• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Doç. Dr. Alper Yurci: “Organik tarımın azalması kolon kanseri vakalarını artırdı”

Doç. Dr. Alper Yurci: “Organik tarımın azalması kolon kanseri vakalarını artırdı”
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Alper Yurci, toplumda değişen beslenme alışkanlıklarının kolon yani kalın bağırsak...

Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Alper Yurci, toplumda değişen beslenme alışkanlıklarının kolon yani kalın bağırsak kanserinin en önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin kolon kanserine yakalandığını ve yaklaşık 500 bin kişinin de hayatını kaybettiğini belirten Doç. Dr. Alper Yurci, Türkiye'de tüm kanser türleri içerisinde kolon kanserinin, erkeklerde daha fazla görüldüğüne işaret etti.

Kesin teşhis için kolonoskopi uygulaması şart

Kolon kanserinin tespit edilmesi için kolonoskopi yönteminin kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Alper Yurci, hastalığın oluşum sürecine dair şunları söyledi:

"Kolon kanserlerinin neredeyse tamamına kalın bağırsak içerisinde gelişen ve "polip" adı kitleler neden olmaktadır. Kalın bağırsağın iç yüzeyine doğru büyüyen kitleler, polipleri ortaya çıkarmaktadır. Başlangıçta iyi huylu olan bu lezyonların zaman içinde değişime uğraması sonucu polip zemininde kansere neden olur. Polipler kalın bağırsağın tamamında görüldüğü gibi, sıklıkla kalın bağırsağın sol kısmında, "sigmoid kolon" ve "rektum" olarak adlandırılan bölümlerinde ortaya çıkar. Poliplerin büyük bölümü herhangi bir belirti vermez ve ancak kolonoskopi olarak adlandırılan kalın bağırsağın endoskopik bir kamera ile incelenmesi sonucunda teşhis edilir."

Tuvalet alışkanlıklarındaki değişimler önemli

Kanserin gelişim aşamasında tuvalet alışkanlığındaki değişiklikler, dışkıdaki kan, sebebi bilinmeyen karın ağrısı, erkeklerde demir eksikliği anemisi gibi belirtiler görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Alper Yurci, "Bu belirtilerin biri ya da birkaçı görülen kişilerin mutlaka uzman bir hekime başvurması gerekmektedir. Kesin teşhis ise kolonoskopi sayesinde yapılmaktadır. Bağırsağın iç yüzeyinin fleksibl özel bir kamera yardımı ile görüntülenebilmesi mümkündür. Kolonoskopi sayesinde, polipler çıkarılarak kanser oluşumu engellenebilmektedir" diye konuştu.

Salam sosis gibi işlenmiş et ürünlerine dikkat

Kalın bağırsak kanserinin görülme oranları her geçen yıl daha da arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Yurci, artışın nedenini modern yaşamla birlikte değişen beslenme tarzına bağladı. Doç. Dr. Yurci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Proteinden zengin ve sebzeden fakir beslenme yani fastfood ve dondurulmuş hazır gıdaların tüketilmesi, kolon kanseri görülme sıklığının artmasına neden olmaktadır. Salam, sosis gibi işlem görmüş gıdalar ve mangalda fazla pişmiş et ürünleri de kanser gelişiminde önemli faktörlerdir. Kalın bağırsak kanseri, her yaşta ortaya çıkabilse de risk özellikle 50 yaşından sonra belirgin olarak artmaktadır. Ailede kolon kanseri olan veya sindirim sistemi rahatsızlığı çeken kişiler de risk grubundadır."

Düzenli egzersiz ve kilo kontrolü ile önleminizi alın

Düzenli egzersiz ve yüksek lifli beslenme ile kolon kanserinin önlenebileceğini söyleyen Doç. Dr. Alper Yurci, "Haftada en az 3 gün orta şiddette yapılacak egzersiz sağlıklı yaşam için önemlidir. Hareketsiz yaşam tarzı ve aşırı kilo kalın barsak kanseri riskini artırmaktadır. Sigara ve aşırı alkol tüketimi de aynı şekilde kolon kanserine zemin hazırlamaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalarda kalsiyum, D vitamini ve magnezyum takviyelerinin de kalın bağırsak kanseri gelişimini azalttığı belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim