• BIST 9475.01
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Derviş Baba’dan Yeni Yerinde Hizmetlerini Sürdürüyor

Derviş Baba’dan Yeni Yerinde Hizmetlerini Sürdürüyor
Tümüyle gönüllülük esasına göre bir araya gelen kişilerden oluşan, etnik kimliğine, diline dinine bakmaksızın "yolda kalanlara yeniden yola çıkana...

Tümüyle gönüllülük esasına göre bir araya gelen kişilerden oluşan, etnik kimliğine, diline dinine bakmaksızın "yolda kalanlara yeniden yola çıkana kadar yardım etmek" düsturu ile çalışan Derviş Baba gönüllü hareketi Ocak ayından bu yana Eskişehir'deki yardıma muhtaç çocuklara eğitim; ailelerine ise gıda, giyim ve eşya yardımı yapıyor.

Eskişehir Derviş Baba Deliler, Abdallar, Meczuplar, Aşıklar Kahvehanesi yeni yerinde hizmetlerini sürdürüyor. Bundan 7 yıl önce İstanbul Balat semtinde başlayan hareketin Eskişehir'deki gönüllüsü Zekiye Doğan, yaptıkları çalışmalar, taşındıkları yeni yer ve etkinlikle ilgili bilgi verdi. 6 Şubat'ta ilk olarak Cumhuriye Mahallesi Tersel Sokak'ta çalışmalarına başladıklarını söyleyen Doğan, o zamanlar 15 aileye yardım ettiklerini, şu anda ise 30 aileyi bulduklarını söyledi. Doğan, "Bu 15 ailenin içerisinde 6 ailemiz sığınmacı statüsündeki ailelerdendi. Bu ailelerin de yaklaşık 14 çocuğuna Türkçe dersi vererek ilk "Eskişehir Derviş Baba Gönüllü Türkçe Öğretmenler" grubumuzu kurduk. Bunun dışında zaten sığınmacı olsun olmasın, ihtiyaç sahibi tüm ailelere gücümüz yettiğince gıda ve eşya yardımı yapmaya başlamıştık. O günden bu güne düzenli olarak gıda yardımı yaptığımız aile sayısı 30'u, düzensiz gıda, çocuk bezi ve eşya yardımı yaptığımız aile 300'ü buldu. Bunların içinde çocuk sayısı 60'ı, Türkçe ders verdiğimiz çocuk sayısı 35 ise civarında" dedi.

SIĞINMACI AİLE ÇOCUKLARININ EN BÜYÜK SIKINTISI İLETİŞİM

Yardım yaptıkları ailelerin durumuyla ilgili de bilgi veren Doğan, bunların çoğunlukla sığınmacı aileler ya da yalnız, eşi hapiste olan veya çok çocuklu kadınlar olduğunu söyledi. Ancak yardım ettikleri aileleri asla belli bir "kriter" üzerine seçmediklerini, asolanın ailenin ya da kişilerin yardıma ihtiyacı olup olmadığı olduğunu vurgulayan Doğan, yaptıkları yardımın da sonsuz bir yardım olmadığını, kişilerin ayağa kalkmasına yardım etmenin asıl amaçları olduğunu özellikle belirtti. Zekiye Doğan, "Bizler, tembelliği finanse etmek için burada değiliz. Amacımız, yolda kalan insanlara yola devam edene kadar destek olmak. Bu süre zarfında iş bulmasına yardım etmek, düzenli bir gelir kaynağı bulmasına yardım etmek. Bir de tabii, çocuklar, özellikle çocukların eğitime ulaşmalarına yardım etmek birinci önceliğimiz" dedi.

Sığınmacı ailelerin çocuklarının en büyük sıkıntısının iletişim olduğunu aktaran Zekiye Doğan, "Sığınmacı ailelerin çocuklarını ilk olarak okula kaydını yapmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan da gönüllü öğretmenimizle Türkçe öğretmeye çalışıyoruz. Çünkü Latin alfabesini bilmedikleri için okuyup yazamıyorlar, sınıflarındaki öğretmenin de bunları anlatmak için vakti olmuyor. İşte biz de bu açığı kapatmaya çalışıyoruz" şeklinde dile getirdi.

Cumhuriyet Mahallesi'ndeki yerlerinin kapanmasından dolayı Odunpazarı Evleri bölgesinde, Akcami Mahallesi, Kurşunlu Camii Sokak, No. 17 adresindeki Konak Cafe'ye taşındıkları bilgisini paylaşan Doğan, Derviş Baba gönüllüsü, aynı zamanda Dorlion Arama Kurtarma'nın (DAK) kurucusu, Konak Cafe sahibi Ömer Canayakın'ın, cafesini onlarla paylaştığını ifade etti.

ÇOCUKLARIN KAYNAŞMASI SAĞLANACAK

Cunudiye Mahallesi Muhtarı Sevil Ata'nın, kendilerinden 23 Nisan için ihtiyaç sahibi çocuklara kıyafet yardımı talebinde bulunduğunu aktaran Doğan, 20 çocuğa kıyafet yardımında bulunduklarını belirtti. Zekiye Doğan, DAK ile beraber Ankara Sincan Kadın Cezaevi'nde 0-3 yaş arası çocuklara 23 Nisan kapsamında kıyafet desteğinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Doğan, 23 Nisan kapsamında yeni taşındıkları cafede de çocuklar için etkinlik yaptıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Dedik ki eğitim verdiğimiz ve yardım ettiğimiz çocuklarımızı hesaba katarsak 60- 70 çocuk var. 23 Nisan geldi, bu çocuklar da bizim çocuklarımız. Eskişehir Derviş Baba gönüllüleri bir taraftan, DAK bir taraftan ve Cunudiye Mahallesi Muhtarı Sevil Hanım bir taraftan, büyük bir organizasyon yapmaya karar verdik. Çocuklara süslemeler yapıldı, hediyeler hazırlandı, börek çörek hazırlandı. Etkinlikte de şarkılar, şiirler okunacak, resimler yapıldı. Böylelikle çocukların kaynaşması, birbirini tanıması sağlandı."

Zekiye Doğan, her hafta yaptıkları etkinliklerle ilgili de bilgi vererek, her Perşembe 19.30'da film gösterimi, her Cuma 19.00'dan itibaren canlı müzik, her Cumartesi 18.00'de Eskişehir Derviş Baba Türk Müziği Koro çalışması, her Cumartesi Şule Aktar ile Tasavvuf Sohbetleri, her Pazar 14.00-16.00 arası Fidan Terzioğlu ile Sufi Film Okumaları ve haftada dört gün sığınmacı çocuklara Türkçe ders verdiklerini sözlerine ekledi.

Derviş Baba’dan Yeni Yerinde Hizmetlerini Sürdürüyor

Derviş Baba’dan Yeni Yerinde Hizmetlerini Sürdürüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim