• BIST 9508.43
  • Altın 2491.482
  • Dolar 32.6
  • Euro 34.8095
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Diyabet Hastaları Okullu Oluyor

Diyabet Hastaları Okullu Oluyor
Sağlık Bakanlığı, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığıyla mücadelede yeni dönemi 20 Ocak'ta başlatıyor.

Sağlık Bakanlığı, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığıyla mücadelede yeni dönemi 20 Ocak'ta başlatıyor. Bakanlık tarafından hastanelerde diyabet okulu açılmasının kararlaştırılmasının ardından harekete geçen Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi 20 Ocak'ta diyabet okulunun kapılarını hastalarına açacak. Hastalıklarını tanıma ve hastalıkla mücadele etmede eğitimin önemli bir ayak olduğunu belirten hastanenin diyabet hemşiresi Sevil Sözbir, 3 aylık eğitimlerin ardından hastalara diploma verileceğini belirtti.

Önlenebilir bir hastalık olan diyabet hastalığında kişiler yaşam tarzlarını değiştirmediği için Türkiye'de olduğu gibi dünyada da hızla yayılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından diyabet konusunda vatandaşların ve hastaların bilinçlendirilmesi için hastanelerde diyabet okulu açılacak. Okullarda hastaların yaşam tarzlarını değiştirmeleri ve diyabeti bilinçli bir şekilde önlemeleri hedefleniyor.

BİZE BİRŞEY OLMAZ

Diyabet okulu açmaya hazırlanan Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesinde uzman diyabet hemşiresi tarafından yatan hastalara her gün diyabet konusunda eğitim verilirken, her hafta çarşamba günleri eğitim salonunda bilgilendirme yapılıyor. Artan talep doğrultusunda Manisa Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ile işbirliği yapan hastane 20 Ocak'ta bünyesinde diyabet okulu açmak için tüm çalışmalarını tamamladı. Üç ay boyunca 6 saatlik bir eğitimin sonunda hastalar diyabet hakkında bilinçlendirilecek ve diyabeti nasıl kontrol altında tutulacağını öğrenerek diploma alacaklar.

DİYABET HASTALARI ÇARESİZ OLDUKLARINI DÜŞÜNÜYOR

Merkez Efendi Devlet Hastanesinde 6 yıldır diyabet hemşiresi olarak görev yapan Sevil Sözbir, "Diyabet hemşiresi olarak burada her gün apayrı hayat öğrenmekteyim. Gelen kişi hekim tarafından diyabet tanısı konulduğu zaman hayatında en zor gününü yaşıyor. Zaman zaman kişilerin ağladıklarını, isyan ettiklerini, problemleriyle başa çıkamayacaklarını düşünüp çaresiz olduklarını görmekteyim. Onlara çaresiz olmadıklarını, tedavisinin mümkün olabileceğini ve onlara destek olacağımıza ikna ederek, diyabet eğitimine alıyorum. Arkasından şeker takibini öğretiyorum ve şeker düşüklüğü durumunda ne yapabileceğini, şekerin yüksek olması halinde ne yapabileceğini öğretip, onu mutlu bir şekilde gülen yüzüyle göndermeye çalışıyorum."

EĞİTİM SONUNDA GÜVEN GELİYOR

Sözbir, günlük gelen hastaların polikliniğe müracaat eden, dahiliye uzmanlarına, nöroloji uzmanlarına veya cildiye hastalıkları uzmanına müracaat eden diyabetli bireylerin bireysel eğitimlerini almasına gayret gösterdiklerini anlatarak şunları söyledi: "Hastalarımız hekimler tarafından bize yönlendiriliyor. Gelen diyabetli bireylerimize, bireysel eğitimi yapıp diyabeti tanıtıyorum. Arkasından her hafta çarşamba günleri saat 13.30'da yapmış olduğumuz eğitimle hastalarımıza ve yakınlarına toplu eğitim veriyoruz. Bu şekilde önümüzdeki hafta kendisiyle barışık, kendisine daha iyi bakabilen, şeker kontrollerini daha iyi yapabilen bir birey olarak geliyor. Toplu eğitimlerde mutlaka yakınlarını davet ederek, aile onaylarının ve desteklerinin sağlanması için onlara destek olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Artan sayı ve gelen talepler doğrultusunda daha geniş bir eğitim salonunda yapmaya başladık."

DİYABET OKULU BAŞLIYOR

Eğitim çalışmalarına istinaden farklı bir uygulama olarak diyabet okulu adı altında açacakları birimde 6 saat boyunca aynı kişilere diyabetin her yönünü bir dahiliye uzmanı, bir diyetisyen, bir fizyoterapist ve bir diyabet hemşiresi tarafından verileceğini kaydeden Sözbir, "Tüm konuları kapsayıp yeterlilik durumuyla birlikte tam öğrenmiş ve yetkinlik alabilmiş kişilere diplomasını vereceğiz. Bu doğrultuda bakanlığın bildirdiği 6 saatlik eğitim sonunda bu diplomaya hak kazanacaklar. Biz bu 6 saati hasta potansiyelinde bizimle birlikte çalışacak diyabetli bireylerimizle kaç saat, kaç haftada tamamlayabileceğimizin planlamasını kişilerle yapmak durumundayız. Kişilerin gelebileceği saatleri seçip ona göre bir planlama yapmak durumundayız. Ekibimizde öncelikle hem diyabet koordinatörümüz Dr. Derya Aydın, diyabet hemşiresi olarak ben Sevil Sözbir, bunun yanında diyetisyen olarak Ayşe Uluer ve katılım olursa bir fizyoterapistimizle birlikte dörtlü eğitim grubu olarak planlanması düşünülüyor. 6 saati 3 aya yayarak diyabet okulu eğitimini tamamlamayı planlıyoruz."

Sözbir, diyabet tanısı konulmuş kişilerin çoğu zaman isyan ederek "Neden ben', "Acaba yanlışlık mı var?', "Hayır bu bende olamaz', "Diyabetimi kontrol etmezsem de hiçbir şey olmaz" şeklinde sorunlar ve davranışlarla karşılaştıklarını, onları ikna edip kendi eğitimlerini tamamlatma yolunda emek sarf ettiklerini belirtti.

MANİSA'DA 7 DİYABET OKULU

Manisa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Ayhan Korkmaz ise diyabet hastaları için Manisa'da 7 hastanede diyabet okulu açacaklarını belirterek okulun açılacağı hastaneleri şöyle açıkladı: "Merkez Efendi, Manisa Devlet, Turgutlu, Akhisar, Alaşehir, Soma ve Salihli devlet hastaneleri."

Diyabet Hastaları Okullu Oluyor

Diyabet Hastaları Okullu Oluyor

Diyabet Hastaları Okullu Oluyor

Diyabet Hastaları Okullu Oluyor

Diyabet Hastaları Okullu Oluyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim