• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Doç. Dr. Bayram Durbilmez:

Doç. Dr. Bayram Durbilmez:
Kayseri Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kayseri Kültür ve Turizm Derneği 21 Mart UNESCO Dünya Şiir Günü dolayısıyla, "Şiir ve Şair...

Kayseri Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kayseri Kültür ve Turizm Derneği 21 Mart UNESCO Dünya Şiir Günü dolayısıyla, "Şiir ve Şair Üzerine Düşünceler" konulu konferans verdi.

Şehir Tiyatrosu'nd düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Durbilmez, "12 Mart da, 18 Mart da, 21 Mart da şuurun şiire dönüştüğü kutlu tarihlerdir." dedi.

Aynı güne denk gelen Nevruz ile ilgili açıklamada bulunan Doç. Dr. Durbilmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kazakistan'da anlatılan efsanelere göre, sazın ve sözün bilicisi Korkut Ata 21 Mart'ta doğmuş ve kopuzunu ilk bugün çalmıştır. O yüzden bu gün, "Yenigün" yani bahar bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 20. Yüzyılın güçlü âşıklarından Veysel Şatıroğlu da bugün vefat etmiş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun 1999'da, Paris'te yapılan 30. Konferansında alınan karar sonucu, 21 Mart Dünya Şiir Günü olarak ilan edilmiştir."

Şiir ve şair üzerine bilgiler veren Doç. Dr. Durbilmez, "Türk toplumu şiirden uzaklaştıkça heyecandan da uzaklaşmakta, heyecandan uzaklaştıkça millî şuurunu da kaybetmektedir. Türk milletinin titreyip özüne dönmesine vesile olacak öncüler arasında bilge şairlerin önemli bir yeri vardır. Millî şuur sahibi şairlerin şiirleri okundukça yüreklerdeki umut ışıkları da sönmeyecek, ocaklar tütmeye devam edecektir. Bugünkü Türk gençlerine şiiri sevdirmek millî bir görevdir." diye konuştu.

Toplantının ikinci bölümünde "Kayseri'de Şiir / Şiirde Kayseri" başlıklı bir şiir şöleni yapıldı. Çanakkale, Nevruz Bayramı ve Kayseri şiirlerinin okunduğu şiir şölenine, soyadı sırasıyla, şu şairler katıldı: Köksal Akçalı, İmdat Avşar, Fazıl Ahmet Bahadır, Önder Çağıran, Vedat Çalık (Erbabî), Recep Çalkaner, Bayram Durbilmez (Ozantürk), Murtaza Ekici ve Muhsin İlyas Şubaşı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş da toplantının sonunda Durbilmez'e ve şiir okuyan şairlere teşekkür ederek plâket ve teşekkür belgeleri takdim etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim