• BIST 9079.97
  • Altın 2325.121
  • Dolar 32.4616
  • Euro 34.8575
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

’Diyabeti-yen’mek İçin Uğraşıyorlar

’Diyabeti-yen’mek İçin Uğraşıyorlar
The American Future Koleji'nde "Diyabeti-Yen" konulu seminer düzenlendi.

The American Future Koleji'nde "Diyabeti-Yen" konulu seminer düzenlendi.

GAÜ Okullar Grubu bünyesinde eğitim veren The American Future College Lefkoşa- Alayköy Yerleşkesi "Diyabeti Yen" konulu seminer düzenledi.

The American Future College Lefkoşa- Alayköy Yerleşkesi'nde gerçekleşen seminere, kolej yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve Fatih Seyitler, Dr. Güven Erkal, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, Dahiliye Uzmanı Dr. Güven Erkalı, GAÜ Okullar Grubu Beslenme Uzmanı Gizem Baloğlu katıldı.

The American Future Kolej'inden yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Günü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen seminerin, diyabet konusunda ki bilincin arttırılması, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabetin sonuçlarına dikkat çekmek ve diyabetle mücadele kapsamında belirgin, etkili ve ekonomik aksiyonların anılmasını sağlamanın amaçlandığı bildirildi.

Seminerde konuşma gerçekleştiren Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, yaşamımızı sürdürebilmek için tüm canlıların enerjiye ihtiyaç duyduğunu, enerjimizi de şekerden karşıladığımızı belirterek, yediğimiz her besinin vücudumuzda sindirilip şekere dönüştüğünü söyledi. Arca konuşmasının devamında, "Şeker olmazsa biz enerji alamayız ve aktif olamayız. Besinden almış olduğumuz proteinler, yağlar ve vitaminlerin de beslenmemize büyük katkısı vardır. Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Normal metabolizmada besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur" dedi.

Seminerde konuşma gerçekleştiren, Dahiliye Uzmanı Dr. Güven Erkalı ve GAÜ Okullar Grubu Beslenme Uzmanı Gizem Baloğlu ise, Caner Arca'nın bahsetmiş olduğu konuların önemine dikkat çekerek, bu konuda tüm insanların hassas bir şekilde diyabeti tanımasını ve önlem alması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim