• BIST 9079.97
  • Altın 2320.281
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9543
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Diplomatların barış ve dostluk hamlesini Elalmış kazandı

Diplomatların barış ve dostluk hamlesini Elalmış kazandı
Hafta sonu düzenlenen "2016 Dışişleri Bakanlığı - Kordiplomatik Satranç Turnuvası'na Türkiye'nin yanı sıra 11 ülkenin diplomatik temsilcileri ve aileleri...

Hafta sonu düzenlenen "2016 Dışişleri Bakanlığı - Kordiplomatik Satranç Turnuvası'na Türkiye'nin yanı sıra 11 ülkenin diplomatik temsilcileri ve aileleri katıldı. İki gün süren turnuvanın birincisi Dışişleri Bakanlığı'nda Bilgisayar Programcısı ve Yazılım Uzmanı olarak çalışan Hüsamettin Elalmış oldu.

T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) işbirliği ile düzenlenen 2016 Dışişleri Bakanlığı Kordiplomatik Satranç Turnuvası, 11 ülkeden 34 yarışmacının katılımıyla 2–3 Nisan 2016 tarihleri arasında Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, ABD, Avusturya, Azerbaycan, Fransa, Filipinler, Kanada, Kırgızistan, Meksika, Moğolistan, Rusya ve KKTC'den diplomatlar ile ailelerinin yarıştığı turnuva, zorlu mücadelelere sahne oldu. Satranç heyecanında buluşan diplomatlar bir taraftan dereceye girmek için iki gün boyunca ter dökerken, diğer taraftan da keyifli vakit geçirdiler. Ülkeler, diller, kültürler farklı olsa da satrancın ortak dilinde buluşulan turnuvaya dostluk, birlik, beraberlik ve barış duyguları hakim oldu.

Toplam 34 yarışmacının katılımıyla gerçekleşen turnuvanın birincisi Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan Bilgisayar Programcısı ve Yazılım Uzmanı Hüsamettin Elalmış olurken, ikinciliği Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Kıdemli Yerleştirme Müdürü Azerbaycanlı Elmar Bagirov, üçüncülüğü ise Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksey Melnik aldı.

İki gün süren turnuvanın ardından gerçekleştirilen ödül törenine, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Levent Murat Burhan, Filipinler Büyükelçisi Maria Rowena Mendoza Sanchez, TSF Başkanı Gülkız Tulay, TSF Yönetim Kurulu Üyeleri Aşkın Keleş, Kasım Yekeler ile TSF Genel Sekreteri Sedat Fırat katıldı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Levent Murat Burhan ödül töreninde yaptığı konuşmada, organizasyonun çok başarılı geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımcılara teşekkür etti. Burhan konuşmasına şöyle devam etti:

"11 büyükelçilik ve 2 uluslararası kuruluştan toplam 34 satranççı katıldı bu turnuvaya. Bu katılım bizim için gerçekten çok değerli. Söz konusu turnuvanın önümüzdeki yıl daha da geniş bir katılımla tekrarlanmasını diliyoruz. Burada çok çekişmeli oyunlara şahit olduk ve bunları izlemekten de keyif aldık. Bu turnuvanın gerçekleştirilmesi için sunduğu değerli katkılarından dolayı Başkanı Gülkız Tulay'ın şahsında Türkiye Satranç Federasyonu'nun tüm görevlilerine çok teşekkür ediyoruz."

ULUSLARARASI İLİŞKİLER DE SATRANÇ OYUNU GİBİ

Katılımcılar arasında yer alan Büyükelçisi Kemal Kaygısız da, insanın gelişmesine önemli katkılar sağlayan satranç sporunun önemini vurgulayarak bu tür turnuvaların daha sıklıkla yapılması gerektiğini söyledi. Kaygısız, şöyle devam etti:

"Her şeyden önce satranç; insanı geliştiren, ikili ilişkilerini geliştiren, düşünmeyi, değerlendirmeyi, sabırlı olmayı ve kendini kontrol etmeyi öğreten bir spor. Satrançta soğukkanlılık, sabır, çalışma, azim hepsi var. Siyasette ve uluslararası ilişkilerde bu çok önemli. Uluslararası ilişkilerde de bir satranç sporcusu gibi hareket ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı ile TSF arasındaki işbirliği beni çok memnun etti. Bu işbirliğinin devam etmesini arzu ederim. Bu tür turnuvaları yılda bir değil daha sık yapalım."

RUS DİPLOMATTAN TÜRK SATRANCINA ÖVGÜ

Ödül töreninin ardından duygularını paylaşan turnuvanın birincisi Hüsamettin Elalmış birinci olmanın heyecanını yaşarken, "Elimden geleni yaptım ama açıkçası birinci olmayı beklemiyordum. Satranç herkese hitap eden, ülkelere göre farklılık göstermeyen, global bir oyun. Satrancı çok seviyorum ve bundan sonraki turnuvalara da katılmaya çalışacağım." dedi.

"Dünyaca ünlü satranç sporcuları Garry Kasparov ve Anatoly Karpov'un satranç müsabakaları yaptıkları dönemde ben 6 yaşındaydım. Garry Karparov hemşerimdir. Bu nedenle satranç sporunun bizim için her zaman çok ayrı ve önemli bir yeri var." diyen turnuva ikincisi BMMYK Kıdemli Yerleştirme Müdürü Azerbaycanlı Elmar Bagirov da, "Bence satranç eşsiz bir spor. Katılımcı olarak hepimizin yoğun bir iş temposu var. Ama bu iki gün boyunca satranç sevenleri bir çatı altında toplayan bu etkinlik, olumlu, nitelikli ortamı ve seçkin katılımcı profili ile hepimize pozitif enerji verdi ve keyifli anlar yaşattı." diye konuştu.

Turnuva üçüncüsü olan Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksey Melnik ise satrancın bir sanat, bir spor ve bir kültür olduğunu belirterek, "Rusya'da satranç geleneksel bir spor dalıdır. Son 10-15 yılda Türkiye'nin satranç gelişiminde çok yol kat edildiğini gözlemliyorum. Uluslararası arenada da Türk satranç sporcuları iyi sonuçlar elde ediyor. Dolayısıyla bu yönde Türkiye'yi çok iyi bir gelecek bekliyor. Bir ilk olan diplomatlar arasındaki bu turnuvanın daha geniş bir katılımla devamını temenni ederim." dedi.

TULAY: BARIŞ VE DOSTLUK KAZANDI

TSF Başkanı Gülkız Tulay, turnuva sonrasında yaptığı değerlendirmede, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) işbirliği ile düzenlenen, 2016 Dışişleri Bakanlığı Kordiplomatik Satranç Turnuvası'nın çok anlamlı bir buluşma olduğuna dikkat çekerek, duygularını şöyle dile getirdi:

"Diplomasi de satranç sporu gibidir. Doğru strateji, doğru hamleler, doğru sonuçlar getirir. Farklı ülkelerden, farklı dil ve kültürlerden gelen diplomatları bir araya getiren bu turnuvada barış ve dostluk kazandı. Diplomasinin satranç hamlesi bu dönemde barış için en güzel hamlelerden biri oldu. Önümüzdeki yıllarda da bu anlamlı buluşmayı daha geniş katılımla devam ettirmeyi hedefliyoruz."

Cihan

Diplomatların barış ve dostluk hamlesini Elalmış kazandı

Diplomatların barış ve dostluk hamlesini Elalmış kazandı

Diplomatların barış ve dostluk hamlesini Elalmış kazandı

Diplomatların barış ve dostluk hamlesini Elalmış kazandı

Diplomatların barış ve dostluk hamlesini Elalmış kazandı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim