• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Dinçer’den Halka Çağrı: “Terörün Amacına Hizmet Etmeyin”

Dinçer’den Halka Çağrı: “Terörün Amacına Hizmet Etmeyin”
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, ülkede yaşanan terör olayları ve patlamalar nedeniyle halkın alışverişi kesmesinin...

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, ülkede yaşanan terör olayları ve patlamalar nedeniyle halkın alışverişi kesmesinin esnafı dibe vurduğunu belirterek, "Şehri boşaltırsak terörün vermek istediği mesajı yerine getirmiş oluruz. Vatandaşlarımızın terörün amacına hizmet etmeyip, normal yaşantılarına devam etmeleri, alışverişlerini yapmaları lazım" çağrısında bulundu.

Mersin ESOB Başkanı Dinçer, terörün son dönemde tüm ülkeye yayılması ve Ankara, İstanbul gibi metropol illerde yaşanan patlamalar nedeniyle halkın sokağa çıkmaması ve alışverişi kesmesinin, zaten ekonomik durgunlukla boğuşan esnafı iyice dibe vurduğunu söyledi. Terör nedeniyle esnafın içine düştüğü durumu İHA muhabirine değerlendiren Birlik Başkanı Dinçer, terör olayları şehre inmeden önce de çok uzun süredir esnafın belli sıkıntıları olduğuna işaret etti. Esnafın kendinden, yerel idarenin kararlarından ve genel idarenin esnafı desteklememesinden kaynaklanan sıkıntıların yanında, büyüklerin küçükleri yuttuğu bir durgunluk ortamının söz konusu olduğunu dile getiren Dinçer, "Biz böyle bir ortamda ayakta durmaya çalışıyorduk. Biz bu konuya çaba sarf ederken birden terör olayları hortladı, şehirlere indi ve çatışmalar başladı" dedi.

Geçtiğimiz günlerde doğu ve güneydoğu illerinden 15 birlik başkanıyla Ankara'da bir toplantı yaptıklarını ve oradaki durumu masaya yatırdıklarını aktaran Dinçer, Orada aylardır insanlar bu operasyonlar ve çatışmalar nedeniyle iş yerlerini açamıyorlar. Birçoğunun iş yeri zaten paramparça oldu, birçoğu işini kaybetme noktasına geldi. Her ne kadar o bölgede yaşayan insanların vergi ve SGK borçları ötelense de sonuçta günü geldiğinde bunu da ödeyecekler. Terörün o bölgelerde sınırlı kalmayıp artık diğer şehirlerimize sirayet etmesi, Ankara'daki ve İstanbul'daki patlamalarda onlarca vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Patlamalarda hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza ve operasyonlarda şehit olan güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağ olsun" diye konuştu.

"VATANDAŞIN ALIŞVERİŞİ KESMESİ BİZİ DİBE VURDU"

Ancak, bir taraftan da hayatın devam ettiğini vurgulayan Dinçer, insanların yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için ticari hayatlarının iyi gitmesi gerektiğinin altını çizdi. Operasyonlar ve patlamalar sonucunda şehirlerde bir algı oluşturulmaya başlandığına dikkat çeken Dinçer, "Patlamalarda sivil vatandaşların hayatlarını kaybetmesi nedeniyle herkes zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmama, şehirde dolaşmama durumuna geçti. Bu durum da bizim zaten durgun olan alışverişimizi dibe indirdi. Birçok büyük alışveriş merkezinde bile kapasite yüzde 50'nin de altına düştü. Özellikle son patlamalardan sonra alışveriş neredeyse yüzde sıfır noktasına kadar geriledi ve birçok alışveriş merkezi bomboş kaldı. Hatta bu algıyı kırmak için birçok siyasi parti lideri bile AVM'lere giderek, halka "Buralara gelin, normal hayatımıza devam edelim, korkmayalım" yönünde mesajlar verdi. Sonuçta biz zaten ekonomik durgunlukla boğuşurken, vatandaşın alışverişi kesmesi bizi dibe vurdu. Ama bu vatan, bu topraklar bizim. Biz bu vatanın içerisinde Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Çerkez'iyle herkesle bir arada yüzyıllardır yaşıyoruz ve yaşayacağız da. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞLARIMIZ TERÖRÜN AMACINA HİZMET ETMESİNLER"

Vatandaşların terörle oluşturulmak istenen algıya karşı daha duyarlı olmasını isteyen Dinçer, halka "Teröre hizmet etmeyin" çağrısı yaptı. Devletin ve özellikle hükümetin, bakanlıkların, istihbaratın çok iyi çalışması gerektiğini ifade eden Dinçer, bu kurumların birinci amacının, halkın can ve mal güvenliğini sağlamak olduğunu, bunun da en üst seviyede yapılması gerektiğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Ama insanlarımızın da bu olaylarda biraz daha duyarlı davranmaları lazım. Sonuçta biz şehri boşaltırsak bir noktada da terörün ve teröristlerin vermek istedikleri mesajlarını almış ve yerine getirmiş oluyoruz. O yüzden hayatımıza devam etmemiz lazım. Vatandaşlarımızın mutlaka terörün amacına hizmet etmeyip, normal yaşantılarına devam etmeleri, alışverişlerini yapmaları lazım."

"MERSİN'İN EN BÜYÜK ALIŞVERİŞ MERKEZİ İKİ GÜN HİÇ İŞ YAPAMADI"

Terörün, herhangi bir olay yaşanmamış olsa da Mersin'de de etkili olduğunu, özellikle son patlamaların ardından alışverişlerin bıçak gibi kesildiğini dile getiren Dinçer, dün birkaç büyük AVM müdürünün, yeni çıkan AVM yasası çerçevesinde kendisini ziyaretlerinde bu konunun da gündeme geldiğini anlattı. Dinçer, "Yaşanan son terör olaylarından sonra durumu sordum, Mersin'deki en büyük AVM'nin müdürü aynen şunu söyledi; "Biz o patlamadan sonra iki gün hiç iş yapamadık. Gelen de olmadı." Biliyorsunuz, "kalabalık yerlere gitmeyin, AVM'lere gitmeyin" diye çağrı yapıldı. Bu çağrının etkisi AVM'ler üzerinde çok şiddetli oldu ve birkaç gün hiç iş yapamadılar. Daha bu hafta sonu eski kapasitelerinin ancak yüzde 40'ları civarına kadar ulaşabilmişler. Bu nedenle AVM'ler bomboştu.

Küçük esnaf ve sanatkar da aynı durumda. Çünkü sokakta gezen yoktu birkaç gün. Hatta birkaç gün Mersin'de ilk defa trafik sıkışıklığı bile yaşamadık. Halkımız etkiye tepki olarak sokağa çıkmayınca her yer bomboş kaldı. Çarşılara, dükkanlara giren yoktu. Bu da bizi çok derinden etkiledi. Zaten çok düşük seviyede devam eden gelirimiz, patlamalardan sonda daha da aşağıya düştü. Terör olaylarını yapanlar belli odaklar. Bu odaklara hizmet etmememiz lazım" şeklinde konuştu.

Esnafa da devlet birimlerine, özellikle emniyet birimlerine yardımcı olmaları konusunda çağrıda bulunan Birlik Başkanı Dinçer, "Biz de üzerimize düşeni yapmalıyız. Olası bir olayı önlememiz gerekiyor. Şüpheli gördükleri her olayı ve kişiyi mutlaka güvenlik birimlerine bildirmelerini istiyorum. Çünkü biz esnafız, sokakta kim ne yapıyor, sokaktan kim geçiyorsa ya berberimiz ya bakkalımız ya kahvecimiz görür. Herkes üzerine düşeni yapmalı" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim