• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Din-bir-sen’den ’Kutlu Doğum, Mevlit Kutlamalarıyla Yapılsın’ Talebi

Din-bir-sen’den ’Kutlu Doğum, Mevlit Kutlamalarıyla Yapılsın’ Talebi
Din-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Adli, her yıl nisan ayında yapılan Kutlu Doğum Haftası ile diğer aylara denk gelen Mevlit Kandili kutlamalarının...

Din-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Adli, her yıl nisan ayında yapılan Kutlu Doğum Haftası ile diğer aylara denk gelen Mevlit Kandili kutlamalarının Müslümanların kafasını karıştırdığını belirterek, "Bu yanlış uygulamadır. Bundan derhal dönülmelidir" dedi.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Adli, İslam literatüründe Hz. Peygamber aleyhisselatu vesselam'ın doğum günüyle ilgili çeşitli tarihler verildiğini söyledi. Adli, "İslam dünyasında Hz. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) doğum tarihi Mevlit Kandili'nin kutlandığı gece olarak genel kabul görmüş ve konuyla ilgili çeşitli kutlamalar başta ülkemizde olmak üzere İslam âleminde bu tarihte yapılmaktadır. Mevlit kutlaması, Hz. Peygamberin (s.a.v.) doğduğu geceye denk gelmesi nedeniyle yapılmaktadır. Mevlit Kandili kutlaması Hicri takvime göre hesaplandığından her yıl bu tarih 10 gün önce gelir. Dinimizce kutsal gün ve gece olarak kabul edilen günlerin Hicri takvime göre hesaplanması gerekir. Miladi takvime göre yapılan hesaplama kutsal gün ve gecelerin tarihlerini değiştireceğinden sakıncalıdır. İslam'da birliğin sağlanması gerekir. Bunu bozacak yanlış uygulamalardan şiddetle kaçınılması gerekir. Kaldı ki böyle bir uygulama İslam kültüründe yoktur. 1989 yılında hangi düşünce ile uygulandığı belli olmayan yanlış bir uygulamadır. İslam kültüründe olmayan bir uygulamanın dayatılması sakıncalıdır. Din-Bir-Sen olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı'na şunu öneriyoruz. Kutlu Doğum'u Mevlit Kandili ile birlikte yapmak birliği sağlayacaktır. Mevlit Kandili'nin icra edileceği tarihte Kutlu Doğum yapılabilir. Bir hafta çeşitli etkinliklerle Hz. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) doğumu kutlanabilir. O'nun insanlığa kattığı değer, toplumsal yaşamın şekillenmesinde, insanlığın huzur, mutluluk, beşeri ilişkiler gibi sosyal yaşamı etkileyen varlığının daha iyi anlaşılması sağlanabilir. Bu itibarla 20 Nisan'da yapılan Kutlu Doğum yanlışlığından bir an önce dönülmelidir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) mübarek doğumunun bir yılda iki defa kutlanması Müslümanların kafasını karıştırıyor ve kuşkuya neden oluyor. Bunun önlenmesi zorunludur. Sayın Başkanımız Görmez, bu önerimizi dikkate almalı ve üzerinde ciddiyetle durarak bu yanlışlığın düzeltilmesini sağlamalıdır. Müslümanların beklentisi ve talebi bu yöndedir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim