• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Japonya'da

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Japonya'da
Davutoğlu, Hiroşima'da atom bombasının düştüğü alandaki anıtta yapılan törene katıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya'nın Hiroşima kentinde Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) sekizinci bakanlar toplantısı öncesi, atom bombası kurbanları anıtını ziyaret etti. 

Japon Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın ev sahipliğinde yapılan ziyarette konuk bakanlar anıta çiçek bıraktı. 

Anıt ziyaretinde konuk bakanlar 200 bini aşkın atom bombası kurbanlarının anısına böyle bir olayın tekrar yaşanmaması adına iyi niyet dileklerini sundu. Bakanlara günün anısına Hiroşima'daki kurbanları simgeleyen bin adet origamiden oluşan turna kuşu verildi.

Konuk bakanlar ve Davutoğlu daha sonra atom bombasının verdiği tahribatı gösteren müzeyi gezdi. 

Atom bombasının düştüğü 6 Ağustos 1945'te sekiz yaşında olan Keiko Obuya adlı Hiroşimalı kadın, müze ziyaretinde bombanın düştüğü gün ve sonrasında yaşanan hazin olayları konuk bakanlara anlattı. 

Törene Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Filipinler Dışişleri Bakanı Albert F. Del Rosariao ve  Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı Sultan El Caber'in yanı sıra üye ülkelerden ve sivil toplum kuruluşlarından üst düzey yetkililer katıldı.

NPDI Sekizinci Bakanlar Toplantısı

Davutoğlu daha sonra Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) Sekizinci Bakanlar Toplantısı'na katıldı. 

Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Japon Dışişleri Bakanı Fumio Kişida, ilk kez NPDI toplantılarına ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Kişida, kendi memleketinin de Hiroşima olduğuna dikkati çekerek, Japonya'nın nükleer silahların yayılmaması konusunda büyük çaba harcadığını ve bu konuya önem verdiğini vurguladı. 

Nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi adına uluslararası çabalara katkı yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Kişida, bu anlamda ülkesinin konuya "güçlü bir hisle" destek verdiğini söyledi. 

Basına kapalı yapılan toplantılarda, nükleer silahsızlanma alanındaki şeffaflık, nükleer güvenlik ve nükleer güvenliğin uygulanması, Ortadoğu'da kitle imha silahlarından arındırılmış bir alan kurulması gibi birçok konu üye ülkeler tarafından masaya yatırılacak.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim