• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Diler: Taşeron Yasası Tekrar Gözden Geçirilmelidir

Diler: Taşeron Yasası Tekrar Gözden Geçirilmelidir
Öz Büro İş Sendikası Erzurum İl Başkanı Yılmaz Diler, taşeron işçilere verilecek kadro düzenlemesinin bekledikleri şekilde olmadığına dikkat çekerek,...

Öz Büro İş Sendikası Erzurum İl Başkanı Yılmaz Diler, taşeron işçilere verilecek kadro düzenlemesinin bekledikleri şekilde olmadığına dikkat çekerek, "Taşerona verilmesi planlanan kadrolar çalışanların isteği doğrultusunda tekrar düzenlenmelidir "dedi.

Öz Büro İş Sendikası Erzurum İl Başkanı Yılmaz Diler, taşeron işçilere yönelik verilmesi planlanan kadroların bekledikleri gibi olmadığını belirtti. Yeni yasa ile taşeron işçilerin normal kadroya sahip memurlar ile aynı haklara sahip olamayacaklarını aktaran Diler, işçilere çerçevesi belirsiz, 3 yıllık bir sözleşme dayatılacağı kaydetti. Taşeronlara bir yıllık çalışan olma dayatmasının da çok anlamsız olduğuna dikkat çeken Diler, taşeronda kesintisiz bir yıl çalışanın olmadığını, kıdem tazminatı için 11. ayda taşeron işçilerin bilerek işten çıkarıldığını ve tekrar alındığını dile getirdi.

Bu gibi haksızlıkların giderilmesi için taşeron verilmesi planlanan kadroların yeniden gözden geçirilmesini isteyen Diler, "Taşeron işçilerin kamuda istihdam edileceği Sayın Başbakanımız tarafından geçtiğimiz günlerde grup toplantısında açıklandı ve bir anda yüzbinlerce taşeron işçi ekranları başında mutluluktan havalara uçtu ama bu mutlulukları 24 saat bile sürmedi. Çünkü Sayın Maliye Bakanının yapmış olduğu açıklamalar nedeniyle mutluluktan yüzleri gülen yüzbinlerce işçi adeta bir aldatılmışlık bir algı oyununa getirildiğini anlayarak yüzleri yere düştü. Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal taşeron işçilerin kamuda yeni getirilecek olan istihdam üzerinden çalışacaklarını belirterek önceki taşeronluk sistemine adeta rahmet okutacak gibi gözüküyor. Bu yeni getirilecek olan sistemin çalışanların ne mali haklarında nede iş güvencelerinde hiç bir yarar getirmeyeceği ve kurumlardaki kadrolu memurların adeta kölesi durumuna sokacağı açıkça bellidir. "1 Kasım'dan önce 1 yıl çalışmış olmak, diyorsunuz, taşeronda kesintisiz bir yıl çalışabilen var mı? Kıdem tazminatı ödememek için 11'nci ayda çıkış veriliyor, tekrar giriş yapılıyor. Yetmedi, ben seni imtihana tabi tutacağım, taşerondan istifa edeceksin, kıdem tazminatını yakacaksın, yeniden işverene müracaat edeceksin, işveren uygun görürse, şartların tutuyorsa, ben seni işe alıp 3 yıllık sözleşme yapacağım deniyor" ifadelerini kullandı.

KADROLARDA EŞİTLİK İSTİYORUZ

Hükümete bir dizi soru yönelteden Diler, taşerona verilecek kadrolarıda eşitlik istediklerini ifade etti. Eşit ücret ve eşit haklar için seslerini duyurmaya devam edeceklerini anlatan Diler, "Madem taşeron şirketler artık olmayacak o zaman neden hala taşeron şirketteyken aldığımız ücretleri alacağız? Eşit işe eşit ücret ilkesi nerede? Memur yapmıyoruz işçide yapmıyoruz özel sözleşmeli personel yapıyoruz diyorsunuz. Peki neden memurların yaptığı toplu iş sözleşmesine tabi tutuyorsunuz? İşçilerin yaptığı toplu iş sözleşmesine neden tabi tutmuyorsunuz. Bunun nedeni çalışanlara ikramiye ve ilave tediye ücretlerini vermemek için mi? Madem memurların toplu iş sözleşmesine tabi tutuyorsunuz o zaman maaşlarıda en düşük memur maaşına çıkarmanız gerekmez mi? Nerede eşit işe eşit ücret ilkesi? Kamuya alıyoruz diyorsunuz ama tayin ve nakil hakkı vermiyorsunuz bu adaletli mi? Bu statüde herhangi bir kademe ilerlemesi ve yükselme pozisyonu da olmayacak. Getirmiş olduğunuz sistem şu anki sistemden daha berbaat bir sistem değil mi?. Getirmek istediğiniz tasarı yanlışlarla dolu bir tasarıdır. Bu tasarıyı bu şekilde kabul etmemiz mümkün değil. En kısa zamanda tasarıda değişikler yapılması özellikle maaşların yükseltilmesi ve iş güvencesinin getirilmesi hayati önem arz etmektedir. 3 yıllık sözleşme iş güvencesi adeta insanları kurum amirlerinin ya da müdürlerinin iki dudağı arasından çıkacak sözlere bağlanması demektir" diye konuştu.

DESTEK BEKLİYORUZ

Özbüro İş Sendikası olarak basından, diğer sivil toplum kuruluşlarından destek beklediklerini ve taşerona kadro yasasının tekrar gözde geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Diler, "Burdan basın kuruluşları aracılığı ile şehrimizin çok değerli milletvekillerine ve sivil toplum kuruluşlarına da sesleniyoruz. Taşerona verilen adı kadro olan ve uzaktan yakından kadroyla alakası olmayan bu yasa tasarısının meclise gelmeden gerekli düzenlemenin yapılması için destek olmalarıdır. Ülkemizin zor günlerden geçtiği bu dönemde birlik ve beraberliğimiz adına çalışma barışının bozulmaması adına insanlarımızın geleceğe daha güvenli bakabilmesi çocuklarına daha iyi yarınlar ve imkanlar bırakması açısından, Ayrımsız kadro ve hak kaybı olmadan düzenlemenin yapılmasını temenni ediyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim