• BIST 9673.93
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan’dan Yeni Anayasa Açıklaması:

Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan’dan Yeni Anayasa Açıklaması:
TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı ve Malatya Milletvekili Taha Özhan, "AK Parti'nin hayata geçirmek istediği yeni bir Anayasa'dır. Eldeki askeri darbenin...

TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı ve Malatya Milletvekili Taha Özhan, "AK Parti'nin hayata geçirmek istediği yeni bir Anayasa'dır. Eldeki askeri darbenin ürettiği anayasada tadilat, ve değişiklik değildir" dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Taha Özhan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti il binasında Başkan Hakan Kahtalı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yeni Anayasa tartışmalarına değinen Özhan, Türkiye'nin yeni bir Anayasaya ihtiyacının olduğunu sağır sultanın bile duyduğunu söyledi. Hali hazırdaki Anayasanın sorunları çözecek ve yeni Türkiye'yi inşa edebilecek bir temel oluşturmadığını tüm kamuoyunun bildiğini söyleyen Özhan, "AK Parti'nin hayata geçirmek istediği şey yeni bir Anayasa'dır. Eldeki askeri darbenin ürettiği Anayasa'da tadilat ve değişiklik değildir. Buna mecbur kalmadığımız sürece, mahkum olmadığımız sürece bizim gönlümüz baştan aşağı meclisteki siyasi partilerin ve milletimizin yaptığı sıfırdan bir Anayasadır. Biz birkaç tane darbecinin kuyuya attığı taşın peşinden atlayıp ardından onları çıkarmakla emin olun son 35 seneyi harcadık. Böyle on yıllar daha harcamak istemiyoruz" diye konuştu.

Anayasada bazı maddelerin değiştirilmesi ile yeni bir Anayasa yapılmasının birbirinden farklı tartışma olduğunu ifade eden Özhan, "Dikkat ederseniz bu konuda tartışmalar başlıyor. Bir parti diyor ki belli maddeler asla değişmeyecek. Bir kere zaten birilerinin ürettiği bir metin üzerinde değiştirilemez tartışmasını başlattığınız da tarihi de hayatı da dondurmuş oluyorsunuz. Ondan sonrada bunun değişimini talep eden herkese yaftalarla, sıfatlarla cevap veriyorsunuz. Buda bir kısır döngü oluşturuyor" ifadelerine yer verdi.

1 Kasım seçimleri sonrası halkın neredeyse yüzde 100'ünü temsil gücüne sahip bir meclis aritmetiğinin olduğunu hatırlatan Özhan, "TBMM'nin pekala yeni bir anayasayı sivil, demokratik bir anayasayı yapacağına inanıyoruz. Yeni Anayasadan beklediğimiz şey, bu memlekette son sözü kimin söyleyeceğinin ortaya çıkacağı bir yönetim tarzıdır" şeklinde konuştu.

Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde sürdürülen terörle mücadele operasyonlarına da değinen Milletvekili Özhan, Devletin ve hükümetin her türlü terörist faaliyetle mücadele etmekle mükellef olduğunu ve bu görevi de AK Parti Hükümeti olarak fazlasıyla yerine getirmeye gayret gösterdiklerini söyledi.

Terörle mücadelede en demokratik hakları korumaya çalıştıklarını belirten Özhan, "Eğer 80'li yıllarda, 90'lı yıllarda yaşanılanlar ile bugün yaşanılanların bir farkı varsa buda Devletin temel insan ve hak ve özgürlüklerine mümkün olabildiğince özenmesindendir. Devlet, bugün terörle mücadeleyi sürdürürken sivillerin ve suçsuz insanların zarar görmesini engellemektedir. Yeni olan durum bundan ibarettir" diye konuştu.

PKK terör örgütünün unsurlarını şehirlere yerleştirmesi ile çok zorlu bir dönemin başladığını belirten Özhan, "Çünkü sivil insanların arasında faaliyet gösteren teröristler, kırsalda verilen mücadeleden çok farklı bir konsept sergiliyor. Bu bir kere mücadele süresini uzatıyor. Çok zamana yayılan bir mücadelenin yapılması gerekiyor. Çok titiz bir mücadelenin yapılması gerekiyor. Bunlar olurken de tabi sabır kapasitesine de ihtiyaç var. İnşallah bu süreç kesintiye uğramadan devam edecek ve gerçekten çocuksu ve ergen bir şekilde şehirlerde insanlarımızın hayatını zehir eden bu terör unsurları ile etkili bir şekilde mücadele edip belli bir noktaya getirilecek" ifadelerini kullandı.

Son dönemlerdeki yükselen şehir terörizmine karşı vatandaştan da çok ciddi bir tepki olduğunun altını çizen Özhan, örgütün aradığı desteği hiçbir şekilde bulamadığını söyledi. Terör örgütünün bölgede insanların hayatlarını zehir etmekten başka bir işe yaramadığını söyleyen Özkan, "Özerklik ilanlarına ve özerklik tartışmalarına hiç kimsenin bir destek vermediği gibi bu şehirlerdeki terörizme de çok sert ve net bir tavır var. Ama buna rağmen doğrudan anayasal suçlar işlendiği zaman yargı hükümetten bağımsız bir şekilde adımlar atabiliyor. Bu sürecin nereye gideceği nerede duracağı geçmişteki örneklerine de bakıldığında bizim yorum yapmamız hem yerinde olmaz hem de bir anlamı yok. Çünkü bu sürecin kontrolü tamamen yargıda" diye konuştu.

Özhan Malatya'da yapılması düşünülen ikinci bir üniversitenin yer tartışması ile ilgili de sorulan soruya "Yerlerinin tartışmasından çok nasıl olacağı tartışması olması gerekir" şeklinde konuştu. Burada asıl tartışılması gerekenin nasıl bir üniversite olması yönünde olduğunu ifade eden Özhan, "Bakıyorum bütün tartışmalar üniversitenin nereye yapılacağı üzerine yoğunlaştırılıyor. Bu üzücü gönül isterdi ki "bu üniversite de hangi bölümler olacak, ne gibi faaliyetler olacak. Diğer üniversiteye ne gibi katkı sunacak" gibi tartışmaları olsun" şeklinde konuştu.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan’dan Yeni Anayasa Açıklaması:

Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan’dan Yeni Anayasa Açıklaması:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim