• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

“Dijital müzik uygulamaları radyonun pabucunu dama atıyor”

“Dijital müzik uygulamaları radyonun pabucunu dama atıyor”
Doç. Dr. Michael Kuyucu'nun yaptığı araştırmaya göre, geçler müzik dinleme aracı olarak dijital müzik uygulamalarını tercih ediyor.

Doç. Dr. Michael Kuyucu'nun yaptığı araştırmaya göre, geçler müzik dinleme aracı olarak dijital müzik uygulamalarını tercih ediyor.

İstanbul'da Gelişim Üniversitesi tarafından düzenlenen 3'üncü International New Media Conference'da (3'üncü Uluslararası Yeni Medya Konferansı) radyonun geleceği konuşuldu. CRI TÜRK Medya Grubunun Genel Müdürü Doç. Dr. Michael Kuyucu konferansta yaptığı konuşmada "Dijital Müzik Platformları Müzik Kutusu Radyoyu Öldürdü mü? Üniversite Öğrencilerinin Müzik Dinleme Mecraları" başlıklı araştırmasına göre geçlerin müzik dinleme aracı olarak dijital müzik uygulamalarını tercih ettiğini söyledi.

"Gençlerin yüzde 7,1'i hiç radyo dinlemiyor"

Doç. Dr. Kuyucu, üniversite öğrencilerinin radyo dinleme alışkanlıklarının yanı sıra müzik dinlerken hangi mecrayı seçtiklerine yönelik bulguların açıklandığı 5 bin 850 üniversite öğrencisine uygulandığını aktardı. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 7,1'nin hiç radyo dinlemediği, yüzde 64,8'nin ise radyoyu mobil ortamda akıllı telefon veya otomobilde ki radyo alıcıları aracılığı ile dinlediği açıklandı. Doç. Dr. Kuyucu'nun açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 17,9'u her gün radyo dinlemezken, yüzde 58,1'i günde 1 saatten az radyo dinliyor. Üç saatten fazla radyo dinleyenlerin oranı yüzde 5,1.

"Ar-Ge'ye çok önem veriyoruz"

Türkiye'ye yayına başlayan son global medya markası CRI TÜRK Genel Müdürü Doç. Dr. Kuyucu, Ar-Ge çalışmalarına çok önem verdiklerini, çeşitli araştırmalarla Türkiye'de ki medya tüketimini incelediklerini ve mecralara yönelik yatırımlarını buna paralel olarak gerçekleştirdiklerini belirtti. Kuyucu, araştırmada üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği dijital müzik platformu yüzde 40,9 ile Spotify olduğunu, ikinci sırada yüzde 17,5 ile Apple Music ve üçüncü sırada ise yüzde 15,6 ile Fizy adlı dijital müzik platformu yer aldığını aktardı.

"Müzik Dinlerken Seçilen Mecra: Dijital"

Araştırmada üniversite öğrencilerinin müzik dinlemek için ilk dijital müzik uygulamalarına başvurdukları belirtildi. Üniversite öğrencilerinin yüzde 66,7'si müzik dinlerken ilk önce dijital müzik uygulamalarını tercih ettiği söylendi. Müzik dinlemek için ilk radyoyu tercih edenlerin oranı yüzde 16,2 iken, hem radyo hem de dijital müzik uygulamalarını tercih edenlerin oranı yüzde 17,1. Araştırmayı yapan Doç. Dr. Kuyucu, radyonun bir müzik kutusuna dönüştüğü ve son on beş yılda bu özelliğini yavaş yavaş dijital müzik uygulamalarına bıraktığını söyledi. Müzik dinlemek için radyo yerine dijital müzik uygulamalarını tercih eden üniversite öğrencilerinin yüzde 15,9'u daha güncel müzik dinlemek için dijital müzik uygulamalarını tercih ettiğin belirtirken, yüzde 24,9'u "kendi istediği müziği dinleyebildiği için" radyo yerine dijital müzik uygulamalarını tercih ettiğini söylemiştir. Dijital müzik uygulamalarının radyoya tercih edilmesinde etkili olan bir diğer faktörde yüzde 15,0 ile "istenilen şarkıya anında ulaşılabilme" olarak açıklandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim