• BIST 9579.71
  • Altın 2471.216
  • Dolar 32.4424
  • Euro 34.4823
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 22 °C

“Doğudaki kırmızı et fiyatları batıya göre çok daha ucuz”

“Doğudaki kırmızı et fiyatları batıya göre çok daha ucuz”
Van ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yılmaz, Doğu'daki kırmızı et fiyatlarının batıya göre çok daha ucuz...

Van ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yılmaz, Doğu'daki kırmızı et fiyatlarının batıya göre çok daha ucuz olduğunu söyledi. Bu illerde spekülasyonların olmadığını aktaran Yılmaz, "Kasapta 30-33 TL arası dana kuşbaşı satılıyor, kıyma 30 TL civarında satılıyor. Bizim bu bölgede en çok olan kuzu eti 26-27 TL arasında satılıyor. Batıda bu fiyata satılmadığı malumdur." dedi.

Türkiye genelinde son dönemde artan kırmızı et fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Konuyla ilgili konuşan Van ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yılmaz, Van'ın önemli bir kırmızı et üreticisi olduğunu söyledi.

Deprem sonrası insanların, ahırların zarar gördüğünü belirten Yılmaz, Van nüfusunun 700-800 binden 1 milyon 100 bine çıktığını kaydetti. 2011 yılında Mehdi Eker'in besiciliğe çok güzel bir destek getirdiğini dile getiren Yılmaz, "300 TL hayvan başına bir destek geldi. 2 senedir bu destekler azaldı. Bakan beyin tabiri caizse dediği o spekülasyon bağlı mal veriyorlar. Gerçekten üretici olarak hoşumuza gitti. Durumun sancının nerde olduğunu bakan tespit etti. Besleyiciyle, mağazacı veya sanayici arasındaki farkı anladılar. Biz 23-230 buçuğa satıyorsak, orda 60 lira ise o zaman üreticinin bir suçu yoktur ve bu konuda durumu tespit ettiler." şeklinde konuştu.

"BAKANIMIZIN İYİ BİR DESTEK VERMESİNİ BEKLİYORUZ"

Doğudaki ham malın Güneydoğu'ya göre biraz daha pahalı olduğunu aktaran Yılmaz, "Adamlar malını satacaklar, malını sattıktan sonra acaba onun yerine ham mal bulup onun yerine koyabiliyor mu? Bu bizim için önemlidir. Ben ahırımı boşalttım, 100 tane hayvanımı sattım, acaba ben ufak malı buzağıyı bulup sattıklarımın yerine koyabilecek miyim? Ben 100 tane satacaksam 80 tane alacaksam o zaman ben bu işi bitirdim, yitirdim." açıklamasını yaptı.

Kısa zamanda destek verileceğiyle ilgili bir açıklama yapılacağını hatırlatan Yılmaz, "Merkezden duyduğum kadarı ile bakanımızın iyi bir destek vermesini bekliyoruz. Çünkü besiciler bu dönemde kar etmediler. Biz üretici olarak bu hizmeti üstlenmişiz ve devam etmeyi de zevkle yapıyoruz. Burada da hükumetin ve bakanımızın da bu zahmetimizi heder etmemesi gerekiyor ve ümidimiz de vardır." ifadelerini kullandı.

Van hayvancılık bölgesi olduğu için batıya göre daha ucuz olduğunun altını çizen Yılmaz, sanayicilerin veya marketçilerin çok fazla spekülasyonlara mahal vermediklerini aktardı. Van'daki market ve dükkanlardan fiyat konusunda şikayetçi olmadıklarının altını çizen Yılmaz, "Burada da bir dükkâna gitsen eti 26-27 TL arasında alırsın, kıymayı 30 TL civarında alırsın. Yani Van'da çok yukarı tırmanacak, bu konuda hem marketlerimiz hem kasaplarımız şikâyetçi değiliz. Bizim istirhamımız, sadece besici olarak, üretici olarak bizde ham mal olarak bizi desteklemeleri lazım. Ham mal konusunda eğer ithal getirecekse, eğer iç piyasadan alırsa hem yem pahalıdır. Bizim yedirdiğimiz ürün pahalıdır veya ham malın pahalı olma hasebiyle yani orada besici biraz yıpratılıyor. Eğer o olmazsa biz yine de hiçbir yere ithal karkasa ihtiyacımız vardır. Ama ham mala ihtiyacımız var. Ham mal için bakanımızdan desteklerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

"BURADAKİ ET FİYATI İLE BATIDAKİ ET FİYATI KIYASLANAMAZ"

Van'daki et fiyatı ile batıdaki et fiyatlarının kıyaslanamayacağını kaydeden Yılmaz, buradaki etin büyük çoğunluğunu marketlerin aldığını belirterek, "Marketlerde çok fazla uçuk fiyata satılmıyor. Kasapta 30-33 TL arası dana kuşbaşı satılıyor, kıyma 30 TL civarında satılıyor, bizim bu bölgede en çok kuzu eti ve 26-27 TL arasında satılıyor. Batıda bu fiyatta satılmadığı malumdur. Biz burada zaten dana eti 22-23 buçuğa satıyoruz. Bizim şu an taban fiyatımız bakanın bıraktığı 23,3 TL'dir ve biz et balığa 23,3 TL'ye veriyoruz. Ama serbest piyasada gene bu fiyata satıyoruz. Bizden alan kasapların marketlerin yüksek fiyata satmadıkları görünüyor. Burada kuşbaşı 33 TL'ye satıyorsa orada 40 TL'ye satıyorsa biz onu bilemeyiz. Burada pirzolayı 28 liradan fazla fiyata kimse satamıyor. Burada kıyma 30 TL'ye satılıyor, orada daha fazla fiyata satılıyor. Bu yüzden fiyatlar birbirini tutmuyor."

“Doğudaki kırmızı et fiyatları batıya göre çok daha ucuz”

“Doğudaki kırmızı et fiyatları batıya göre çok daha ucuz”

“Doğudaki kırmızı et fiyatları batıya göre çok daha ucuz”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim