• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C

Dicle’den ‘Sur’ Açıklaması

Dicle’den ‘Sur’ Açıklaması
Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesi ve bölgede yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı...

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesi ve bölgede yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, diyalog olması durumunda sorunların çözüleceğini söyledi.

DTK, HDP, DBP ve KJA tarafından, sokağa çıkma yasağının 86'ncı gününde Sur ilçesi ile bölgede yaşanan olaylara ilişkin basın toplantısı düzenlendi. DTK binasında düzenlenen toplantıya, Eş Başkan Hatip Dicle, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP'li milletvekilleri ve partililer katıldı.

Toplantıda konuşan Dicle, Sur ilçesinde ve bölgede yaşananların 2014 Ağustos ayında Lice-Bingöl arasında yaşandığını belirterek, hendek sorunun o tarihte de yaşandığını kaydetti. Ancak devlet heyetinin bunu masaya getirmesi nedeniyle Abdullah Öcalan'ın heyet göndererek, durumu öğrenmek istemesi üzerine sorunun anlaşıldığını ileri süren Dicle, "Halk inisiyatifleriyle görüşmeler yapıldı. Nedeni ise Lice ve Bingöl'deki kalekol yapımlarıydı. Sonrasında bir mutabakata varıldı. Orayı yapmak isteyenler malzemelerini alarak çekildi. Sonrasında ise hendekler kapatıldı. Masaya gelindi, bu durumlar tartışıldı ve konuşuldu. Bir dizi görüşme sonrasında Cizre ve Silopi'de hendekler kazan gençler ikna edilecek ve operasyonlar duracaktı. Gençler de kazdıkları hendekleri kapattı. Bu iki örnek somuttur. Demek ki diyalog masası olduğunda görüşmeler sürdüğünde bu tür sorunlar rahatlıkla çözülür" dedi.

"İÇERİDE 150 SİVİL BULUNUYOR"

Devlet yetkililerinden aldıkları bilgilere göre 25'e yakın silahlı kişinin ve 150'e yakın sivilin içeride bulunduğunu ileri süren Dicle, şunları kaydetti:

"Anonslar yapılıyor siviller çekilsin şeklinde. Şimdi bu sivillerle telefonla irtibatı kuruluyor. Bazı aileler ayrılmış, o sırada çocukları içeride kaldı. Dönmek istediklerinde sırada ise içeri alınmadılar yasak ilan edilmişti. Orada bulunan bazı gençlerin ise ailesel bağları bulunuyor. Oradan bilgiler şu yöndedir. Biz burada bunları bırakmayacağız. Bir çare alınacaksa eğer ölümler olmadan alınmalıdır. Aksi takdirde biz buradan çıkmayacağız. Bazılarının oradaki ailelerin rehin alındığını söylüyor. Varsayalım rehin alındılar. Devletin bu durumda oradaki insanları öldürmesi hangi hukukta ve kanunda vardır."

Dicle’den ‘Sur’ Açıklaması

Dicle’den ‘Sur’ Açıklaması

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim