• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C

DİKA ve BİK’ten “Mizanpaj ve haber teknikleri” eğitimi

DİKA ve BİK’ten “Mizanpaj ve haber teknikleri” eğitimi
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), 2017 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Mardin'de Basın İlan Kurumu tarafından sunulan "Mizanpaj ve Haber Teknikleri...

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), 2017 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Mardin'de Basın İlan Kurumu tarafından sunulan "Mizanpaj ve Haber Teknikleri Eğitimi" projesi başarılı bulunarak imzalandı.

İletişim teknolojileri anlamında bölgedeki basın işletmelerinin alt yapılarının güçlendirilmesi ve niteliklerinin artırılması amacıyla 2017 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Mardin'de Basın İlan Kurumu tarafından DİKA'ya sunulan ve başarılı bulunan "Mizanpaj ve haber teknikleri eğitimi" projesi için imza töreni düzenledi. DİKA binasında düzenlenen imza törenine yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı. DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, TRC3 bölgesinde yayın yapan gazeteler incelendiğinde gerek haberi yazım biçimlerinin gerekse görsel ve tasarım olarak birçok eksikliklerinin görüldüğünü söyledi.

"Yazılı basının insanlığa birçok faydası bulunmak"

Yazılı basının insanlığa birçok faydası bulunduğunu dile getiren Altındağ, "Yazılı basının insanlığa birçok faydası bulunmaktadır. Her şeyden önce insanlar görmedikleri bilmedikleri şeyler hakkında basın sayesinde bilgilendirilmektedir. Çoğu haberleri basından öğreniriz, basın sayesinde gün içinde olup biten her türlü olaydan anında haberdar oluruz. Bu yönü ile basın çok faydalıdır. Basının üzerine düsen bu görevi sürdürebilmesi için desteklenmesi zaruret göstermektedir. Medyanın sahip olduğu güç, ülke ekonomisinin ve kalkınmışlık düzeyinin artırılmasıyla doğrudan orantılıdır. TRC3 bölgesi basın işletmelerinde yayın yapan gazeteler nitelik ve kalitelerinin artmasıyla bölge ekonomisine de destek sağlayacakladır. Tasarımı ve yazım dili iyileşen gazetelerin okur sayısı artacak ve bu da gazetelerde yaptıkları ise inanma ve daha nitelikli yayın yapma arzusu uyandıracaktır. TRC3 Bölgesinde yayın yapan yerel basınımızı çok önemsiyoruz. Bölgede basının gelişmesi için ajansımızın olanakları çevresinde gerekli her türlü desteği vermek için sürekli hazırız. Basın İlan Kurumu tarafından böyle bir projenin bize sunulması bizleri mutlu etti" dedi.

"Amacımız bölgesel haberlerin ulusal çapta duyurulması"

Amaçlarının Bölgesel haberlerinin ulusal çapta duyurulması olduğunu ifade eden Mardin Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Adnan Günbegi ise, "Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü yerel gazetelerin kapasitenin arttırılması ve insan kaynaklarının geliştirilmesi konusunda asli sorumlu kamu kurumudur. Dünyada medya sektöründe yaşanan bu dönüşüme ilişkin Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü de teknik altyapı çerçevesinde yerel gazeteleri destekleyici içeriksel ve maddi destek paketleri konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu noktada yerel gazetecilerin konu hakkında desteklenmesi ve eğitilmesi en önemli ihtiyaçların basında gelmektedir. Teknik destek kapsamında organize etmek istediğimiz özelleştirilmiş 2 günlük eğitim müfredatı tespit edilen ihtiyaçların giderilmesinde en önemli adımlardan biridir. Basın üzerinde düzenleyici ve denetleyici bir etkisi olan Basın İlan Kurumu Mardin Şube Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan bu proje ile Yerel Yazılı Basında Mizanpaj ve Haber Dilinin İyileştirilmesi Eğitimi noktasında büyük bir çalışmanın küçük bir adımı olarak planlanmaktadır. Eğitim sonunda gazete işletmelerinin personelinin görev ve sorumluluklarını ifa ederken ihtiyaçları uygun olarak görev yapabilme niteliği kazandırılması hedeflenmektedir. Bu itibarla yapılacak eğitim çalışmaları neticesinde eğitim alan personellerin niteliklerinin artırılması, kurum temsili açısından yeterlilik sağlanması, kurum imajının ve misyonunun kazandırılması, bölgesel haberlerin ulusal çapta duyurulması, hizmet kalitesinin artırılması sağlanacaktır. Aynı zamanda hazırlanan proje Ulaştırma Bakanlığının hazırlamış olduğu Türkiye Ulaşım ve İletişim Stratejisi Hedef 2023 Planında bahsi geçen hedeflere ulaşma noktasında da katkı sağlayacaktır. Yapılacak çalışma sonucunda elde edilecek çıktılar, yerel basında haberciliğin iyileştirilmesi alanında çalışma yapacak kişi ve kurumlara yol gösterici bir kaynak niteliğinde olacak ve eğitim raporuna dönüştürülecektir" diye konuştu.

"Eğitim sonucunda katılımcılara katılım sertifikası verilecek"

Eğitim sonucunda katılımcılara katılım sertifikası verileceğini belirten Günbegi, "Mardin ilinde resmi ilan yayınlama hakkını haiz 13 gazetenin her birinden 2 kişi olmak üzere toplam 26 kişi eğitime katılacaklardır. Bu personellere yerel yazılı basında mizanpaj ve haber dilinin iyileştirilmesi eğitimi verilecektir. Bu kişilerden beklenen somut çıktı ise niteliklerini geliştirerek habercilik alanında daha donanımlı hale gelmeleridir. Eğitim talep edilen teknik desteğin içeriğinde belirtilen müfredata uygun olarak verilecektir. Eğitim günde 8 saat olmak üzere toplamda 16 saat olarak düzenlenecektir. Eğitim sonucunda katılımcılara katılım sertifikası verilecektir. Eğitimin birinci gününde Ajans tarafından konusunda uzman kişiler tarafından gazeteciliğin tarihçesi, haber toplama ve yazma teknikleri, mizanpaj ve tasarım teknikleri, medyada dil kullanımı, röportaj teknikleri, gazetecilikte sayfa tasarımı, haber analizi, medya okuryazarlığı eğitimleri verilecek. Programın sonraki aşamasında ise yerel gazetecilik, grafik tasarımın temelleri, basın yayın teknikleri, araştırmacı gazetecilik, gazetecilik ve hukuki sorunlar, yeni medyada yayıncılık uygulamaları hakkında eğitim verilecek" dedi.

DİKA ve BİK’ten “Mizanpaj ve haber teknikleri” eğitimi

DİKA ve BİK’ten “Mizanpaj ve haber teknikleri” eğitimi

DİKA ve BİK’ten “Mizanpaj ve haber teknikleri” eğitimi

DİKA ve BİK’ten “Mizanpaj ve haber teknikleri” eğitimi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim