• BIST 9524.59
  • Altın 2510.857
  • Dolar 32.5608
  • Euro 34.6255
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Doktorlar Kan Vermiyor

Doktorlar Kan Vermiyor
Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, eğitimli kişilerin kan bağış oranının eğitimsiz kişilere oranla daha az olduğunu belirterek,...

Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, eğitimli kişilerin kan bağış oranının eğitimsiz kişilere oranla daha az olduğunu belirterek, "İzmir'de 10 bin hekim var. Sadece 209'u kan bağışında bulundu ve bu işi en iyi bilen meslek grubu" dedi.

Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürlüğü Laboratuvar Birim Şefi Prof. Dr. İsmail Hakkı Dündar ve İzmir Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul, kan bağışı hakkında istatistiksel verileri paylaşırken, Türk Kızılayı tarafından yürütülen projeleri aktardı. Kan bağışında bulunan eğitimli kişilerin, eğitimsiz kişilere oranla daha az sayıda olduğunu kaydeden Gök, "İzmir'de 10 bin hekim var. Sadece 209 tanesi kan bağışında bulundu ve bu işi en iyi bilen meslek grubu. Geçen yıl İzmir'deki 7 bin 200 avukat içerisinde 171'i kan bağışı yaptı. 2 bin 30 eczacıdan sadece 139'u kan bağışında bulundu. Hiçbir bahane, gerekçe yok. Lütfen sorumluluk adına bu kişileri kan bağışına davet ediyorum" diye konuştu.

KONUYLA İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPILIYOR

Doktorların kan bağışı oranının azlığı, Ege Bölgesindeki diğer kan bağışı merkezlerinin verilerinde de değişmedi. Aydın'da 85, Denizli'de 62, Manisa'da 54, Marmaris'te 48, Ödemiş'te 13 ve Uşak'ta 15 doktorun kan bağışında bulunduğu ortaya çıktı. Ege Bölgesindeki 134 hastanenin 105'inde kan bağışı konusunda sağlık çalışanlarına yönelik sunum yaptığını belirten Gök, eğitimli kişilerin neden kan bağışında bulunmadığına ilişkin geniş çaplı araştırma yapıldığını ifade etti.

"YÜZDE 50'Sİ İĞNE KORKUSUNDAN"

İnsanların yüzde 50'sinin iğne korkusundan dolayı bağışta bulunmadığını dile getiren Gök, "Çünkü Türk toplumu, yaramazlık yapan çocukları iğneyle korkutmuş bir toplum. Ben ancak tıp fakültesini kazandığımda iğne ve kan korkumu yendim. Lütfen çocuklarınızı iğneyle, kanla, hemşireyle korkutmayın, çocuklar cesur yetişsin. Bugünün çocukları yarının yetişkinleridir. Ankara'daki terör olayında hepimizin yaşadığı gibi, her an ülkemizde bir terör olayı, afet olabilir. Bu stok bizi hayata bağlayan stoktur" ifadelerini kullandı.

400 BİN ÜNİTE KAN İHTİYACI

Türk Kızılayının, güvenli kan temininde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırma amacıyla Sağlık Bakanlığı adına ve gözetiminde 2005 yılından bu yana Ulusal Güvenli Kan Temini Programını yürüttüğünü söyleyen Gök, şöyle konuştu: "Bu programın amacı, Türkiye'nin kan ihtiyacı olan 2 milyon 350 bin ünite kanın gönüllü ve düzenli kan bağışçılarından elde edilmesidir. Türk Kızılayı, 2015 yılında 1 milyon 937 bin 932 ünite kan bağışı toplamıştır. Ege Bölgesi'nde 2015 yılında 340 bin 363 ünite kan bağışı alınmış olup her kan grubundan yeterli kan stokunun olması ve 365 gün kan ihtiyacının karşılanabilmesi için yıllık 400 bin ünite kan bağışına ihtiyaç vardır."

UŞAK İLK, İZMİR SON SIRADA

2015 yılında Ege Bölgesinde gönüllü bağışçılardan toplanan kan sayısının toplam 340 bin 363 ünite olduğunu belirten Gök, illerin nüfusuna göre bağışçı oranında en üst sıradaki ilin Uşak olduğunu belirtti.

Uşak, yüzde 4,3 ile ilk sırada yer alırken, İzmir yüzde 2,6 ile en alt sırada yer aldı. Uşak, kadın bağışçı oranında da listedeki yerini korudu. Uşak yüzde 20'lik oranla Avrupa standartlarını zorlarken, İzmir'deki kadın bağışçı oranı yüzde 13'te kaldı. 2015 yılı verilerine göre, Ege Bölgesindeki bağışçıların eğitim durumlarına bakıldığında, en fazla lise mezunlarının bağışta bulunduğu görüldü. Lise mezunlarını, lisans, ilkokul, ortaokul, önlisans, doktora ve yüksek lisans mezunları takip etti.

KADIN BAĞIŞÇI SAYISI DÜŞÜK

Kan bağışı konusunda insanları bilinçlendirmek adına Ege Bölgesinde 1 milyon kişiye eğitim verdiklerini kaydeden Gök, üniversite öğrencileri, lise son sınıf öğrencileri, acemi erler, TSK personeli, il ve ilçe protokolü ve eşleri, din görevlileri, köy halkı, aile hekimleri, ilkokul öğrencileri, il ve ilçe belediyeleri çalışanları ve kadınlara eğitim verdiklerini söyledi. Kadınların, erkeklere oranla daha az kan bağışında bulunduklarını ifade eden Gök, 2015 yılında Türkiye'de toplam 1 milyon 580 bin 919 kişinin kan bağışında bulunduğunu, bağışta bulunan kadın sayısının yüzde 13'lük oranla 199 bin 323 kadın olduğunu belirtti. Ege Bölgesinde toplam 257 bin 806 kişi kan bağışında bulunurken, kadın bağışçılar yüzde 14'lük oranla 35 bin 758'de kaldı.

KÖK HÜCRE VE TROMBOSİT AFEREZ BAĞIŞI

Trombosit aferezi hakkında da bilgi veren Gök, "Bölgemizde 2015 yılında 20 bin 178 ünite trombosit kan aferezi kullanılmış olup 11 bin 617 ünitesi Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi tarafından gönüllü bağışçılardan toplanan aferez bağışları ile karşılanmıştır" dedi.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında ulusal çapta kemik iliği bankası kurularak kemik iliği nakli bekleyen hastalara umut olmak adına Türkök projesi yürüttüklerini ifade eden Gök, projenin başladığı tarihten bu yana ülkede toplanan kök hücre bağış sayısının 104 bin iken Ege Bölgesinde bu sayının 14 bin 84 olduğu bilgisini verdi. Türkiye'de bin 200'den fazla hastanın acil olarak kemik iliği nakli beklediğini söyleyen Gök, bugüne dek 35 kök hücre naklinin gerçekleştiğini, 16 naklin yapılma aşamasında olduğunu belirtti.

Toplantı sonunda, Sivil Memurlar Sendikası (Sime-Sen) İzmir Şubesi ile Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

Doktorlar Kan Vermiyor

Doktorlar Kan Vermiyor

Doktorlar Kan Vermiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim