• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Dikkat: Ağrı kesiciler ağrınızı artırabilir

Dikkat: Ağrı kesiciler ağrınızı artırabilir
Ağrı kesicileri yanlış kullanmak ağrınızı hafifletmez, aksine artırabilir.

Ülkemizde yapılan çalışmalara göre en sık rastlanan ağrı yerleri; baş, bel (%13.2), bacaklar (%13.2) ve karın bölgesi (%11.2) olarak sıralanıyor. Türkiye’de baş ağrısı sıklığını saptayan epidemiyolojik çalışmaya göre ise migren yüzde 16, gerilim tipi baş ağrısı ise yüzde 35 oranında görülüyor. Özellikle baş ağrılarından mustarip olanların yaptığı en büyük yanlış ise sık ağrı kesici kullanımı. Doktora danışmadan ve sık aralıklarla alınan ağrı kesiciler, ağrıyı azaltmıyor aksine artırıyor.

Türk Nöroloji Derneği (TND) Yönetim Kurulu Üyesi ve Algoloji Çalışma Grubu Moderatörü Doç. Dr. Levent Ertuğrul İnan, küme tipi baş ağrılarının özellikle erkeklerde daha çok görüldüğünü belirtiyor. Dünya ile kıyaslandığında baş ağrılarının Avrupa ve Kuzey Amerika ile benzerlik gösterdiğini ifade eden İnan, Uzakdoğu’da baş ağrısının daha az görüldüğüne dikkat çekiyor.


Batı illerinde ağrı sıklığı daha fazla

Çocuklukta da baş ağrısının sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. İnan, bölgelere göre ağrı haritasını şöyle açıkladı:

“Türk Eczacılar Birliği ve Türk Algoloji Derneği’nin birlikte yaptığı çalışmada araştırmaya katılan kişilerin yüzde 63.5'i son üç ay içinde ağrıdan yalandıklarını belirtmişlerdir. Ağrı çekenlerin yüzde 73.2'sinde bu ağrı 6 aydan uzun süren ağrılar yani kronik ağrılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağrısı olanların yarısı (yüzde 50.1) batıda, yaklaşık beşte biri (yüzde 18) orta bölgede, yüzde 5.5'i kuzeyde ve yüzde 9.1'i güneyde yaşamaktadır.”


Doktora danışmadan ağrı kesici kullanmayın

Türkiye’de ağrı konusunda yapılan en önemli hatanın ağrı kesici kullanımında görüldüğüne dikkat çeken İnan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türk Eczacıları Birliği'nin verdiği rapora göre kişi başına düşen ağrı kesici miktarı yıllık iki kutudur. 1999 yılında yapılan çalışmada ağrısı olan kişilerin yüzde 73'ünün ağrı kesici kullandığı tespit edilmiştir. Türkiye’de diğer ülkelerde olduğu gibi doktora danışmadan ağrı kesicilerin sık kullanımı yaygın görülmektedir. Örneğin baş ağrısında  ağrı kesicinin sık kullanımının; tersine baş ağrısını artırıp tedaviyi zorlaştırdığı bilinmektedir.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim