• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Doç. Dr. Alabaz: “Çocuğunuz Gripse Aspirin Vermeyin”

Doç. Dr. Alabaz: “Çocuğunuz Gripse Aspirin Vermeyin”
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Doç.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Doç. Dr. Derya Alabaz, çocuklara İnfluenza-Grip döneminde, Reye Sendromu riski nedeniyle aspirin ya da salisilat içeren antipiretikler verilmemeli uyarısında bulundu.

Adana Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu 1. Basamak Eğitim toplantıları kapsamında "Birinci Basamakta Mevsimsel Grip- Domuz Gribi (H1N1) Ayırıcı Tanı Ve Tedavisine Yaklaşım" konusunu ele aldı. Eğitime Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalından Doç. Dr. Derya Alabaz konuşmacı olarak katıldı.

"CİDDİ BİR GRİP ENFEKSİYONU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Prof. Dr. Sezgin Güvel'in gerçekleştirdiği "Yaşama Dair ve Zamansız Mekanlar" konulu fotoğraf sunumu ve söyleşisinin ardından "Birinci Basamakta Mevsimsel Grip- Domuz Gribi (H1n1) Ayırıcı Tanı Ve Tedavisine Yaklaşım" başlığıyla eğitimlerini sürdürmek istedikleri söyleyen Adana Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, yaptığı açılış konuşmasında "Ciddi bir grip enfeksiyonu ile karşı karşıyayız. Türkiye'nin tüm illerinde olduğu gibi Adana'da da H1N1 (Domuz Gribi)'den sayısı 10'u geçen ölüm vakası olduğu bilinmektedir. Bu anlamda oda olarak hekim arkadaşlarımızın hem bilgilerini tazelemek hem de yeni çalışmalardan haberdar olmalarını sağlamayı istedik. Değerli Hocamız Doç. Dr. Derya Alabaz Kış günlerinde insan yaşam kalitesini olumsuz etkileyen Grip-Domuz Gribi (H1N1) ayırıcı tanı ve tedavisine yaklaşım konusunda klinik bilgileri ile bizleri aydınlatacaktır. Ben şimdiden kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

SIK KARŞILAŞILAN HASTALIK ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI

En sık karşılaşılan hastalıkların başında üst solunum yolu enfeksiyonları (influenza) olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalından Doç. Dr. Derya Alabaz, "Grip'te orta kulak, sinüsler, gözler ile birlikte hepsi enfekte olduğundan birbirine benzediği için ayırt etmek zordur. Yüzlerce soğuk algınlığı virüsü olduğundan, kişinin birbiri ardına soğuk algınlığına yakalanması mümkündür. Çocuklar yılda 4-8 defa, erişkinler 2-5 defa buna maruz kalırlar. İnfluenzaya yakalanma riski ise yılda 1-2 dir. Soğuk algınlığı ile Kuş ya da Domuz Gribini karıştırmamak gerekiyor. Soğuk algınlığında klinik belirtisi iştahsızlık, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hafif boğaz ağrısıdır. İnfluenza-Grip klinik belirtileri ise üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, yaygın kas ve eklem ağrısı, öksürük, çocuklarda gözlerde yanma-kızarıklık, bulantı/kusma, karın ağrısı ve ishal görülmesidir. Soğuk algınlığı virüsleri sıcak, kapalı mekanlarda daha kolay yayılır. Merkezi ısıtmalar burnun içini kaplayan ve virüslere karşı koyan burun sıvısını kurutur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu hastalıklara bağlı gelişen şiddetli komplikasyon olarak ölüm sayısı yılda 250-500 bin kişidir. Tedavide çocuklara İnfluenza-Grip döneminde. Reye sendromu riski nedeniyle aspirin ya da salisilat içeren antipiretikler yerine asetaminofen veya ibuprofen gibi diğer ateş düşürücüler kullanılmalıdır. Sıvı alımı artırılmalı, boğaz için sprey ve pastiller kullanılmalı. Riskli gruplar başta olmak üzere kişiler hekim kontrolünde önleyici tedbir olarak grip aşısı yaptırmalıdır. Korunmanın temelini hijyen oluşturmaktadır. Şahıslar sık sık ellerini yıkamalı, ellerini ağız, göz ve buruna götürmemelidir. Kişisel malzemeleri paylaşmamalıdır. Maske ve kağıt mendil kullanılmalıdır. Hasta kişilerle temas engellenmelidir" diye konuştu.

Doç. Dr. Alabaz: “Çocuğunuz Gripse Aspirin Vermeyin”

Doç. Dr. Alabaz: “Çocuğunuz Gripse Aspirin Vermeyin”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim