• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Din Hizmetleri Konulu Panel Düzenlendi

Din Hizmetleri Konulu Panel Düzenlendi
Düzce Üniversitesinin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Din Hizmetleri" başlıklı panel, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesinin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Din Hizmetleri" başlıklı panel, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce İl Müftüsü Selami Emen, davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Diyarbakır Ulu Camii Baş İmam Hatibi Mehmet Emin Mülayim tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelin moderatörlüğünü İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Aytekin yaptı. Bu programların Düzce'nin manevi kalkınmasına katkı yapacağını belirten Doç. Dr. Aytekin sözü konuşmacılara bıraktı.

Programın ilk konuşmacısı olan Düzce İl Müftüsü Selami Emen, din hizmetinin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) ve etrafındaki sahabe tarafından yürütüldüğünü ifade ederek o dönemden sonra din hizmetinin okullaştığını ve medreselere dönüştüğünü söyledi. Osmanlı Devleti'nde Şeyhülislam tarafından yürütülen bu hizmetin, 1924 yılında kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla devam ettirildiğini ifade eden Emen, ilk Diyanet İşleri Başkanı'nın Rıfat Börekçi olduğunu dile getirdi.

Yabancı dil, fen bilimleri, coğrafya gibi dersleri öğrenmenin sünnetin gereği olduğunu ifade eden Selami Emen, insanın önce Allah'ı ve dinini bilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi. İlahiyat Fakültesi öğrencilerine Kuran'daki tüm sureleri anlamlarıyla birlikte öğrenmelerini, çok çalışmalarını ve kendilerini gelece hazırlamalarını tavsiye eden Selami Emen, insanın öncelikle kendini tanımasının önemi üzerinde durdu.

Düzce Müftülüğü'nün bütün öğrencilere açık olduğunu söyleyen Selami Emen, başta Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar olmak üzere programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Panel, İlahiyat Fakültesi Öğretim Gör. Yıldız Hızal'ın konuşmalarıyla devam etti. Kutsal kitabımız Kuran'ı Kerim'i ilk ezberleyenin Peygamber Efendimiz (S.A.V.) olduğunu söyleyen Öğretim Gör. Yıldız Hızal, İslam'ın ilk dönemlerinden beri hafızlığın yapıldığını ve Osmanlı döneminde de devam ettirildiğini ifade etti. Günümüzde hafızların Kuran Kursları tarafından yetiştirildiğini dile getiren Öğretim Gör. Hızal, 13 yaşında hafız olduğunu söyleyerek, hafızlığın önemi konusundaki bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Panelin bir diğer konuşmacısı Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Furat Akdemir, yurt dışı din hizmetleri hakkında bilgiler verdi. "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza ve Müslümanlara din hizmeti vermek, bizim görevimizdir." diyen Akdemir, Kanada'dan Rusya'ya, Afrika'dan Avrupa'ya kadar din hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından yerine getirildiğini sözlerine ekledi. 1980 yılından sonra yurt dışı din hizmetleri için daimi din görevlilerin yabancı ülkelere gönderildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Furat Akdemir, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dinlerini, kültürlerini, örf ve adetlerini kaybetmemek için bu ülkelerde birçok cami yaptıklarını vurguladı.

Panelin son konuşmacısı Kuran Kursu Öğreticisi Zeynep Şahin, erken yaşta din eğitimi ve ebeveynlerin sorumluluğu konulu bir sunum gerçekleştirdi. Çocuklarda eğitimin anne karnında başladığına dikkat çeken Şahin, 4-6 yaş arası çocuklarda eğitimin önemli olduğunu söyledi. Din eğitiminin ne kadar erken yaşta başlarsa o kadar iyi ve yararlı sonuçları olacağının altını çizen Zeynep Şahin, "Çocuklarınıza süt verirken, onlara dini öğütler de verin." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Panelin sonunda davetli konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Din Hizmetleri Konulu Panel Düzenlendi

Din Hizmetleri Konulu Panel Düzenlendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim