• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Dişlerde Estetik Tedavi Yüz Güldürüyor

Dişlerde Estetik Tedavi Yüz Güldürüyor
Acıbadem Adana Hastanesi Diş Hekimi Dr. Dt. Gözde Anıl Gürbüz, günümüzde estetik yaklaşımlarla beraber ortodonti tedavilerde sevindirici sonuçlar alındığını...

Acıbadem Adana Hastanesi Diş Hekimi Dr. Dt. Gözde Anıl Gürbüz, günümüzde estetik yaklaşımlarla beraber ortodonti tedavilerde sevindirici sonuçlar alındığını belirterek, hastaların görüntülerinden herhangi bir ödün vermeden tedavileri boyunca rahatça konuşup gülümseyebildiklerini ve tedavi sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını belirtiyor.

Ortodontik tedavilerde son dönemde birçok estetik yaklaşımın hayata geçirildiğini belirten Dr. Dt. Gözde Anıl Gürbüz, "Ortodontik olarak uygulanan kuvvet, dişlere braketler aracılığı ile iletiliyor. Diş tellerinin arasına sıkıştırılan minik aygıt şeklindeki braketler, yapıştırıcı madde ile diş üzerine adapte ediliyor. Braketlerin içinden dişleri harekete geçiren teller geçerken, üzerlerinde de telin brakete tutunmasını sağlayan lastikler veya ligatür denilen diğer teller bulunuyor. Temelde bu parçalarla dişlere istenilen kuvvet ve yön verilmiş olunuyor" dedi.

GENÇLER VE YETİŞKİNLER TERCİH EDİYOR

Şeffaf braketlerin diş renginde olmalarından dolayı metal yapıdaki braketlere göre çok daha estetik bir görünüme sahip olduklarını anlatan Dr. Dt. Gözde Anıl Gürbüz, "Yetişkin hastalar ya da gençler şeffaf braket tercih ediyor. Üstelik estetik braketlerle birlikte kullanılan teflon kaplı teller de yine görünmezliği arttıran bir diğer faktör" diye konuştu.

Dr. Dt. Gürbüz, diş düzensizlikleri ve çene bozukluklarının tedavi edilebildiği şeffaf braketlerin dezavantajlarını şöyle sıralıyor:

"Kırılgan olmaları, diş yüzeylerinde aşınma oluşturma ihtimali, maliyetlerinin yüksek olması ve sistemde oluşturdukları sürtünmenin fazla olması, tedavi süresinin uzamasına sebep oluyor. Ancak sürtünmenin azaltılması amacıyla braket oluklarının metal ya da altından yapılmış olanları da bulunuyor. Böylelikle uzayan tedavi süresinin kısaltılması planlanıyor."

KİŞİYE ÖZEL TELLER HAZIRLANIYOR

Lingual braketlerin dişlerin dile bakan iç yüzeyinden takılan braketler olduğunu ve böylece tellerin görünmediğini ifade eden Dr. Dt. Gürbüz, braketlerin yapım sürecini şöyle anlatıyor:

"Son dönem teknolojiler kullanılarak braketlerin dişlerin hangi kısımlarına yapıştırılacağının belirlenmesi ve bazı sistemlerde bireye özgü tellerin üretilmesi nedeniyle maliyeti yüksek bir tedavi. Lingual tel yönteminde her şey hastanın ağzına göre özel olarak altın alaşımdan üretiliyor. Hastaların dişlerinden alınan ölçüler yurtdışındaki bir merkeze gönderiliyor, orada bilgisayar destekli özel bir yazılım yardımıyla kişiye özel olarak üretildikten sonra tekrar ülkemize yollanıyor."

ÇÜRÜĞE VE YETERSİZ HİJYENE ÇÖZÜM SUNUYOR

Dr. Dt. Gözde Anıl Gürbüz, lingual tel tedavisini diğer lingual yöntemlerden ayıran bir diğer özelliğin, tedavi için kişiye özel üretilen braketlerin, dişlerin arka kısımlarına direkt olarak değil, altından yapılmış bir kaide vasıtasıyla yapıştırılmaları olduğunu aktardı. Bu sayede dişlerin arka yüzlerinin adeta altınla kaplanmış gibi olduğunu belirten Dr. Dt. Gözde Anıl Gürbüz, böylelikle yeterli ağız hijyeni sağlayamama ve çürük oluşma olasılığının azaltıldığını söyledi. Dr. Dt. Gürbüz, "Bu yöntem estetik olmakla birlikte braketlerin dil tarafında yer almasından dolayı konuşmada bozukluklara ve dilde yaralanmalara sebep olabiliyor. Bunun önlenebilmesi için hasta mumu kullanımı ve braketlerin yüzeylerinin kayganlaştırılması gibi yöntemler de geliştiriliyor" diye konuştu.

Dişlerde Estetik Tedavi Yüz Güldürüyor

Dişlerde Estetik Tedavi Yüz Güldürüyor

Dişlerde Estetik Tedavi Yüz Güldürüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim