• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Diyetisyenden ramazan uyarıları

Diyetisyenden ramazan uyarıları
Oruç tutanların sahura mutlaka kalkması gerektiğini belirten uzmanlar, iftarda ise hafif yemeklerin tercih edilmesinin ve spor yapılmasının sağlık açısından...

Oruç tutanların sahura mutlaka kalkması gerektiğini belirten uzmanlar, iftarda ise hafif yemeklerin tercih edilmesinin ve spor yapılmasının sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.

Ramazan ayında yaklaşık 17 saat oruçlu olunacağını belirten uzmanlar, sahura kalkmanın ve iftardan sonra spor yapmanın faydalarının saymakla bitmeyeceğini söyledi. Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Dilara Süngü Bulut, iftarda fazla yenilmemesi gerektiğini belirterek, "Doyma sinyallerinin beyne ulaşabilmesi için en az 20 dakikada ihtiyaç var. Bu durumda hızlı yeme davranışı, doyma hissi oluşmadan midemizin 2-3 katı gıda tüketmemize sebep olur. Onun için hurma, su ve çorba ile başlanan iftar sofrasından kalkıp 10-15 dakikalık bir mola verilmesi gerekiyor. Ara vermenin mümkün olmadığı durumlarda da çorba ile ana yemek arasında salata veya yoğurt tüketerek yemek yeme hızını azaltmaya çalışmak faydalıdır" dedi.

Sağlıklı oruç tutabilmek için sahura mutlaka kalkılması gerektiğini vurgulayan Bulut, "Sahurda yumurtayı, süt ve süt ürünlerini, yağlı tohumları ve yüksek lifli tahılları tüketmek gün içinde tokluk sağlaması için oldukça önemlidir. Sahurda yağlı yemeklerden uzak durmalıdır. Ağır ve yağlı yemekleri tüketerek uyumak güne midede ağrı, ekşime ve yanma ile başlamaya sebep olur. Sahur öğünü ile oruç tutulduğu unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

Ramazan ayı boyunca günlük yiyecek tüketimindeki azalmaya karşılık tatlı ve tahıl ağırlıklı beslenme alışkanlıkları sebebiyle kilo artışları gözlendiğine dikkat çeken Bulut, sırf kilo vermek için oruç tutulmaması gerektiğini söyledi. Bulut, "İftarda mideye aşırı yüklenmemek için küçük bir öğün, ardından akşam yemeği, tekrar ara öğün ve sahur olacak şekilde 4 öğün şeklinde beslenilmesi gerekir. İftar başlangıcından uyuyana kadar en az 1,5 litre su içilmesini önemlidir. Spor için en uygun zamanın iftardan 1-1,5 saat sonrası ortalama 30-45 dakikalık düşük tempolu yürüyüşlerdir. Dışarı çıkılamayan durumlarda evde kolayca yapılabilecek hareketler tercih edilebilir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim