• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C

Doç. Dr. Doğan’dan Mesnevi Konferansı

Doç. Dr. Doğan’dan Mesnevi Konferansı
Türkiye Gazetesi Yazarlarından Doç. Dr. Süleyman Doğan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından düzenlenen Mesnevi'de Eğitim Yöntemi konulu konferansa...

Türkiye Gazetesi Yazarlarından Doç. Dr. Süleyman Doğan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından düzenlenen Mesnevi'de Eğitim Yöntemi konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

CBÜ tarafından Mesnevi'de Eğitim Yöntemi konulu konferans düzenledi. Şehzadeler Belediyesi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nde düzenlenen konferansa Türkiye Gazetesi Yazarlarından Doç. Dr. Süleyman Doğan konuşmacı olarak katıldı. Konferansa ayrıca CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Rektör Yardımcıları ve öğrenciler katıldı.

Konferansta Mevlana ve Mesnevi'yle ilgili tespitlerini aktaran Doç. Dr. Süleyman Doğan, Goethe'nin, Mevlana'nın "Gök kubbe evim, insanlık ailemdir" sözü üzerine ona Farsça divan yazdığını söyledi. Doğan, "Şu söz çok kudretli bir sözdür. Bu söz üzerine Alman Bilim Adamı ve Devlet Adamı Goethe, Farsça öğrenmiş ve Mevlana'ya divan yazmıştır. O söz de şu sözdür: "Gök kubbe evim, insanlık ailemdir" Bu söz hiç bir filozofa nasip olmamıştır. Bütün gök kubbeyi evi bütün insanlığı da ailesi olarak görmüş. Büyük bir insanlık projesiyle ortaya çıkıyor. Ama bunu demekle Mevlana ve Mesnevi din ötesi Allah ötesi değil. Ki kendisini tarif ederken Ben yaşadığım sürece Kur'an'ın kölesiyim Hz. Muhammed'in de ayağının tozuyum yolunun tozuyum" diye kendini böyle tarif ediyor. Din dışında değil Mevlana. Asla hiç bir eserinde böyle bir şey yok. Bazı şeyler eklenmiş çıkarılmış. Mesnevi yazıldığından iki asır sonra ortaya çıkmış bir eserdir. Ki o eserde bir takım girmeler çıkmalar olabilir. Neticede bir Allah buyruğu değil. Beşerin sözü. Bir takım eksiklikler olacak ki kişiler öyle olmasa ilahlaştırılabilir. Mevlana'nın değeri kaynağıyla ilgilidir. Kur'an ve Peygamber kaynaklı olduğu için değerlidir o. Goethe bunu yapmış ve bu gün bilgi vermiş oluyor. Goethe hakkında yazılan 120 bin kitap yazılmış. Ne kadar çalışıyor batılılar. Bu gün Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre bunlar öne çıkan değerlerimiz. Ki Mevlana bunların şahı. Konya her yıl 2 buçuk milyon turisti ağırlıyor. Orada kendilerini çeken bilgi görüyorlar. O felsefe bütün insanlığı kucaklayan bir felsefe" diye konuştu.

Yaklaşık 1 saat süren konferansın sonunda Rektör Çelebi tarafından Doç. Dr. Süleyman Doğan'a çiçek ve plaket takdim edildi.

Doç. Dr. Doğan’dan Mesnevi Konferansı

Doç. Dr. Doğan’dan Mesnevi Konferansı

Doç. Dr. Doğan’dan Mesnevi Konferansı

Doç. Dr. Doğan’dan Mesnevi Konferansı

Doç. Dr. Doğan’dan Mesnevi Konferansı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim