• BIST 9631.59
  • Altın 2475.941
  • Dolar 32.4479
  • Euro 34.4714
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 21 °C

Dolar Ve Altın Uyarısı

Dolar Ve Altın Uyarısı
Gaziantep'te uzmanlar, seçim sonuçlarının ardından istikrarın sağlanmasına rağmen iç piyasadaki dalgalanmaların dolar ve altın fiyatlarını arttırdığını...

Gaziantep'te uzmanlar, seçim sonuçlarının ardından istikrarın sağlanmasına rağmen iç piyasadaki dalgalanmaların dolar ve altın fiyatlarını arttırdığını belirterek, Çin, Avrupa ve Amerika piyasalarındaki temel göstergelerin beklentinin altında çıkması nedeniyle fiyat artışının devam edebileceğini kaydetti.

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, seçim sonuçlarıyla birlikte siyasi istikrar sağlanmasına rağmen iç piyasadaki dalgalanmaların sürdüğünü kaydetti. Dolar ve altın fiyatlarının ise her geçen gün arttığını hatırlatan Güneş, artıştaki en önemli etkenin de küresel ekonomideki değişiklikler olduğunu ifade etti. Güneş, "Çin, Avrupa ve Amerika piyasalarındaki temel göstergelerin beklentinin altında çıkması, Çin piyasasında ki düşüşler ve dalgalanmalar insanları dolara ve altına yönlendirdi. Bu da doların ve altının artmasına neden olmaktadır. Küresel ekonomideki dalgalanmalar Türkiye'yi de etkilemektedir" dedi.

PETROL FİYATLARI DÜŞEBİLİR

Güneş, dolar ve altındaki fiyatın yükselmesinin diğer sebebinin ise petroldeki fiyat düşüşü olduğunu kaydetti. Petrol fiyatlarının da düşebileceğini hatırlatan Ali Güneş, "Çin'in kendi şirketlerine güvenmemesi, Çin ekonomisinin güven vermemesi bu riski arttırıyor ve insanları dolara ve altına yönlendiriyor. Dolardaki ve altındaki yükseliş küresel ekonomide düzelme olmazsa devam edecektir. Seçimle birlikte Türkiye siyasi anlamda büyük bir riski ortadan kaldırdı ama bu tek başına yeterli değil, küresel anlamda ekonomik göstergelere dikkat etmek gerekir. Yapısal değişikler, doları, altını ve bu tip spekülatif hareketleri kısıtlamak için şarttır. İran'a yatırımların kaldırılmış olması petrolün fiyatını düşürecektir. İran daha fazla petrol ihraç etme durumuna gelecektir, bu da petrolün fiyatını düşürecektir. Dolardaki ve altında ki fiyatın yükselmesindeki bir diğer sebep ise petrolde düşüş yaşanmasıdır. İnsanlar petrole hisse senedi olarak yatırım yapıyordu ama petrolün düşüyor olması ve İran'a yaptırımların kaldırılması ile birlikte petrol fiyatlarının daha da düşecek beklentisi insanları alternatif yatırım araçlarına yönlendirdi. İran ile aramızdaki ilişkiler önemlidir. Dileriz ki yakıt ithalatını büyük bir ölçüde sağladığımız İran ile aramızdaki ticari ilişkilerde bu olaydan etkilenmesin. Umarız İran'la aramızda bir mezhep savaşı çıkmaz ve Orta-doğuda ki ticari ilişkiler aksatmadan devam eder" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim