• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Dolardan yeni rekor geldi

Dolardan yeni rekor geldi
Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL'deki yukarı baskı devam ediyor. Dolar bu sabah 2.6804'ü görerek bir rekor daha kı

Bankacılar TL'deki seyrin seçim riskini ve seçim sonrası Türkiye'nin uzun vadeli ekonomi politikalarının ekseni üzerindeki soru işaretlerininin TL fiyatlamaları içinde olduğunu belirtirken seçim anketlerinin ise AKP hükümetinin geleceğine ilişkin tek bir sonuç göstermediğini belirtiyorlar.

12 YILIN ZİRVESİNE ÇIKMIŞTI

TL yaklaşık son 3 aydır benzer para birimlerinden daha kötü bir performans gösterirken bankacılar seçim netleşene kadar TL'deki negatif ayrışmanın son bulmasını beklemiyorlar. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın merkez bankası'nı sert eleştirmesiyle başlayan ardından ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceğini gösteren endişelerle devam eden sürecin TL'yi baskılayan iç unsurlar olurken dolardaki küresel değer kazancı ise TL'nin değer kaybındaki ana dış belirleyici oldu. Doların başlıca altı para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksinin 12 yılın zirvesine yakın seyretmesiyle, dolar/TL dün bir önceki rekor olan 2.6488'i aşarak yeni zirvesini test etti. TL'deki değer kaybını takip eden iki ve 10 yıllık gösterge faizler dün 10 baz puan civarında yükseldi. Bankacılar faizlerdeki yükselişin TL'deki değer kaybına göre bugün de devam edebileceğini belirtiyorlar.

FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ

Doların geniş bantta değer kazanmasının ana nedeni ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisi, olarak gösteriliyor.

Fed'in diğer gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarından önce, bu yıl içinde faiz artıracağı beklentileriyle güçlü seyreden dolar endeksi, eurodaki değer kaybına paralel 99.990 düzeyine kadar yükseldi, ancak sterlinin beş yılın dip seviyelerinden toparlanması dolayısıyla 100 seviyesini aşamadı. Öte yandan iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalamada yüzde 8.89 oldu. 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.55 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim