• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Devlet Kızılırmak Yatağını Değiştirince İki Mahalle Birbirine Düştü

Devlet Kızılırmak Yatağını Değiştirince İki Mahalle Birbirine Düştü
Samsun'un Bafra ilçesi Fener Mahallesi ile Koşu Mahallesi arasından geçen Kızılırmak yatağının değişmesiyle ortaya çıkan arazi anlaşmazlığı iki...

Samsun'un Bafra ilçesi Fener Mahallesi ile Koşu Mahallesi arasından geçen Kızılırmak yatağının değişmesiyle ortaya çıkan arazi anlaşmazlığı iki mahalleyi karşı karşıya getirdi.

Devlet Su İşleri tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda Kızılırmak'ın Karadeniz'e dökülen kısmında ırmak yatağının değişmesi ile 600 dönüme yakın araziyle ilgili iki mahalle arasında anlaşmalık çıktı. Traktörlerle toplanan Koşu Mahallesi sakinleri "Bu arazi bizim mahallemize ait. Burayı Fener Mahalleliler kullanamaz" diyerek ekili arazileri traktörlerle sürdüler.

Koşu Mahallesi sakinlerinden Şükrü Gündüz, "Bu arazı bizim köyün arazisi idi. Kızılırmak karayel estiğinden dolayı gele gele bu tarafa geldi ve arazimizin bir kısmı karşıda kaldı. Bu araziyi karşıda ektiler, biz hiç karışmadık, bir şey demedik. Şimdi Kızılırmak eski yerini aldı. Kendi arazimiz bu tarafta kaldı. Fener Mahallesi'nden çıkıyorlar, bu araziyi ekmeye çalışıyorlar. Köylü de toplanıp buna müdahale ediyor. Arazi kendi arazimiz. Yıllardan beri bizim koşu köyümüzün arazisi. Kimileri tapulu kimi yeri tapusuz. Fener'den gelip ekmeye çalışıyorlar. Diyorlar ki "bizim'. Yaşlı adamlarımız bilir burası devletin boşluk arazisi sit alanı, Koşu'ya ait bir arazi burası. Bütün mahalleli toplanıp karar verdik. Bu araziyi bırakmıyoruz. Gerekirse kaymakamlığa, valiliğe gerekirse de bakanlığa kadar gideceğiz. Devlet buraya gelecek, bura sorunu halledecek" dedi.

Selamet Kurt da, "Burada tapulu arazim var, mahkemeye verdim. Kadastro gelecek ve yerimi tespit edeceğim. Fenerliler geldi hala araziyi sürüyor" diye konuştu.

JANDARMA ÇIKARTTI

Arazide düzeltme ve ekim çalışmaları yapan Murat Karagüzel ve Mustafa Karagüzel'in arazideki çalışmaları jandarma tarafından durdurularak şahıslar araziden çıkartıldı.

Arazinin kendileri ait olduğunu iddia eden Fener Mahalleli Murat Karagüzel, "Irmak yatağının değişmesinden dolayı bir kısım arazi nehrin bu tarafında kaldı. 50 yıldır bu araziyi işliyorum. Şimdi karşı köylü müdahale etmek istiyor" dedi.

Arazinin kendilerine ait olduğunu iddia eden Mustafa Karagüzel de "Devlet Kızılırmak'ın yatağını değiştirdi. Kızılırmak'ın yatağı değişince köy farkı oldu. Arazilerimizi ortadan ikiye böldü. Bu tarafta doğduğumuz büyüdüğümüz arazileri şimdi burada ayaklanma oluyor. Biz bu topraklarda doğduk, büyüdük. Burada 150 bin lira borçlandım. Çoluk çocuğumuza bu arazilerden bakıyoruz. Bizi istemiyorlar bir çekememezlik var. Devlet bizi mağdur etti, devlet çözümünü bulsun. Bizi bu duruma düşüren devlet geldi, bizim arazinin içinden ırmak yatağını geçirdi. Bizi doğduğumuz topraklardan atmak istiyorlar" şeklinde konuştu.

Traktörlerle toplanan Koşu Mahalleliler DSİ tarafından doldurulan arazinin kendilerine ait olduğunu iddia ederek Fener Mahallelilerin ekili alanlarına traktörlerle girerek araziyi sürdüler. Olay yerine gelen çok sayıda jandarma olaya müdahale ederek iki tarafla görüşme yaptı. Görüşmeler sonunda İlçe Jandarma Karakol Komutanı iki tarafından araziden çıkmasını istedi. Araziden çıkmak istemeyen Koşu Mahallelilere, "Biz buranın tespitini daha önce yaptık. Buraya için komisyon oluşturulacak. Komisyon sayesinde buralarda düzenlemeler yapılacak. Bununla ilgili bütün müracaatları kayıt altına alıyoruz. Sizinkileri de şimdi alacağız. Burada olan vatandaşlar tek tek imza versin. Bunları yazarak hak sahibi olduğunuza dair iddialarınızı alalım gönderelim. Bu adam burada ekim yapabilir. Kanunun üzerinde hiç kimse yoktur. Sizi de anlıyorum ama bu böyle olmaz" diyerek koşu mahallelileri ikna edip araziden çıkarttılar.

Devlet Kızılırmak Yatağını Değiştirince İki Mahalle Birbirine Düştü

Devlet Kızılırmak Yatağını Değiştirince İki Mahalle Birbirine Düştü

Devlet Kızılırmak Yatağını Değiştirince İki Mahalle Birbirine Düştü

Devlet Kızılırmak Yatağını Değiştirince İki Mahalle Birbirine Düştü

Devlet Kızılırmak Yatağını Değiştirince İki Mahalle Birbirine Düştü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim