• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Doğan: “Bu Primlerle Tarımda Kayıt Dışılık Da Azalmaz, Çiftçi Emekli De Olamaz"

Doğan: “Bu Primlerle Tarımda Kayıt Dışılık Da Azalmaz, Çiftçi Emekli De Olamaz"
Adana'nın Yüreğir Ovasındaki çiftçilerin bağlı olduğu Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, asgari ücrete bağlı olarak SGK, tarım Bağkur'u...

Adana'nın Yüreğir Ovasındaki çiftçilerin bağlı olduğu Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, asgari ücrete bağlı olarak SGK, tarım Bağkur'u primlerinde yaşanan yüzde 35.2'lik artışa tepki gösterdi. Mehmet Akın Doğan, "Asgari ücret artışı ve prim gün sayısının 22'den 23'e çıkması, çiftçinin SGK primini yüzde 35.2 oranında arttırdı. Bu primlerle tarımda kayıt dışılık azalmaz" dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, asgari ücrette günlük brüt ücretin 54 lira 90 kuruşa yükselmesiyle, buna bağlı olarak hesaplanan çiftçi SGK prim ödemelerinin arttığını, kendi kendine zor yeten üreticinin bu yükün altından kalkamaz duruma geldiğini söyledi.

Çiftçilerin yeni düzenlemeye göre her ay için bir gün artışla, 23 gün üzerinden prim ödemek zorunda kalacağını kaydeden Başkan Mehmet Akın Doğan, "15 gün ile başlayan bu rakam, her yıl 1 puan artıyor. 7 yıl sonra 30 güne çıkacak. Günlük 54 lira 90 kuruş olan brüt asgari ücret, 23 günle çarpılarak, aylık kazanç alt sınırı bulunuyor. Bunun üzerinden de yüzde 34.5 kesintiyle SGK prim tutarı hesaplanıyor. Tarım Bağkurluların da sigorta primi 2016 yılı ile birlikte aylık 113 lira 43 kuruş arttı. Geçen yıl 322 lira 20 kuruş olan en düşük sigorta primi, şimdi aylık 435 liraya yükseldi" diye konuştu.

PRİMLERDEKİ ARTIŞIN BİR KISMI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI

Yüreğirli çiftçilerin zor şartlar altında tarımsal faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığını, mevcut SGK primini dahi ödemekte zorlandığını vurgulayan Başkan Mehmet Akın Doğan, "Çiftçimiz, bu yükün altından kalkamaz. Bu rakamlarla primleri ödemesi mümkün değildir" dedi.

Asgari şartlarda bile aylık 435 lira 63 kuruş olan primin, yıllık 5 bin 227 lira 56 kuruşa yükseldiğini ifade eden Başkan Mehmet Akın Doğan, tarım Bağkur'u sigortası primlerindeki artışın bir kısmının, SSK'lı işçi çalıştıran işverene verilecek desteğe benzer şekilde devlet tarafından karşılanmasını istedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarımda 2015 haziran ayında 5 milyon 998 bin olan istihdama göre, tarım Bağkurlu ve tarım sigortalı sayısının 864 bin 747'de kaldığını, oranın yüzde 14.4'ü bulduğunu bildirdi. Doğan, "Bu şekilde bir düzenleme yapılmazsa, muafiyet kapsamına girmek istemeyen ve prim ödeyerek emekli olmaya çalışan çiftçilerimiz, emeklilik hakkını elde etmekte zorlanacaktır. Sigortalı sayısının artması için de primler ödenebilecek miktarda olmalıdır. Tarımda çok yüksek olan sigorta kayıt dışılık oranı, bu sorun çözülmezse düşürülemez. Sigortalı çiftçiler de sigorta primlerini ödeyemez. Kayıt dışılığı azaltmak için tarım Bağkur'u SGK primi ödenebilir olmalıdır. SSK kapsamında işçi çalıştıran işverenlere yapılacak devlet desteği, tarım Bağkurlularını da kapsamalıdır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim