• BIST 9645.02
  • Altın 2414.795
  • Dolar 32.593
  • Euro 34.7657
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C

Diş dolgusu 50 çeşit hastalığa yol açabilir

İçinde cıva bulunan amalgam dolguyu, diş hekimlerinin yüzde 75’i hâlâ kullanıyor.
Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Adli Toksikoloji Bilimi doktorlarından Engin Tutkun, amalgam dolgunun sağlığa zararlı olduğu halde Türkiye'deki diş hekimlerinin yüzde 75'i tarafından kullanıldığını vurguladı. Tutkun, bu dolguların uzun vadede alzheimer, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve şizofreni gibi 50 hastalığa yol açtığını ifade etti. Tutkun, içinde civa olan amalgamların yasaklanmasını, bunun yerine kompozit dolgunun kullanılmasını istedi.
 
SOLUNUMLA GİRİYOR
 
Tutkun, amalgam karışımının içinde yüze 50 oranında cıvanın bulunduğunu söyledi. Cıvanın sanayide de kullanıldığına dikkat çeken Tutkun, bu dolgularda yüzde 35 gümüş, yüzde 9 kalay, yüzde 6 bakır ve çok az miktarda da çinko bulunduğunu ifade etti. Tutkun, "Ağızdan salınan amalgam, bir zaman sonra buharlaşıyor ve solunum yolu ile vücuda giriyor. Bu da uzun vadede başta alzheimer, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları ve şizofreni olmak üzere 50 hastalığa davetiye çıkarıyor" diye konuştu.
 
2 ÜLKEDE YASAK
 
Sakız çiğnerken 68, tatlı yerken 72, diş fırçalarken 272 mikrogramın ağız içine salındığına dikkat çeken Tutkun, İsveç ve Danimarka'da bu dolgu çeşidinin yasak olduğuna işaret etti. Fransa'daki hekimlerin de geçen seneden bu yana amalgam yerine kompozit dolgu kullanmaya başladığını belirtti.
 
Amalgamın yerleştirilmesi ve sökülmesi sırasında cıvanın açığa çıktığını kaydeden Tutkun, iş sağlığı açısından da bu dolgunun yasaklanması gerektiğini vurguladı. Tutkun, bu dolgunun çocuklarda da otizme neden olduğunu vurguladı. Tutkun, şöyle devam etti: "Amalgam dolgunun daha ucuz maliyeti olduğu söyleniyor. Fakat uzun vadede parkinson, psikiyatrik bozukluklar, cilt problemleri, kas iskelet rahat-sızlıkları ve hipertansiyona neden oluyor."
 
'AVRUPA'DA ÇOK AZ  KULLANILIYOR'
 
Avrupa ülkelerinde amalgam dolgu çeşidinin kullanım oranı düşük. Almanya'da amalgam kullanma oranı yüzde 10 iken İtalya'da yüzde 3, Finlandiya ve Estonya'da yüzde 5, İspanya'da yüzde 26, Belçika'da ise yüzde 32 oranında amalgam dolgular kullanılıyor. Türkiye'de ise bu oranın yüzde 75 oranında olduğu aktarıldı.
 
'HAMİLELER DOLGUYU ÇIKARMALI'
 
Civanın kana karışabileceğini uyarısında bulunan beslenme uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, amalgam dolguda bulanan civaların zaman içinde kronik zehirlenmelere neden olabileceğini belirtti. Kompozit dolguların kullanılması gerektiğini kaydetti. Amalgam dolguya karışı olduğunu söyleyen Aydın, ama-lgamda bulanan cıvanın, hamilelerden bebeklerine geçebileceğini ifade etti. Aydın, amalgamların hamilelikten 6 ay önce çıkartılmasını önerdi.
 
KOLAY DİYE SEÇİLİYOR
 
Aydın, "Otizmin tek nedeni olarak amalgamı göstermek doğru değil, ancak bu etkenlerden biri de cıva olabilir" dedi. Birçok ülkenin amalgam kullanmayı bıraktığını aktaran Aydın, dişe yerleştirilmesi daha kolay olduğu için diş hekimleri tarafından tercih edildiğini açıkladı.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim