• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Doğum ağrısını kontrol altına almanın en etkili yolu: “Epidural anestezi”

Doğum ağrısını kontrol altına almanın en etkili yolu: “Epidural anestezi”
Medicalpark Karadeniz Hastanesi Anestezi Uzman Dr. Aylin Özdemir, Epidural Anestezinin vücudun belden aşağısında belirli bir bölgede ağrı iletimini engelleyen...

Medicalpark Karadeniz Hastanesi Anestezi Uzman Dr. Aylin Özdemir, Epidural Anestezinin vücudun belden aşağısında belirli bir bölgede ağrı iletimini engelleyen bölgesel anestezi türlerinden birisi olduğunu belirterek, "Doğum ağrısını kontrol altına almanın en etkili yöntemi olmakla birlikte sezaryen başta olmak üzere bel seviyesi altında yapılan pek çok operasyonda epidural anestezi uygulanabilir" dedi.

Epidural anestezi hakkında bilgiler veren Özdemir, doğum ağrılarının giderilmesinde en etkili yolun epidural anastezi olduğunu dile getirerek, "Genel anesteziye göre çok daha az riskli ve çok daha konforlu olduğundan tercih edilmelidir. Annenin bilinci açık olduğu için sezaryen sırasında doğuma katılabilir, ameliyat devam ederken bebeğini kucağına alabilir. Verilen ilaçlar kana ve süte geçmeyeceğinden bebeğe ilaç geçişi olmaz. Böylelikle genel anestezide olduğu gibi çocuk çıkarılana kadar geçen sürede anesteziden etkilenme olmaz. Uygun zamanda takıldığında normal doğumun ilerlemesini hızlandırır, Nadiren işlem sonrası idrar yapmada geçici zorluk görülebilir" diye konuştu.

"Uygulamada dura adı verilen zarın önüne ulaşılır ve buraya lokal anestezili madde verilerek ağrı uyarılarının beyine ulaşması engellenir" diyen Özdemir, "Epidural adı da buradan gelir. Bu bölgedeki motor fonksiyonları sağlayan sinirler de etkilenirse tam bir anestezi meydana gelir ve uygulama yapılan bölgenin altında kalan kısımda duyu ile birlikte hareket kabiliyeti de ortadan kalkar. Doğumda ise amaç sadece ağrıyı gidermek olduğundan epidural aralığa daha az dozlarda lokal anestezi ile birlikte güçlü ağrı kesiciler de verilir. Bu sayede anne adayı ağrı duymadığı halde dokunmaları hissedebilir ve bacaklarını oynatabilir" şeklinde konuştu.

Kanama bozuklukları, antikoagülan tedavi alınması, uygulama bölgesinde enfeksiyon varlığı, trombosit düşüklüğü saptanması durumlarında epidural anestezinin uygulanılamayacağını kaydeden Özdemir, "Epidural Anestezi hem vajinal hem de sezaryen ile doğumların son derece konforlu ve keyifli geçmesini sağlayan, uzun yıllardır yaygın bir şekilde güvenle uygulanan modern bir tıbbi yaklaşımdır. Her anne adayı bu uygulamadan yararlanması için teşvik edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim