• BIST 8715.56
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.1052
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Diyabetlilere yaz önerileri, şeker gibi tatilin 5 kuralı

Diyabetlilere yaz önerileri, şeker gibi tatilin 5 kuralı
Kan şekeri dalgalanmaları yaşamak istemeyen diyabetliler, küçük önlemlerle sağlıklı bir tatil geçirebilirler.

Yaz ayları hipoglisemi krizlerinin en sık yaşandığı dönemlerden biri. Kan şekeri dalgalanmaları yaşamak istemeyen diyabetliler, küçük önlemlerle sağlıklı bir tatil geçirebilirler. Diyabetin her zaman kontrol altında tutulması gereken bir hastalık olduğunu bildiren uzmanlar, diyabet gibi kronik bir hastalığı olan kişilerin yaz aylarında her zamankinden daha fazla dikkatli olmaları gerektiğini bildiriyorlar.

Şeker komalarının en sık yaşandığı dönemin yaz mevsimi ve özellikle de tatil dönemi olduğunu söyleyen Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serpil Salman, “Sıcak, düzensiz ve kan şekeri dalgalanmalarına sebep olacak şekilde beslenmek, tatilin verdiği rehavetle kan şekeri kontrolüne her zamankinden daha az önem vermek hipoglisemi krizlerini de beraberinde getiriyor” dedi.  Doç. Dr. Salman, diyabetlilerin sağlıklı bir tatil geçirebilmeleri için almaları gereken önlemleri şöyle sıraladı.

YÜRÜYÜN VE YÜZÜN

- Bol bol su için: Yeterli sıvı alamamak kan şekerinin yükselmesine, böbrek sorunlarına yol açabilir. Yaz aylarında su tüketimini artırmak, diyabetliler için çok önemlidir.
- Egzersiz yapın: Tatile gittiğiniz yerlerde yürüyüş, yüzme gibi bütün vücudu çalıştıran egzersizler yapın. Sabah veya akşam, aşırı sıcak olmayan saatlerde, yemekten bir saat sonra yapacağınız egzersizler, kan şekeri kontrolü, kilo verme, kalp damar hastalıklarından korunma gibi faydalar getirir.
- Güneşlenin ama aşırıya kaçmayın: Birçok diyabet hastasında hastalığa eşlik eden tansiyon yüksekliği de vardır. Aşırı sıcakta ve güneşte uzun süre kalmak tansiyon yükselmesi, kalp krizi, beyin kanaması gibi riskleri artırır. Bununla birlikte güneş iyi bir D vitamini kaynağıdır. Diyabetlilerin aşırı sıcak olmayan saatlerde günde 15 dakika civarında güneşlenmeleri çok faydalıdır. Ancak cilt kanseri riski taşıyan kişilerin önce doktorlarına danışmaları gereklidir.

ÇIPLAK AYAKLA DOLAŞMAYIN

- Ayaklarınıza iyi bakın: Yazın terlik, açık ayakkabı kullanımı artar. Parmak arası terlikler ayak yaralarına neden olabilir. Ayaklarında his kaybı gelişmiş olan diyabetlilerin ayakkabı seçimine dikkat etmeleri, çıplak ayakla dolaşmamaları gerekir. Ayak yaraları diyabetlilerde kangrene kadar varan problemlere sebep olabilir.
- Cildinizi nemlendirin: Diyabetlilerde önemli sorunlardan biri de cilt kurumasıdır. Nemlendirici kullanılarak yazın cildinizin daha fazla kurumasını önleyin.

DİYABET ÇANTASI HAZIRLAYIN

İnsülin ve ilaçları bagaja vermeyin

- Tatile çıkarken çanta hazırlayın: Seyahate giderken diyabet çantası hazırlanmalı, bu çanta bagaja vermemelidir. Çünkü yolculuk esnasında acil ihtiyaç olabilir, valiz kaybolabilir ve hepsinden önemlisi valizin aşırı sıcak veya soğuk ortamda kalmasından ötürü ilaçlar bozulabilir. Çantanızda şunlar bulunmalıdır:  kan şekeri ölçüm cihazı, ara öğün, hipoglisemi riskine karşı şeker ya da meyve suyu, eğer kullanıyorsanız hap, insülin ve insülin iğne uçları.
- İlaçlarınızı sıcaktan koruyun: Beraberinizde götürdüğünüz hapları, insülinleri, kan şekeri ölçüm cihazını ve ölçüm çubuklarını aşırı sıcaktan koruyun. Çünkü  çok kolay bozulurlar. Unutmayın ! İnsülin bozulduğu halde normal görünebilir, ancak gerekli etkiyi göstermez.
- Hipoglisemiden korunun: Egzersiz sıklığının artışı, insülinin sıcak havada ciltten daha hızlı emilmesi gibi sebeplerle yaz aylarında hipoglisemi (kan şekerinin aşırı düşmesi) riski fazladır. Hipoglisemi belirtilerine karşı uyanık olun.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim