• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

Doğu Anadolu’nun İlk Otizm Derneği Van’da Çalışmalarına Başladı

Doğu Anadolu’nun İlk Otizm Derneği Van’da Çalışmalarına Başladı
Değer Otizm Derneği, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki çalışmalarına Van'da start verdi.

Değer Otizm Derneği, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki çalışmalarına Van'da start verdi.

Kuruculuğunu Van'ın tanınan yüzü Rescate Otelleri Yönetim Kurulu Danışmanı Şule Gökırmak'ın üstlendiği, başkanlığını ise Nihat Boztepe'nin sürdürdüğü Değer Otizm Derneği, Van'da çalışmalarına başladı.

Bir kahvaltı salonunda basla bir araya gelerek açıklamada bulunan Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi Figen Sandalcıoğlu, otizmin günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluklardan biri olduğunu belirterek, "Bu bakımdan Değer Otizm Derneği olarak İstanbul ve çevresinde olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi'nde de faaliyet göstermeye karar verdik" dedi.

-"HER 68 ÇOCUKTAN 1 TANESİNİN OTİZMLİ"

Hastalıkları araştırma ve izleme merkezinin verilerine göre 2014 yılında her 68 çocuktan 1 tanesinin otizmli olarak dünyaya geldiğini söyleyen Sandalcıoğlu, "Doğuştan gelen yada yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanan otizmin beynin yapısı ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Bütün bireyler gibi otizm bireylerinin de eğitim hakkının olduğuna, yasalarla korunması gerektiğine ve ailelerinin yaşadıkları sorunlara sahip çıkıp, destek olunması gerekliliğini temel ile olarak benimsiyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi'nde neden Van ile başlamak istedik; 23 Ekim 2011 yılında yaşanan Van depreminin izleri hala devam etmektedir. Deprem sonrası yaşanan sosyoekonomik sıkıntılar ve psikolojik travmalar sonrası Van halkı hızla kendini toparlamıştır. Ancak Van'da yaşayan otizmli bireylerin yer değişiklikleri (zorunlu göç) sebebiyle net rakamlarına ulaşılamamaktadır. Kırsal bölgelerdeki eğitim eksikliği ise otizmde eren tanı imkanını sıfıra indirmektedir. Değer Otizm Derneği olarak Van'da ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, STK'lar ve özel eğitim kurumları ile yürütmeyi planladığımız projeler ile Van'da otizm konusunda farkındalık yaşatmayı ve otizmli çocuklarımızın daha iyi ve kaliteli yaşam sürmelerini sağlamayı hedefliyor. Bu bakımdan siz değerli Van halkının desteğini bekliyoruz. Ayrıca, derneğimizde katkılarından dolayı, İstanbul'dan gelen misafirlerimize ikramlarından dolayı Sütçü Kenan'a teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Doğu Anadolu’nun İlk Otizm Derneği Van’da Çalışmalarına Başladı

Doğu Anadolu’nun İlk Otizm Derneği Van’da Çalışmalarına Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim