• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

Dış ticarette altın damga vurdu

Dış ticarette altın damga vurdu
Altın son 6 ayın rekorunu kırdı,Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, "Altın ithalatı 1.2 milyar dolar ile 6 ayın en yükseğine ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dış ticaret açığı Ocak-Haziran'da yüzde 21.9 azalışla 39.58 milyar dolar oldu. İhracat Haziran ayında yüzde 4.2 artarak 12.92 milyar dolar, Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 6.7 artarak 80.17 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat Haziran'da yüzde 1.1 düşüşle 20.78 milyar dolar, Ocak-Haziran'da ise yüzde 4.8 düşüşle 119.75 milyar dolar oldu. 

Son 6 ayın rekoru geldi!

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, "Altın ithalatı 1.2 milyar dolar ile 6 ayın en yükseğine ulaştı. Beklentimiz 0.5 milyar dolar civarında altın ithalatı yapıldığı yönündeydi. Ancak genel itibarıyla bakarsak bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya azalmış düşüş olduğunu gösteriyor" dedi ve şöyle devam etti: 

"Öte yandan genel ithalattaki daralma da Haziran'da hız kesti. Özellikle tüketim malı ithalatında bir canlanma söz konusu. Bu da finansal koşullarda son aylardaki toparlanmaya bağlı olarak iç talepte iyileşme, ekonomide canlanma sinyali veriyor. Yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide toparlanma beklentimizi de teyit ediyor." 

Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller ihracatı Haziran'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 düşüşle 343 milyon dolara, ithalat ise yüzde 41.5 azalışla 1.25 milyar dolara geriledi.  

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verileri de altın ithalatının Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 106 artarak 24.28 tona yükseldiğini göstermiş, sektör yetkilileri bu yükselişte düğün sezonu nedeniyle talebin artmasının etkili olduğunu söylemişti. 

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, altın kaynaklı dış ticaret açığının Mayıs'taki 0.6 milyar dolardan 1.1 milyar dolara yükselerek aylık bazda dengelenmeyi bozmaya devam ettiğini söyleyerek, "Ekonomideki dengelenme sınırlı bir bozulmaya rağmen devam ediyor. Yılın kalanında ise jeopolitik risklerin artması ve Avro Bölgesindeki toparlanmanın güç kaybetmesiyle dengelenmedeki ivme kaybının hızlanmasını bekliyoruz. Ek olarak, artan sermaye akımlarıyla ve TCMB'nin para politikasında gevşemeye devam edeceğinin sinyalini vermesiyle canlanmasını beklediğimiz iç talebin de dış dengelenmeyi olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz" dedi.  

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim