• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Dolar zirvede, gözler Merkez Bankası'nda

Dolar zirvede, gözler Merkez Bankası'nda
2.87'yi aşarak tarihi zirvesini bir kez daha yenileyen doların seyrinde Merkez Bankası'ndan gelecek faiz kararı etkili olacak. Ekonomistlerin çoğunda radikal bir değişim beklentisi yok.

AK Parti ve MHP arasında dün yapılan koalisyon görüşmesinden bir sonuç alınamamasının ardından yükselişini sürdüren dolar/TL, 2.87'yi aşarak tarihi zirvesini yeniledi.

Sabah erken saatlerde 2.8776'ya kadar yükselen dolar/TL şu sıra 2.8710 seviyesinde.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dünkü görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, şu anki tablo itibarıyla partisinin hem CHP hem de MHP ile koalisyon oluşturma yolları gözükmediğini dile getirirken, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Meclis'e getirilecek olası bir erken seçim önerisine hayır oyu kullanacağını söyledi. 

Gözler Merkez Bankası'nda

Bu arada piyasanın gözü bugün Merkez Bankası'nın faiz kararında olacak. Merkez Bankası'nın Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ağırlıklı olarak kısa vadeli faizlerin sabit tutulması bekleniyor. Her ne kadar ekonomistlerin çoğunda radikal bir değişim beklentisi olmasa da, hem faiz koridorunun alt bandında hem de politka faizinde artış bekleyenler de var.

"Tek faiz uygulamasına geçilebilir"

Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, bu toplantıda faizlerin sabit tutularak önümüzdeki dönemde uygulanmak üzere fonlamanın tek faiz oranı ile yapılacağı bir mekanizmanın tanıtılmasını beklediklerini söyleyerek, "Gecelik borç alma faizi zaten nadiren kullanılıyor, borç verme faizi devre dışı bırakılıp tek faiz olarak haftalık repo faizi uygulamasına geçilebilir. Bu durumda haftalık repo faizinin mevcut kısa TL pozisyonların maliyeti olan yüzde 10.75 seviyesinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Gecelik borç alma ve borç verme faizlerinin de daha dar bir faiz koridoru için yükseltilmesi gerekiyor. Bu durumda yeni oranlar bankalar için daha yüksek efektif fonlama anlamına gelecek. Yine de TCMB'nin makroihtiyati koşulları gevşeterek bu artışı kompanse edecek yeri bulunuyor" dedi. 

"50 baz puanlık artışlar bekliyoruz"

Bu ayki toplantıda haftalık repo ve alt bantta 50 baz puanlık artış bekleyen Odeabank ise, "Hem iç hem de dış belirsizlikler dikkate alındığında TCMB'nin temkinli duruşunu korumasını, para politikasında normalizasyon sürecine başlangıç olarak ise koridorun alt bandı ve politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 8.5 civarında olan ortalama fonlama maliyetine yaklaştırmasını bekliyoruz" dedi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim