• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Diasporadan İsviçre'ye Perinçek baskısı

Ermeni diasporası Doğu Perinçek'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) kazandığı "soykırımı" davası kararını değiştirmek amacıyla İsviçre'ye baskı yapmaya başladı.

Fransa Ermeni Teşkilatları Koordinasyon Kurumu, davayı kaybeden İsviçre'nin AİHM'de karara karşı temyize başvurması için uluslararası dilekçe kampanyası başlattı.

İsviçre Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga'ya hitaben hazırlanan dilekçede, AİHM'nin Doğu Perinçek kararı için "alçak, sorumsuz ve saçma" gibi sıfatlar kullanıldı.

Karar AİHM tarihi açısından "mutlak bir ayıp" olarak tanımlanıp, Strasbourg mahkemesinin "Ermeni soykırımının inkarcı propagandasına katkıda bulunduğu" öne sürüldü.

Doğu Perinçek davasında sadece "Türk tarafının görüşlerinin alındığı, Ermenilerin görüşlerinin ise dinlenmediğinin" savunulduğu dilekçede, başta Fransa olmak üzere başka devletlere konu hakkında görüş belirtme olanağı tanımak amacıyla İsviçre hükümetinden AİHM'nin 17 yargıçlı Büyük dairesi önünde karara itiraz etmesi istendi.

İSVİÇRE'NİN İTİRAZ HAKKI VAR
İsviçre hükümetinin karara itiraz için 17 Mart 2014 tarihine kadar süresi bulunuyor. Bern hükümeti itiraz etmezse karar kesinleşmiş olacak. Ancak İsviçre'nin itiraz talebi de davanın otomatik olarak yeniden ve esastan görüleceği anlamına gelmiyor. Bunun için AİHM'nin itiraz gerekçelerini inceleyip kabul etmesi gerekiyor.

AİHM 17 Aralık 2013 tarihinde açıkladığı kararında, Doğu Perinçek'in "Ermeni soykırımını inkar ettiği" gerekçesiyle İsviçre'de yargılanıp mahkum edilmesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesine aykırı bulmuştu. Strasbourg Mahkemesi, İsviçre mahkemelerinin Perinçek'i "ırkçı ayrımcılıktan" mahkum eden kararlarını "toplumsal tartışmaya katkıyı caydırıcı sansür" olarak tanımlamış, Yahudi soykırımı ile 1915 olayları arasında paralellik kurulamayacağına hükmetmişti.

Doğu Perinçek, İsviçre'de 2005 yılında çıkarılan "Ermeni soykırımını" inkar yasasının ardından bu ülkeye giderek üç değişik kentte katıldığı konferans ve toplantılarda bu iddiaları inkar eden konuşmalar yapmış ve bu nedenle İsviçre mahkemeleri tarafından 90 gün hapis cezasına mahkum edilmişti.

Temyiz başvuruları reddedilen Perinçek'in mahkumiyeti daha sonra para cezasına çevrilmişti. İsviçre mahkemeleri önünde kaybeden Perinçek 2008 yılında AİHM'ye başvurmuş, Türk hükümeti de 2010 yılında davaya Perinçek'in yanında müdahil olmuştu.

www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim