• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Doktorların Kötü Yazı Sorununu E-reçete Çözdü

Doktorların Kötü Yazı Sorununu E-reçete Çözdü
Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, e-reçete sisteminin devreye girmesiyle birlikte doktorların yazılarının okunmaması nedeniyle hastalara...

Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, e-reçete sisteminin devreye girmesiyle birlikte doktorların yazılarının okunmaması nedeniyle hastalara yanlış ilaç verilmesi ihtimalinin ortadan kalktığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Fatih Özkan, "Aslında doktorların yazısı kötü değildir. Sistem içerisinde 6 yıllık eğitim boyunca hocalarımızın anlattıklarını bir taftan dinler bir taraftan da not alırız. Dolayısıyla bu notları bizler için mesleğimizin devamında hayati önem taşır. Önceden motomot derslerde ve visitlerde hocalar anlatırken yazıldığı için hızlı yazma telaşı içerisinde ister istemez yazı şekli bozulur ve bu daha sonraki sistemde de reçetelere yansırdı. Bizler hastamıza ayırdığımız süreyi en fazlaya çıkarabilmek için reçete yazacağımız süreyi en aza indirmeye çalışıyoruz. Bu da reçete yazarken yazının bozulmasına ve okunmasında zorluk yaşanmasına sebep oluyordu. Bu reçeteler yazıldıktan sonra eczanelerde okunması kısmında sıkıntılar yaşanıyordu. Artık bunlar bitti. Bu olay bir takım yanlış ilaçların verilmesine ve alınan ilacın tekrardan hekime sorulması gibi bir mağduriyete neden oluyordu. Artık reçetelerimiz e-reçete sisteminde yazılıyor. Dolayısıyla yanlış yazma ve yazı okumada zorluk çekme, pek çok yerde tarih oldu" dedi.

"E-REÇETE İLE DOKTORLARIN YAZISININ OKUNMAMASI İHTİMALİ KALMIYOR"

E-reçete ile doktorların yazısının okunmaması gibi bir ihtimalin kalmadığını belirten Doç. Dr. Fatih Özkan, "E-reçete sisteminin devreye girmesiyle birlikte e-reçete, reçetenin kimliği gibi oldu. Çünkü bunun bir numarası var. O numara ile kişi, her istediği eczaneden ilaçlarını alabiliyor. Böylece bizim bir kimliğimiz olduğu gibi reçetenin de kimliği oluyor. En önemlisi bu sistemle birlikte ilaçların yanlış yazılma gibi bir ihtimali olmuyor. İsimleri açık bir şekilde belli. Bizim normal reçetelerde yazdığımız reçeteler gibi ilaçların adlarını yazabiliyoruz, hastalığın tanısı yazabiliyoruz, ilaçların günde kaç defa kullanılacağını yazıyoruz ve başka ayrıntıları da belirtebiliyoruz. Bu veriler bilgisayar ve elektronik sisteme girdiği için daha sonrası için veri olarak karşımıza çıkıyor. E-reçete ile doktorların yazılarının okunmaması ihtimali olmadığından hastalara yanlış ilaç verilmesinin de önüne geçiliyor" diye konuştu.

REÇETE YAZILAN DURUMLAR

Normal reçetenin hangi şartlarda yazıldığını belirten Özkan, "E-reçetenin haricinde normal reçeteler, bizzat hekimin kendisinin ilacın gramajını ve karışımının miktarını ayarlayacağı "hazırlama ilaçlarda" yazılır. Yine özellikli reçete dediğimiz renkli(yeşil, kırmızı, mor) reçeteler de elle yazılarak veriliyor. E-reçete yazdığımız MEDULA sistemi üzerinde teknik anlamda sorun yaşandığı zaman işlerin durmaması adına yine eski sistem reçete yazma işlemini uyguluyoruz. Askeriye, 122 Acil Servis, Aile Sağlık Merkezleri, Toplum Sağlık Merkezleri gibi bazı kurumlarda alt yapısı e-reçeteye uygun olmayan yerlerde de hala eski sistem reçete yazma işlemi uygulanabilir. Bu sistemler dışında ülkemizde e-reçete tamamen hayata geçirilmiş durumdadır" şeklinde konuştu.

Doktorların Kötü Yazı Sorununu E-reçete Çözdü

Doktorların Kötü Yazı Sorununu E-reçete Çözdü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim