• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Diyabetik Nefropatiye Dikkat

Diyabetik Nefropatiye Dikkat
Kalp ve damar hastalıklarından inmeye kadar ölümcül sonuçlar doğurabilen birçok hastalığa neden olan diyabet, böbrekleri de vuruyor.

Kalp ve damar hastalıklarından inmeye kadar ölümcül sonuçlar doğurabilen birçok hastalığa neden olan diyabet, böbrekleri de vuruyor. Başlangıçta böbreğin süzme fonksiyonunun artmasına neden olan diyabet, ardından damarlarda daralma sonucunda böbreklerde yaygın işlev bozukluğuna yol açabiliyor. Bu nedenle diyabet hastalarının yıllık tahlilleri ihmal etmemeleri gerekiyor.

Diyabetin "diyabetik nefropati" adlı böbrek hasarına yol açabildiğini belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Dilek Torun, hastalığın diyabetin en önemli komplikasyonlarından birisi olduğunu kaydetti. Diyabetik nefropatinin (DN) günümüzde "son dönem böbrek yetmezliğinin" (SDBY) en sık görülen nedeni olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dilek Torun, "Tip 1 diyabetiklerin yüzde 30-40'ında, Tip 2 diyabetiklerin ise yüzde 5-10'unda son dönem böbrek yetmezliği gelişir" dedi.

TAHLİLLERLE BULGULAR TESPİT EDİLEBİLİYOR

Diyabette görülen böbrek hasarının sadece damarsal bozulmayla değil, genetik yapıyla da ilgili olduğunun düşünüldüğünü bildiren Torun, "Diyabeti olan hastalarda böbrek hasarı kanda üre ve kreatinin değerine, idrarda protein atılımına bakılarak araştırılabilir" diye konuştu.

Normal sağlıklı bir kişide idrar tahlilinde protein bulunmayacağının altını çizen Prof. Dr. Torun "İdrarda saptanan protein miktarının belli bir değeri aşması, ancak çok yüksek olmaması durumuna "mikroalbuminüri" denir. Mikroalbüminüri varlığı, diyabete bağlı böbrek hasarının başladığını gösteren bir bulgudur. İdrarda "mikroalbuminüri" taramasına genellikle Tip 1 diyabetlilerde tanı konduktan 5 yıl sonra, Tip 2 diyabetlilerde ise hemen başlanır" dedi.

YÜKSEK TANSİYON HIZLANDIRIYOR

Diyabete bağlı böbrek hasarının ilerleyici bir durum olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dilek Torun, "Aynı kişide yüksek tansiyon (hipertansiyon) veya kan yağlarında yükseklik (hiperlipidemi) de varsa böbrek hasarındaki ilerleme hızlanır. Bu nedenle sadece diyabetin değil, eşlik eden hastalıkların da kontrol altına alınması gerekir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Torun, böbrek yetmezliğine yol açması nedeniyle diyabet hastalarının olası böbrek hasarının tespiti için kan ve idrar tahlillerini yaptırmaları, tetkiklerde bir bozukluk görülmesi halinde mutlaka nefroloji takibine girmelerini önerdi.

YILLIK TAHLİLLER YAPTIRMALILAR

Prof. Dr. Torun, diyabet tanısı alan bir hastanın diyabete bağlı böbrek hasarından korunması için alınması gereken önlemleri de sıraladı. Torun, "Bu hastaların kan şekeri ve kan basıncının kontrol altında tutulması hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonları varsa tedavi edilmesi, protein alımının azaltılması, kan yağlarının normal sınırlarda tutulması, kolesterol ve yağdan fakir diyet sürdürmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekir. Sigara içiyorlarsa da bırakmalılar. Tüm diyabet hastaları, böbrek hastalıkları olmasa bile yıllık olarak kan ve idrar tahlili yaptırmalılar" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim