• BIST 8718.11
  • Altın 2244.782
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1637
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Doğu’yu Akdeniz’e bağlayan Erkenek Tüneli açıldı

Doğu’yu Akdeniz’e bağlayan Erkenek Tüneli açıldı
Doğu Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayacak olan Erkenek Tüneli, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Doğu Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayacak olan Erkenek Tüneli, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tünelin açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de katıldı.

2011 yılında yapımına başlanan ancak zemindeki bazı sıkıntılar nedeniyle planlandığı süre zarfında bitirilemeyen bin 816 metre uzunluğundaki Erkenek Tüneli tamamlanarak trafiğe açıldı. Malatya'nın Doğanşehir ilçesi ile Adıyaman'ın Gölbaşı ilçelerini birbirine bağlayan ve toplam maliyeti yaklaşık 253 milyon lira olan Erkenek Tüneli, gidiş geliş olmak üzere iki tüpten oluşuyor. D-850 karayolu üzerinde bulunan ve Türkiye'nin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayacak olan tünelin hizmete girmesi ile birlikte mevcut zor ve riskli yol güvenli ve konforlu hale geldi.

Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, AK Parti iktidarları olarak sürekli Türkiye'yi her alanda büyüttüklerini belirterek, "16 Nisan'da da güçlü Türkiye'nin kapılarını sizler ardına kadar araladınız. Artık 16 Nisan'dan önceki tartışmalar bir yana kaldı, artık Türkiye önüne bakıyor, işine bakıyor. Demokrasisini büyütmek için çalışıyor, ekonomiyi büyütmek için çalışıyor. İnsanının refahını, mutluluğunu artırmak için çalışıyor. Allah'a hamdolsun sizlerin desteği ile geriye doğru baktığımızda çok yol aldık. Türkiye'nin büyümesi için yeni yeni yolların yapılması lazım, altyapıların yenilenmesi lazım. 2017'ye güçlü girdik, bundan sonra da yatırımlarımıza hız vererek yolumuza devam edeceğiz. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarını kucakladık, bundan sonra da kucaklayacağız. Yeni Türkiye'de bir yandan uyum yasalarını çıkartırken, reformları gerçekleştireceğiz. Ve bu şekilde ekonomimizi büyüteceğiz" diye konuştu.

"Doğu-batı aksında ana koridorları yapıyoruz, şuana kadar 18 tane önemli koridoru bitirdik"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Aslan da, Türkiye'nin son 14 yıldır coğrafyasının kıymetini bilerek Asya ile Avrupa arasında köprü olmanın hakkını verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde bu coğrafyanın hakkını vermeye çalışırken bir taraftan da insanların ulaşımda daha kolay erişebilirliğini arttırmak için ticaretin önünü açmak ve ülkenin büyümesini sağlamak için çalıştıklarını ifade eden Aslan, "Doğu-batı aksında ana koridorları yapıyoruz. Şuana kadar 18 tane önemli koridoru bitirdik. Bu kavşağın hakkını vermek adına bölünmüş yollar, viyadüklerle, tünellerle daha güzel hale getiriyoruz. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlarken Malatya-Adıyaman arasındaki güzergahı en iyi hale getirelim diyoruz" dedi.

Erkenek Tüneli'nin özellikle kış aylarında geçit vermediğini hatırlatan Aslan, "Yük taşıyan ağır vasıtaların kışın buralarda neler çektiğini hepimiz biliyoruz. Geçit vermeyen bu bölge artık Erkenek Tüneli ile geçit verecek" ifadelerini kullandı.

Erkenek Tüneli'nin yapımının uzamasının bölgenin coğrafi zorlukları nedeniyle olduğunu ifade eden Aslan, "80 yılda bu ülkede 50 kilometre tünel yapılmışken, 14 yılda 300 kilometrenin üzerinde tünel yapan bir ülke haline geldik" dedi.

2017 yılında da 68 kilometrelik tünel yapıldığını ifade eden Aslan, "Bunun önemli bir kısmı Malatya'da açtıklarımız ve açacaklarımız tüneller" diye konuştu.

Erkenek Tüneli'nin hizmete girmesi ile yarım saatte gidilen yolun artık 3-4 dakikalık mesafeye düştüğünü ifade eden Bakan Aslan, "Sadece Malatya'nın değil Adıyaman'ın da, Akdeniz'de bütün illerin de seyahatini kolaylaştırıyoruz. Bu da ülke ekonomisine ciddi katkı sunacak" dedi.

Bakan Aslan, Malatya'ya yapılan yatırımlardan da bahsederek, şuana kadar kente bakanlık olarak toplamda 3 milyar TL'ye yakın bir yatırımın kazandırıldığını söyledi.

Törende konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'nın ekonomisinin gelişmesinde yolların önemine değinerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ise, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayan Malatya'nın önemli geçiş noktalarından biri olduğunu ifade ederek, hizmete açılacak olan tünelin bin 816 metre uzunluğunda çift tünelden oluştuğunu söyledi. Kartal, toplam 253 milyon TL'ye mal olan Erkenek Tüneli'nin açılması ile daha güvenli bir geçiş sağlanacağını ifade etti.

"Ferhat'ın Şirin ile buluştuğu gibi milletimiz sevdikleri ile buluştu"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, dağları delerek milleti sevdikleri ile buluşturmak için çok uzun bir mücadele verildiğini belirterek, "Ferhat'ın Şirin ile buluştuğu gibi milletimiz sevdikleri ile buluştu. Malatya'da şuanda doğu-batı, kuzey-güney akslarının tamamı bitmek üzere. Erkenek Malatya'yı güneyle birleştirecek önemli bir proje. Bu proje Malatya'nın gelişimine çok ciddi katkı sağlayacak. Emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

Adıyaman Valisi Abdullah Erin de, tören alanına gelirken tünelden geçtiğini belirterek, "Tünelin Malatya ve Adıyaman başta olmak üzere tüm illere hayırlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.

Malatya Valisi Mustafa Toprak ise konuşmasında Malatya'nın ekonomiden kültüre, sağlıktan karayollarına çok önemli hizmetler aldığını ifade ederek, "Bir taraftan bu hizmetler yapılırken hem Malatya hem çevredeki iller bu hizmetlerden istifade edecektir. Erkenek Tüneli, gerekse diğer yatırımlar için emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Erkenek Tüneli kesilen kurdele ile hizmete açıldı. Açılış sonrası bakanlar ve diğer protokol üyeleri tünelde incelemelerde bulundu. Bu sırada Bakan Ahmet Aslan direksiyon başına geçerek otomobil ile Erkenek Tüneli'ni geçti. Aslan'ın sürdüğü araca Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da bindi.

Tünelin açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin, Nurettin Yaşar, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ile ilçe belediye başkanları ve ilçe halkı katıldı.

Doğu’yu Akdeniz’e bağlayan Erkenek Tüneli açıldı

Doğu’yu Akdeniz’e bağlayan Erkenek Tüneli açıldı

Doğu’yu Akdeniz’e bağlayan Erkenek Tüneli açıldı

Doğu’yu Akdeniz’e bağlayan Erkenek Tüneli açıldı

Doğu’yu Akdeniz’e bağlayan Erkenek Tüneli açıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim