• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Dinçer: “Prim borcu kredisi, esnafın ihtiyacına cevap vermekten uzak”

Dinçer: “Prim borcu kredisi, esnafın ihtiyacına cevap vermekten uzak”
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, Bağ-Kur'luya tanınan prim borcu kredisinin esnafın ihtiyacına cevap vermekten uzak...

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, Bağ-Kur'luya tanınan prim borcu kredisinin esnafın ihtiyacına cevap vermekten uzak olduğunu belirterek, kredinin gerçek amaca ulaşabilmesi için vadenin 36 aydan 60 aya çıkarılması ve sicilin temiz olup olmamasına bakılmaksızın krediye ulaşım imkanı tanınması gerektiğini söyledi.

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer, yaptığı açıklamada, 6736 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" ile Bağ-Kur prim borcu olan esnaf ve sanatkarlara vade ile borçlarını ödeyip emekli olma imkanı getirildiğini belirtti. Söz konusu kanun kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında "Prim Borcu Protokolü" imzalandığını anımsatan Dinçer, ancak protokolün esnaf ve sanatkarların ihtiyacına cevap vermekten uzak olduğunu kaydetti. Prim borcu kredisini ölü doğum olarak niteleyen Dinçer, "Bugün en düşük günlük kazanç üzerinden emekli olacak bir 4-b (Bağ-Kur) emeklisi bin lira ile bin 200 lira arasında maaş alabilir. Bankalar ise maaşın yüzde 90'ını geri alır. Bugün 36 ay üzerinden bankanın üstleneceği Bağ-Kur prim borcu 28 milyar civarında. Krediden yararlanmak isteyen 4-b sigortalısı bir esnaf veya sanatkarımızın borcuna ihya da eklenirse (zamanında borcunu 60 ayın altına düşürmediği için vergi kaydı devam ettiği halde ödemeden dolayı geçici terk) toplam borç 50 milyardan az çıkmaz. Bu durumda emekli olmak isteyen esnafımızın 20-25 milyar lira ilave para yatırması gerekir ki, bugün hiçbir esnafımızın bunu gerçekleştirecek ekonomik gücü yoktur. Ancak, vade 60 aya çıkarsa ve banka emekli maaşına mahsuben 50 bin lira kredi kullanma yolunu açarsa esnafımız bu protokolden yararlanabilir. Bizler kurum olarak bu vadenin 60 aya çıkarılmasını talep etmekteyiz" dedi.

"Vade 60 aya çıkarılsın, temiz sicil şartı aranmasın"

Protokol ile "sicili temiz esnaf" şartı getirildiğine de dikkat çeken Dinçer, "Ülkemizdeki ekonomik şartlarda sicili temiz esnaf bulmak, samanlıkta iğne aramaya benzer. Geçmişte bu tür emekli maaşına mahsuben verilen kredilerde temiz sicil şartı aranmıyordu. Yine bu kredide de temiz sicil şartı kaldırılmalı. Bugün hangi esnafımızın sicili temiz. Siz zaten banka olarak maaşına el koyacaksınız. O zaman temiz sicil aramak neyin nesi? Bizler söz konusu prim borcu kredisinin amaca ulaşması için vadenin 60 aya çıkarılması ve temiz sicil şartı aranmamasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim