• BIST 9547.64
  • Altın 2475.524
  • Dolar 32.4926
  • Euro 34.5777
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C

Diyabetli Sayısı 415 Milyonu Geçti

Diyabetli Sayısı 415 Milyonu Geçti
Manisa Devlet Hastanesinde açılan diyabet okulunun tanıtım programı hastanenin eğitim salonunda yapıldı.

Manisa Devlet Hastanesinde açılan diyabet okulunun tanıtım programı hastanenin eğitim salonunda yapıldı. Tanıtımda konuşan Manisa Diyabet İl Koordinatörü Uzman Dr. Sabriye Özkaya Kafesçiler, dünyada her 6 saniyede bir kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini ve diyabet hastası sayısının 415 milyonu geçtiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından diyabet hastalığı ile mücadele kapsamında hayata geçirilen diyabet okulları projesi kapsamında Manisa Devlet Hastanesinde diyabet okulu açıldı. İlk dersin 1 Şubat tarihinde verileceği okulun tanıtımı hastanede tedavi gören diyabet hastalarına yönelik olarak hastanenin eğitim salonunda gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına Manisa Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Zafer Ulusan, Manisa Diyabet İl Koordinatörü Uzman Dr. Sabriye Özkaya Kafesçiler, Uzman Dr. Birsen Koyuncu, diyabet hemşireleri ve hastanede tedavi gören diyabet hemşireleri katıldı.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Manisa Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Zafer Ulusan, "Hastanemizde diyabet hastalarına, diyabet hastalığı konusunda bilgi vermek ve farkındalığı artırmak için diyabet okulunu açmış bulunuyoruz. Doktorlarımız Sabriye Hanım ve Birsen Hanım gerekli bilgileri verecek. Hepimiz için hayırlı olsun" dedi.

Manisa Kamu Hastaneleri Diyabet İl Koordinatörü Uzman Dr. Sabriye Özkaya Kafesçiler de, diyabetin giderek yaygınlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Diyabet artık dünya çapında pandemi etkisi oluşturan bir hastalık. Bulaşıcı ve salgın hastalık boyutuna ulaşmış durumda. Tüm dünyada bu hastalığın önüne geçmek için pek çok strateji ve proje geliştirilmekte. Sağlık Bakanlığımız bu bağlamda "Her insanın sağlıklı yaşam doğru beslenme lüks değil hakkıdır" düşüncesiyle pek çok projeye adım attı. Bu projelerden bir tanesi de diyabetin önlenmesi, doğru tedavisi, komplikasyonlarıyla mücadelesi için eğitim çalışmalarıdır. Bu bünyede açılan diyabet okulları tüm ülkemizde yayılmakta. Manisa içinde Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin düzenlediği bu programın ilki bizim hastanemizde diyabet okulu olarak başlamaktadır."

DİYABET ÜLKESİ

Diyabetin çok önemli olduğunu kaydeden Kafesçiler, diyabetin çok yaygınlaştığını söyledi.

Dünyada bugün için uluslararası diyabet federasyonunun verdiği bilgiye göre, 415 milyon diyabet hastası olduğunu anlatan Kafesçiler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ne demektir biliyor musunuz? Dünyadaki en kalabalık ülkeleri sınıflandırdığımızda birinci sırada Çin var, ikide Hindistan var. Bütün diyabet hastalarını bir ülkede toplasak ve buna Diyabet ülkesi adını versek, dünyanın üçüncü büyük ülkesi olur. Amerika'dan daha büyük bir ülke olduğunu görüyoruz. 415 milyon çok dehşet bir rakam. Ülkemizde de en son yapılan çalışmada bu oran yüzde 13.7 olarak belirtilmiştir. Her 6 saniyede bir kişinin diyabetten öldüğünü düşünürsek bu hastalığın önlenmesi, doğru takibi, doğru tedavisi önem taşımaktadır. Bu amaçla bizde bu hastane bünyesinde diyetisyenlerimiz, diyabet hemşirelerimiz, Doktor Birsen Hanım, ben ve diğer dahiliye uzmanı arkadaşlarımızla birlikte belli periyotla Diyabet okulunda öğrenci programı seçeceğiz ve sertifikasyon programını başlatacağız. Böylece ülke çapında eğitimi yaygınlaştırarak bu hastalığın Manisa'da ve ülkemizde önlenmesi için gerekli çabayı atmış olacağız."

Diyabet okuluna katılan diyabet hastalarının kendilerinin birer yardımcısı olacağını dile getiren Kafesçiler, şunları söyledi:

"Biz endokrinoloji ve diyabet hekimlerinin birer yardımcısı olacaklar. O mahallenin, o köyün birer temsilcisi olacaklar. Bizim bilgilerimizi onlara aktaracak. Dolayısıyla o hastalarımızı bazı ödül programlarımız olacak, sertifikalarını verdiğimiz dönemde bazı kolaylaştırma işlemlerimiz olacak. Dolayısıyla katılımlarınızı bekliyoruz. Katılımlarınızın çok olacağına inanıyoruz. 1 Şubat itibariyle ilk diyabet okulumuzun dersi başlayacak 14 Mart gibi ilk diyabet okulumuzun eğitim süreci sonlanacak. İlk sertifikayı 14 Mart Tıp Bayramında verilmesi için planlama yapılacak. Kamu Hastaneleri grubundaki bütün A ve B grubu hastanelerde yapılacak olan bir eğitim çalışması bu. Diğer hastanelerle koordineli bir şekilde çalışmaları yürüteceğiz."

YARALARI KAPANMIYOR

Tanıtım toplantısına katılan ve 9 yıldır diyabet hastası olan Mehmet Ercan, 9-10 senedir diyabetle mücadele ettiğini ve vücudunda açılan yaraların kapanmak bilmediğini belirterek eğitime katılacağını söyledi.

Şehrinaz Güldane isimli diyabet hastası da şöyle konuştu: "Hastalıktan dolayı ayaklarında yara çıkanı gördükçe çok üzülüyorum. Ben de ayağımda yara çıkacak diye çok korkuyorum. Dikkat etmeye uğraşıyorum ama üzüntüler peşimizi bırakmıyor yemeklerime dikkat ediyorum."

Manisa Devlet Hastanesi ile birlikte il genelinde Merkez Efendi, Turgutlu, Akhisar, Alaşehir, Soma ve Salihli devlet hastanelerinde de diyabet okullarının açılacağı öğrenilirken, Manisa'nın ikinci diyabet okulu Merkez Efendi Devlet Hastanesinde 20 Ocak tarihinde açılacak.

Diyabetli Sayısı 415 Milyonu Geçti

Diyabetli Sayısı 415 Milyonu Geçti

Diyabetli Sayısı 415 Milyonu Geçti

Diyabetli Sayısı 415 Milyonu Geçti

Diyabetli Sayısı 415 Milyonu Geçti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim