• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Diyabet hastaları için Ramazan ayı önerileri

Diyabet hastaları için Ramazan ayı önerileri
Muş Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Sercan Ertürk, diyabet hastalarının oruç tutmak istemesinin sağlık...

Muş Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Sercan Ertürk, diyabet hastalarının oruç tutmak istemesinin sağlık açısından değerlendirilmesi gereken önemli bir durum olduğunu söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Mehmet Sercan Ertürk, diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gereken konulara değindi. Ramazan ayına sayılı günler kaldığını belirten Ertürk, diyabet hastalarının oruç tutmak istemesinin sağlık açısından değerlendirilmesi gereken önemli bir konu olduğunu kaydetti. Oruç tutmanın hem fiziksel hem de ruhsal açıdan şifa olması sebebi ile tutulmasının tavsiye edildiğinin altını çizen Ertürk, sağlık durumu elverişli olmayanların bu konuda doktor tavsiyelerine uyarak oruç tutması gerektiğini söyledi.

"Diyabet hastalarının oruç tutması önerilmiyor"

Diyabet hastalarının oruç tutmalarının kan şekeri düşüklüğüne yol açacağını vurgulayan Ertürk, "Diyabet hastası olup insülin kullanması zorunlu olan tip 1 ve tip 2 diyabetlilerin, böbrek ve kalp hastalığı olan diyabet hastalarının, gebe diyabet hastalarının muhtemel yaşanacak kan şekeri düşüklüğü sonucunda hayatı tehdit eden önemli sağlık sorunları oluşturabileceğinden oruç tutmaları önerilmemektedir. Öte yandan son üç ayda kan şekeri yüksekliğini gösteren HBA1c'si yüzde 7'nin altında olanlar, diğer bir deyişle şeker hastalığı kontrol altında olan ve ek hastalığı olmayanlar ilaç tedavisi düzenlenerek oruç tutabilirler" dedi.

Oruç tutmak isteyen hastalara tavsiyeler

Ertürk, oruç tutmak isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu:

"Oruç tutmak isteyen hastaların öncelikle kendilerini takip eden doktorlarıyla görüşüp durumunun oruç tutmaya engel olup olmadığını öğrenmesi gerekir. Oruç tutmak, hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) veya hiperglisemiye (kan şekeri yükselmesi) sebep olabilir. Hipoglisemi kendini titreme, terleme, bulanık görme, sinirlilik ve bilinç kaybı şeklinde kendini gösterebilir. Oruç tutuyorsanız yakınlarınızda oruç tuttuğunuzu ve diyabetli olduğunuzu bilen birilerinin olması önemlidir. Hipoglisemi durumlarında yanınızda meyve suyu veya şekerli sıvı halde tüketilebilir hazır gıdalar bulundurulması önemlidir. Daha sık kan şekeri takibi yapılmalı, kan şekeri düşüklüğü olduğunda ve kendinizi kötü hissettiğinizde oruç sonlandırılması tavsiye edilir. Hipoglisemi riski artacağından aşırı aktivite ve spordan kaçınmaları önerilir. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenilmeli, ayrıca iftar ile sahur arasında bol su tüketilmesi önerilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim