• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Doğan Hızlan: Bugünkü dizileri izlemiyorum; erkekler mafya, kızlar hamile oluyor

Doğan Hızlan: Bugünkü dizileri izlemiyorum; erkekler mafya, kızlar hamile oluyor
Kitap okuma konusunda farkındalık oluşturmak için Başarı Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen "Meydan Okuma" etkinliğinin...

Kitap okuma konusunda farkındalık oluşturmak için Başarı Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen "Meydan Okuma" etkinliğinin ilk konuğu Eleştirmen-Yazar Doğan Hızlan oldu.

Eski ile bugünün şehir hayatını karşılaştıran Hızlan, bugünün dizilerinin de zengin yaşamı, vatandaşlara özendirmeye yönelik olduğunu vurguladı. Hızlan, dizilerin erkeklerin mafya, kızların ise hamile bırakılmasından ibaret olmasını "vahim" olarak değerlendirdi.

Kitap okuyarak ve müzik dinleyerek çocukluğunu geçirdiğini belirten Hızlan, "Bu kadar çok kitap okuyunca bildiklerimi birileriyle paylaşmak istedim ve ilk olarak 1954 yılında "Dağlarca" ile ilgili bir yazı yazarak yayınlanması için Forum Dergisi'ne gönderdim. O ilk yazım yayınlandıktan sonra yazı yazmaya devam ettim." dedi. Her çok satan kitabın iyi olmadığını her az satan kitabında kötü olmadığını belirten Doğan Hızlan, şunları kaydetti: "Her yerde bir AVM yapılıyor. Bu yapılan "AVM'ler ile yapılan evler kaç katlı?" şehirlerdeki bu değişimlerle ilgili tüm kitaplar okunuyor ama Tahsin Yücel'in İstanbul'da bu olayı olağanüstü bir ironiyle anlattığı "Gökdelen" adlı kitabı ihmal ediliyor. En çok satanları okuyacağız ama diğer kitapları da unutmayacağız. Selim ilerinin ilk kitabı "Cumartesi Yalnızlığı'dır. O kitaptaki öz devam eden bir öz dür. Ustalık o kitaptaki özü çeşitlendirmek ve özün üzerine değişik şeyler yazmaktır. Selim İleri kitabında "en çok satanlar rüzgârının gerçek edebiyatın filizlerini kırmaması için çaba göstermemiz gerekiyor" diyor. Yani bize burada; "eskinin çok satanlar kitaplarını bugün alıp okuyoruz. Ama çok satanlar kurumunun geçmişten bugüne bir tarihine baktığımızda onların içinde bugün hiç birinin okunmadığını, bizi etkilemediğini ve bizim onu okurken boşa zaman geçirdiğimizi" anlatıyor. İşte kitap yazarları ve eleştirmenlere düşen görevler bu."

Geçmiş romanlardan biri olan ve başketteki evlerde yaşayan elit kesimin durumunu anlatan "Ayaşlı ve kiracıları'nda anlatılanlar ile bugünküler arasında bir benzerliklerin olup olmadığını sorusuna Hızlan, şöyle cevap verdi: "Yani insanoğlu denilen yaratığın zaafları, hırsları, tutkuları ve aç gözlülükleri değişmiyor ki. Bunlar her zaman olan şeylerdi. Şimdi yok mu? Ben gerçi izlemiyorum ama bu gün yapılan dizilere baktığınızda bütün olaylar "havuzlu villalarda" geçiyor. Hiç normal bir ailenin oturduğu apartman dairesinde geçmiyor. İkincisi kahraman olan erkek oyuncular hep mafya rolünde oluyor. Dizilerde yapılan asıl büyük hatayı ise ben dizi kahramanı olan kızların hepsinin "hamile" kalmasında görüyorum. Bunlarda insana bir yerde saygısızlık böyle bir şey olur mu? Ama bu her zaman olan bir şey, insanın huyları değişmiyor. Ama söylenilen "Ayaşlı ve kiracıları" romanıyla ilgili Memduk Şevket beyin yurt dışından İstanbullu kızlara yazdığı çok müthiş mektuplar vardır. O romanda; evlerde balolar yapılırken vatandaşlarda kamyonlara bindirilerek 10. Yıl Marşı söyletilerek dolaştırıldıklarını söyler."

Konferansın sonunda, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Bekdemir katılımlarından dolayı Doğan Hızlan'a plaket takdimi yaptı. Öğrencilerin kitaplarını imzalayan Hızlan, Başarı Üniversitesi Sanat Sokağını da gezerek burada küçük bir söyleşi gerçekleştirerek programına son verdi.

Doğan Hızlan: Bugünkü dizileri izlemiyorum; erkekler mafya, kızlar hamile oluyor

Doğan Hızlan: Bugünkü dizileri izlemiyorum; erkekler mafya, kızlar hamile oluyor

Doğan Hızlan: Bugünkü dizileri izlemiyorum; erkekler mafya, kızlar hamile oluyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim