• BIST 9530.47
  • Altın 2476.509
  • Dolar 32.4779
  • Euro 34.7869
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Devlete Yük Olmamak İçin Protez Bile Almadı

Devlete Yük Olmamak İçin Protez Bile Almadı
Aydın'ın Köşk İlçesine bağlı Aşağı Karatepe Mahallesi'nde yaşayan ve 68 yıldır tek ayağı ile hayata tutunan Mehmet Yörük, yaşadığı süre içersinde...

Aydın'ın Köşk İlçesine bağlı Aşağı Karatepe Mahallesi'nde yaşayan ve 68 yıldır tek ayağı ile hayata tutunan Mehmet Yörük, yaşadığı süre içersinde ve emekli olduktan sonra devlete yük olmamak için protez bacak taktırmadı. Tek ayağı ile hayat mücadelesine alıştığını belirten Mehmet Yörük, "Ben zamanında devletin bağlamak istediği özürlü maaşını bile kabul etmedim. Ayağımın biri çocukken kesildi ama Allah benim öbür ayağıma ve kollarıma daha fazla güç verdi. Tek ayağımla çalışıp emekli oldum, bugünden sonra da devlete masraf olup protez bacağa gerek yok" dedi.

Aydın'ın Köşk İlçesi'ne bağlı Aşağı Karatepe Köyü'nde yaşayan ve bir bacağı olmayan 75 yaşındaki Mehmet Yörük 1941 yılında Yörük ailesinin 6. çocuğu olarak dünyaya geldiğini belirterek "7 yaşımda iken diz kapağım kaymış. O zaman böyle doktora gitmek ve hastaneler yaygın olmadığı için köyümüzün büyükleri kendi yöntemleri ile ayağımı tedavi etmek için sıkıca bağlamışlar. Hatırlıyorum gün geçtikçe ayağımın ağrısı şiddetlendi ve ve daha sonra hastaneye gittik. Bacağım kangren olduğu için kesildi. 7 yaşımdan bu yana tek bacağımla yaşamaya başladım. Ancak hiçbir zaman bacağım yok diye çalışmamazlık etmedim. Köyümüzdeki diğer vatandaşlar gibi kendi imkanlarımızla yaptığımız koltuk değneği ile bağa bahçeye gidip tarım işlerinde çalıştım. Hatta ayağım yerine kullandığım değneğe o kadar alıştım ki iki ayağı olanlar gibi yürümeyi becerdim. O zamanlar protez pek yaygın değildi. Bu şekilde büyüdüm, evlendim çoluk çocuğuma çalışıp büyüttüm. Daha sonra çiftçi bağkurumu ödeyip emekli oldum. Daha sonraları devlet protezleri karşılamaya başladı. Ancak ben devlete yük olmamak için protez de almadım. Zaten şu anda eskisi gibi bağ bahçe işlerinde de çalışmıyorum. Allaha şükür emekli maaşımı devlet her ay yatırıyor. Devlete ayrıca bir masraf çıkarmamak için alıştığım şekilde kendi yapığım asamla hayatıma devam ediyorum" dedi.

"HAYAT HİKAYESİ DE ÇOK İLGİNÇ"

7 Yaşında kaybettiği sol bacağı yerine koltuk değneği kullanmaya başlayan Mehmet Yörük, önce hızlı yürümeye, ardından sol kolunun altına sıkıştırdığı koltuk değneğini kendi ayağı gibi kullanmaya alışıyor. Dağ köyünde yaşadığı için yamaçlarda da rahatlıkla koşup yürümeye alışan Mehmet Yörük, o yıllarda köyde okul bulunmadığı için ilkokula bile gidemeyen Mehmet Yörük kendine yetecek kadar matematik ve kimseye muhtaç olmadan resmi dairelerde işini görebilmek için okumayı yazmayı öğreniyor. Bir ayağı olmadığı için askere gidemeyen Mehmet Yörük yasal 18 yaşında evlenip tek ayağı ile deyim yerindeyse kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durmak için yaşama dört elle sarılıyor. 6 çocuk sahibi olan Mehmet Yörük, azmi ve inancı sayesinde, normal insanların yaptığı her işi yapıyor. Ancak o, sadece ayağı yerine yanından hiç ayırmadığı koltuk değneğini kullanıyor.

"ALLAH'TAN BAŞKA HİÇ KİMSEYE AVUÇ AÇMADIM"

Bir bacağı olmamasına rağmen, Aydın dağlarında at ve öküzlerle çift sürüp incir ve zeytin bahçeleri yetiştiren Mehmet Yörük, "Allah'a şükürler olsun ki bu yaşıma kadar Allah'tan başkasına el- avuç açmadım. Devletten bile hiç yardım istemedim. Her vatandaş gibi vergimi verdim, sigorta primlerimi ödedim. Emekli oldum. Ülkemi ve devletimi çok seviyorum. Bir çok kişi "Hakkın var protez al" diyor. Ben zamanında devlet tarafından bağlanmak istenen özürlü maaşını da almadım. Hayatta düsturum vatana ve millete faydalı olmaktı. Allah'a şükür bu şekilde de hayatımı sürdürebildiğim için devlete yük olmamak için protez de almıyorum" dedi.

Devlete Yük Olmamak İçin Protez Bile Almadı

Devlete Yük Olmamak İçin Protez Bile Almadı

Devlete Yük Olmamak İçin Protez Bile Almadı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim