• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Didim’de Yoranlılar Biraraya Geldi

Didim’de Yoranlılar Biraraya Geldi
Aydın'ın Didim ilçesinde mübadelenin 92'nci yılında Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte mübadele...

Aydın'ın Didim ilçesinde mübadelenin 92'nci yılında Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte mübadele zamanında ilçeye gelenlerin çocukları ve torunları bir araya geldi.

Kurtuluş Savaşı sonrası İstanbul ve Batı Trakya haricinde Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Türklerin karşılıklı olarak mübadele edilerek, yer değiştirmelerinin 92.yıldönümü dolayısıyla Didim'de bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte 1923'deki mübadele sonucunda aileleriyle Didim'e gelenler ile aileleri bir araya geldi. Dün akşam saat 20:00'de Kamacı restauranttaki etkinliğe katılımın yoğun olduğu görülürken etkinlikte konuşan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Bilgin günden güne büyüyüp geliştiklerini belirterek "92 yıllık köyden kente geçiş sürecimizde bir çok acı tatlı olayı beraber yaşadık. Birlik ve beraberlik içerisinde yıllarca yaşamış bugünlere geldik. Bir zamanlar köy iken şimdilerde kent olduk ve eski özlemler hatıralarımızda kaldı. Gelenek ve göreneklerimizi unutmaya başladık. Son yıllarda 4 yıllık süre zarfından günden güne genişliyoruz ve çoğalıyoruz. Kendi memleketimizde bir çok şeye tekrar imza atacağımıza inanıyorum. Bu birlik ve beraberliğimiz ileriye götüreceğiz ve geçmişteki kırgınlıkları bir kenara bırakacağız."dedi.

"BELEDİYE OLARAK HER ZAMAN YANINIZDAYIZ"

Didim Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Naşit Oskay ise Yoranlıların Didim'in çimentosu olduğunu ifade ederek "Göç nedeniyle bu coğrafyaya gelmiş insanlar göçmüş olarak değil sahipleri olarak gören insanlardanız. Bu coğrafyaya emek vermiş insanlarsınız ve siz Didim'in çimentosusunuz. Biz yerel yönetim olarak sizlerin yanında olmayı sorumluluk sayıyoruz. Rumeli kültürünü yaşatmak isteyenlerle işbirliği yapmayı görev sayıyoruz. Gelenek ve göreneklerin kuşaklara aktarılması noktasında bunu yaşatmak hepimizin görevi; biz Yoranlılar Trakya'dan bu coğrafyaya taşıdıkları gastronomi alanında yemeklerini yarışmaya dönüştürerek bu tatları uluslararası boyutlarda yaşam bulmasını sağlayalım. Dernekteki arkadaşların bu notada bizimler iç içe olmasını diliyoruz. Didim'in kent arşivi noktasında çalışmalarımız var ve bunun kitabını yapmak istiyoruz. Bunu da Yoranlı ailelere dağıtmak isteriz. Geçmişten bugüne yoranlıları yaşatmak isteriz. Bu noktada her zaman işbirliğine hazırız."dedi.

Konuşmaların ardından ilçede 80 yaşını aşmış Yoranlılara ve yakınlarına kırmızı karanfil ve hediyeler verildi. Etkinlik çalınan müzik eşliğinden oyunların oynanmasıyla sona erdi.

Didim’de Yoranlılar Biraraya Geldi

Didim’de Yoranlılar Biraraya Geldi

Didim’de Yoranlılar Biraraya Geldi

Didim’de Yoranlılar Biraraya Geldi

Didim’de Yoranlılar Biraraya Geldi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim