• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Diş eti sağlığına dikkat!

Diş eti sağlığına dikkat!
Ağız ve diş sağlığının kazanılması ve korunmasında diş etinin sağlıklı olması en önemli etkenlerden bir tanesidir.

Toplumda yeteri kadar önemsenmeyen diş eti hastalıklarının nedenlerine değinen İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. S. Emre Meşeli, sağlıklı diş eti tanımını yaparak “Ağız ve diş sağlığının kazanılması ve korunmasında diş etinin sağlıklı olması oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı diş eti soluk pembe renkte, mat, portakal kabuğu gibi pütürlü, hiçbir kalınlık yapmadan dişle birleşen ve dişin kök yüzeyini tamamen örten bir dokudur. Sağlıklı diş eti kanamaz ve kırmızı renkli, parlak ve şiş görünüme sahip değildir” dedi. 

“ANTİBİYOTİKLER DİŞ ETİ TEDAVİSİNDE YETERSİZ”

Diş eti hastalığına ağız içinde sürekli varolan bakterilerin neden olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Emre Meşeli, “Bakteriler diş yüzeyine yapışkan bir tabakayla bağlanır ve bu tabaka su ya da gargarayla çalkalama yapılarak uzaklaştırılamaz” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Meşeli, “Vücuttaki bakterilerin sebep olduğu hastalıklarda sıklıkla tedavi amaçlı kullanılan antibiyotikler, diş eti hastalıklarının iyileştirilmesinde yetersiz kalmaktadır. Hastaların bilinçsiz antibiyotik kullanmaları hastanın karaciğer ve böbreklerine zararlı olduğu gibi, hastaya gereksiz maddi bir külfeti de beraberinde getirmektedir” ifadelerini kullandı.

“HEKİMLE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ”

“Diş eti hastalıklarının tedavisinde hasta hekimle tam bir iş birliği içinde çalışmalıdır” diyen Yrd. Doç. Dr. Meşeli, “Mevcut diş eti hastalığının tedavisi en az 2 seans süren profesyonel diş taşı temizliği ile başlamalı ve hekim tarafından hastaya evde ağız bakımını nasıl sağlayacağı aktarılmalıdır. Hastanın sorumluluğunda olan günlük ağız bakımı diş eti tedavisinin önemli bir parçasıdır. Diş eti hastalıklarının ilerlemiş olduğu vakalarda ameliyatsız ya da ameliyatlı farklı tedavi yaklaşımları hekim tarafından önerilebilir” açıklamalarında bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim