• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Devrim Şehidi Kubilay Efeler De Anıldı

Devrim Şehidi Kubilay Efeler De Anıldı
İzmir'in Menemen ilçesinde 85 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, geçtiğimiz yıl Efeler Belediyesi tarafından...

İzmir'in Menemen ilçesinde 85 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, geçtiğimiz yıl Efeler Belediyesi tarafından yaptırılan büstü önünde düzenlenen törenle anıldı.

Geçtiğimiz yıl Efeler Belediye Meclisi tarafından ilçedeki 1913 sokağa adı verilen ve büstü yaptırılan Devrim Şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, büstü önünde ölümünün 85. yıl dönümünde anma töreni ile anıldı. Anma törenine Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, CHP Efeler İlçe Başkanı Bayram İnci, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Fatma Gümüş, CHP Efeler İlçe Kadın Kolları Başkanı Ülkü Dalar, Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Aydın Şubesi Başkanı Nurten Atalay, Ramazanpaşa ve Hasanefendi Mahalleleri Muhtarı Ünal Aktaş ile çok sayıda Cumhuriyet sevdalısı törende hazır bulundu.

Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı anma programı saat 10.30'da da resmi tören, Kubilay Büstüne çelenk bırakılmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Mustafa Sancaktır'ın "Kubilay" isimli şiirini okumasıyla duygusal anların yaşandığı törende, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan'ın yaptığı konuşmada, "Ebediyen Cumhuriyet'in bekçileri olmaya devam edeceğiz" sözü büyük alkış aldı.

"KUBİLAY OLAYINI UNUTTURMAYACAĞIZ"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kolay kurulmadığını dile getirerek konuşmasına başlayan Başkan Özakcan, "Türkiye Cumhuriyeti, 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, yanmış, yıkılmış ve parçalanmış bu imparatorluğun küllerinden, Ulusal Kurtuluş Savaşı verilerek kuruldu. Mustafa Fehmi Kubilay, 1930 yılında İzmir Menemen'de askerlik görevini yedek subay olarak yapan bir öğretmendir. 23 Aralık'ta ayaklanan gericiler, Kubilay'ı, bekçiler Hasan ve Şevki'yi öldürür. Bu arada askeri birlik yetişir. Çatışmaya giren gericilerden bir kısmı ölürken, bir kısmı da kaçar. Fakat kaçanların hepsi birden yakalanır ve yakalananlardan 28 sanık, 3 Şubat'ta olay yerinde idam edilir. Yaşananların ardından, Menemen'de devrim şehidi Kubilay ile iki bekçi adına bir anıt yapılır. Ve anıt üzerinde şu yazılıdır; "İnandılar, dövüştüler, öldüler, bıraktıkları emanetin bekçileriyiz." Kubilay olayı olarak da bilinen bu olayı, unutmamak, unutturmamak üzere Efeler Belediyesi olarak, Kubilay büstünü yaptırdık. Meclisimizin oybirliği ile aldığı karar ile de büstün bulunduğu, 1913 Sokak'ın ismini "Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay" olarak değiştirdik. 85'inci yıldönümünde, Şehit Asteğmen Kubilay'a bekçiler Hasan ve Şevki'ye, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz, emanetleri olan Cumhuriyet'in ebediyen bekçisi olacağımızı ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan ve törene katılanlar Kubilay Büstüne kırmızı karanfil bıraktı.

Devrim Şehidi Kubilay Efeler De Anıldı

Devrim Şehidi Kubilay Efeler De Anıldı

Devrim Şehidi Kubilay Efeler De Anıldı

Devrim Şehidi Kubilay Efeler De Anıldı

Devrim Şehidi Kubilay Efeler De Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim