• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Doğurganlığı azaltıyor

Doğurganlığı azaltıyor
Dünya Sağlık Örgütü rehberleri tarafından günlük ihtiyaçtan daha fazla tuz tüketildiği tespit edildi.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, fazla tuz tüketiminin doğurganlık ve ergenlik üzerinde fazlasıyla etkili olduğunu belirtti.

Bu nedenle tuz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çoksüer, “Günümüzde tuz tüketimi gittikçe artmaktadır. Fakat son yıllarda yapılan çalışmalarda aşırı tuz tüketimini üreme fonksiyonları üzerinde ciddi olumsuzluklara yol açtığını göstermektedir. Geç ergenlik, 13 yaşına kadar seksüel gelişim belirtileri (meme, koltuk altı/genital kıllanma ve genital gelişim) olmaması durumudur.

Aşırı tuz tüketildiğinde beyinde üreme hormonlarının salgılanması bozularak yumurtalıkların fonksiyonları azalır. Onun için tuz tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir" dedi.

Amerika'da fareler üzerinde yapılan bir deneyde bir insanın tüketmesi gereken tuz miktarının 3-4 katı kadar tuzun verilen farelerin normal oranda tuz verilen farelere göre geç ergenlik yaşadığını ve doğurganlık özelliklerinin azaldığının gözlemlendiğini anlatan Çoksüer, tuzun kadınlarda ergenlik ve doğurganlığa etki ettiğini söyledi.

Çoksüer, şunları kaydetti:
 

“Dublin Avrupa Endokrinoloji kongresinde sunulan bir çalışmaya göre fazla tuzlu diyet ergenliği geciktirebilir. Diyetlerdeki tuz içeriği giderek arttığı için bu bulguların gelecek nesillerin üreme sağlığında önemli sonuçları olacaktır sonucuna varılmıştır. ABD, Wyoming Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, farelerde tuz seviyelerinin ergenlik üzerindeki etkisini araştırmıştır. Bu çalışmada yüksek tuzlu diyet alan farelerin (insanlar için önerilen tuz seviyesinden 3-4 kat daha fazla) normal tuzlu diyet alan farelere kıyasla ergenliğe daha geç ulaştıkları görülmüştür. İlginç bir şekilde tuzu tamamen diyetlerinden çıkarak ratların ergenlik de gecikmişti. Bu çalışmanın sonucunda tuz alımının ergenliğin ortaya çıkışında gerekli olduğunu fakat aşırı alımın kadınların üreme sağlığını olumsuz etkileyebileceği sonucuna varmıştır. Pubertenin gecikmesi davranış problemlerine, strese ve fertilitenin azalmasına neden olabilir."
 
“GÜNDE 5 GRAM TUZ TÜKETİLMELİ"
Dünya Sağlık Örgütü rehberleri tarafından günlük ihtiyaçtan daha fazla tuz tüketildiği tespiti yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Çoksüer, günlük tuz tüketiminin 5 gram olarak önerildiğini belirtti.

Çoksüer, birçok hazır ve doğal gıdada tuzun zaten var olduğunu, bu gıdalarla birlikte tekrar tuz tüketilmesinin sağlıksız olduğunu vurgulayarak, “Dünya Sağlık Örgütü rehberlerine göre dünya popülasyonlarının fizyolojik ihtiyaçtan çok daha fazla tuz tüketmektedir, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yetişkinler için günlük tuz alımının 5 gram olması önerilmektedir. Tuz, süt, krema ve yumurta gibi çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunmaktadır. Diyetlerde giderek daha yaygın tüketilen ekmek, bastırma gibi işlenmiş etler, aperatif yiyeceklerin, soya sosu ve bulyon küpleri gibi baharatların içinde fazla miktarda tuz bulunmaktadır" ifadelerinde bulundu.

 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim