• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Dikkatsizlik TEOG’da Başarınızın Önüne Geçmesin

Dikkatsizlik TEOG’da Başarınızın Önüne Geçmesin
Dikkat Akademisi kurucu Dikkat Uzmanı Adalet Ömeroğlu, sınava sayılı günler kala artan heyecanın dikkati azalttığın söyledi.

Dikkat Akademisi kurucu Dikkat Uzmanı Adalet Ömeroğlu, sınava sayılı günler kala artan heyecanın dikkati azalttığın söyledi.

Dikkat eksikliğinin gençlerin ve ailelerin en büyük sorunu durumunda olduğunu belirten Dikkat Uzmanı Adalet Ömeroğlu, "Özellikle sınava girecek olan gençlerde, çok çalışıp her şeyi bilip ufak hatalar ile detayları kaçırmak; olumsuz sonuçların neticesinde hayal kırıklığına neden olmaktadır. Çocukluktan başlayıp geç yetişkinliğe uzanan bu süreçte kişinin maruz kaldığı birçok sınav bulunmakta, bu sınavlar bazen kişiler için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Yaklaşan sınavlar, öğrenciler üzerinde çoğu zaman büyük baskı ve kaygı yaratabilmektedir. Bu durum sınava çok iyi hazırlanılmasına rağmen sınav esnasında bildiklerini uygulamaya engel olmakta ve dikkatsizce yapılan birçok hatayı da beraberinde getirmektedir. Öyleyse, aylarca verilen emeğin dar zamanda sınandığı bu sistemde dikkatimiz sayesinde bu süreç kontrol altına alınabilinir" diye konuştu.

Dikkat Uzmanı Adalet Ömeroğlu, sınav kaygısında adayların dikkat etmesi gereken hususlar konusunda ise şunları söyledi;

"Sınavda en önemli konu zamanın iyi planlanmasıdır. Bilgi ile beraber hızınızı da ortaya koymak zorundasınız. Bu zorunlulukta telaşa kapılarak panik yapmayınız. Vakit azaldıkça bilinen sorular da hata yapma oranınız artacaktır. Dolayısıyla, yapmakta güçlük çektiğiniz soruları işaretleyerek geçin; daha sonra yeniden bakarsınız ama bunun stresini diğer sorulara taşımayınız. Sınav öncesi hazırlığınızda zaten belirli bir sistematiğe sahip olduğunuzu ve soruları her zaman alışık olduğunuz bir sıraya göre çözmeniz gerektiğini de unutmayınız.

Soruları okurken bilginizi yarıştırmayınız. Bu, kaygıyı iyice arttırarak mevcut bilginizin de unutulmasına neden olacaktır. Soruları anlamaya çalışınız. Mutlaka sorunun içinde bir cevaplama mantığı bulunmaktadır. Aynı soruyu tekrar tekrar okumak yerine doğru okumaya çalışınız.

Heyecan, stres, kaygı gibi dikkati etkileyen iç unsurların dışında dış uyaranlar da etkili olmaktadır. Ses, ortamın aydınlığı gibi mekansal özelliklere takılmayınız. Sınav esnasında yalnızca sorulara odaklanınız. Çevreyi ve diğer adayları izleme molaları dikkatinizi dağıtacaktır. Bu yüzden çevresel uyarıcıların üzerini lütfen çizin ve sınav kağıdınıza yönelin. Dağılan dikkatinizi on saniye nefes alma egzersizleriyle kontrol altına alabilirsiniz.

Unutmayın ki öğrendiklerinizi uygulama becerisini sınava hazırlık aşamasında kazandınız. Gerekli olan bilgi donanımına da sahipsiniz. Paniksel davranışlar yalnız dikkatinizi ve odaklanmanızı sekteye uğratarak kendi kendinize haksızlık yapmanızdan başka bir şeye yaramayacaktır. Başarının mutlak ölçütü olmayan bu tür değerlendirme sınavları ile dikkatsizliğe yenik düşüp "başarısızım" fikrine kapılmayın. Biraz dikkat ve zamanlama becerisiyle aşılamayacak hiçbir sınav yoktur. Kendinize güveni de esirgemeyin."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim