• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Doktorlar Kronik Böbrek Yetmezliğini Tartıştı

Doktorlar Kronik Böbrek Yetmezliğini Tartıştı
Türk Böbrek Vakfı tarafından Trakya Kalkınma Ajansı ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü desteğiyle Edirne'deki aile hekimlerine yönelik Kronik Böbrek...

Türk Böbrek Vakfı tarafından Trakya Kalkınma Ajansı ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü desteğiyle Edirne'deki aile hekimlerine yönelik Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalığının Önlenmesi eğitimi verildi.

Türk Böbrek Vakfı Tıbbi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, eğitimlerin Edirne bölgesindeki böbrek hastalıklarının önlenmesine katkı sağlayacağını söyledi. Sever, ayrıca böbrek yetmezliği, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarının iç içe girmiş durumda olduğuna dikkat çekerek, ülkenin yüzde 17,6'sının böbrek hastalığı riski altında olduğunu ifade etti.

Vakfın en önemli amacı olan, kamu yararına Türkiye'deki böbrek sağlığının korunması ve böbrek hastalıklarıyla mücadele etkinlikleri kapsamında özel bir otelde, 1'inci basamak hekimlere, Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalığının Önlenmesi eğitimi verildi. Vakfın mütevelli üyeleri ve gönüllülerden oluşan her biri uzman çok sayıda ismin konuşmacı olarak katıldığı seminerde hipertansiyona yaklaşım, diabetes mellitus, kronik böbrek yetmezliği, istemik kalp hastalığı ve tedavisi konuları anlatıldı.

Trakya'daki böbrek hastalıkları ve son dönem kronik böbrek yetmezliği ile mücadele konularının görüşüldüğü seminerde ilk olarak konuşan Türk Böbrek Vakfı Tıbbi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever oldu. Sever, ülke nüfusunun 17,6'sının böbrek hastalıkları riski altında olduğunu ifade ederek, "Böbrek yetmezliği, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları iç içe girmiş durumdadır" dedi.

Halk sağlığını tehdit eden 4 temel sorun olduğunu söyleyen ve bunlardan ilkinin hipertansiyon olduğuna işaret eden Sever, şöyle konuştu: "Hipertansiyon 18 yaş grubunun üçte birini etkileyen çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. İyi tedavi edilmeyecek olursa sakatlık ve ölümle sonuçlanan bir halk sağlığı sorunudur. Diğer halk sağlığı sorunu diyabettir ve giderek artmaktadır. Diyabet de neredeyse 6-7 kişiden birinde ortaya çıkan bir problemdir. Bir diğeri ise en önemli ölüm sebeplerinden bir tanesi diyabetin, hipertansiyonun zemin hazırladığı ve birçok insanın sonunu getirecek olan kalp hastalıklarıdır. Dördüncü halk sağlığı sorunu ise böbrek yetmezliğidir. Türk Böbrek Vakfı bu hastalıkla ilgili çalışma yapmaktadır. 6-7 kişiden birinde böbrek hastalığı görülüyor. Böbrek yetmezliği, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları iç içe girmiş durumdadır."

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu da, Türkiye'de böbrek yetmezliği hastalıklarının önlenmesi açısından toplantının önemine değinerek şunları söyledi:

"Özellikle ülkemizdeki kronik böbrek yetmezliği hastalıklarının artışını engellemek ve bunu bir nebze olsun geriye döndürebilmek için bu toplantı çok önemli. Açıkçası tüm aile hekimlerini görmüşken bir söz aklıma geldi, "Dostun eri gönüllerdir" Ben il sağlık müdürü olduğumdan beri sizlerin gönüllerine girmeye çalıştım. Daha nitelikli hizmet verebilmek için sizle aynı ekipte çalıştım. Bu amaç doğrultusunda Edirne'de sağlık sisteminde, özellikle bu kalitede hizmet anlayışının olduğunu hepimizde görüyorum. Dolayısıyla siz, bizler için çok önemlisiniz. Hizmetteki devamlılık, sizler için de çok önemli."

Toplantıda daha sonra Prof. Dr. Tevfik Ecder, Prof. Dr. Nevin Dinççağ ve Prof. Dr. Aytaç Öncül kendi alanlarında sunum yaparak seminere destek verdi.

Doktorlar Kronik Böbrek Yetmezliğini Tartıştı

Doktorlar Kronik Böbrek Yetmezliğini Tartıştı

Doktorlar Kronik Böbrek Yetmezliğini Tartıştı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim