• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Dersim belgeseline İstanbul Üniversitesi el koydu!

Dersim belgeseline İstanbul Üniversitesi el koydu!
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, ödüllü belgesel 'İki Tutam Saç-Dersim'in Kayıp Kızları'nın gösterimine önce "Yerimiz yok" diyerek olumsuz yanıt verdi, yer bulununca bu kez "içerik" gerekçesiyle izin vermedi.

Dersim harekatı sonrası ailelerinden alınıp evlatlık verilen kızların hikayesini konu alan “İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları” adlı belgesele İletişim Fakültesi dar geldi.

Filmin gösterimine Dekanlık önce “yerimiz yok” diyerek olumsuz yanıt verdi, yer bulununca bu kez “içerik” gerekçesiyle izin verilmedi.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden öğrencilerin kurduğu İletişim Sanatları Kulübü’nün 18 Mart 2015 tarihli “İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları” belgesel film gösterimi ve yönetmen Nezahat Gündoğan ile söyleşi etkinliğine Fakülte Dekanı Nilüfer Sezer’den izin çıkmadı.

Gerekçe olarak önce “fakültede fiziksel alan yetersizliği” gösterildi, sonra fakültede yer bulunmasına karşın “filmin içeriği” gerekçe gösterilerek gösterim programı iptal edildi.

BÖYLE BİR FİLMİN FAKÜLTEDE GÖSTERİLEMEYECEĞİ!


Belgeselin yapımcısı Kazım Gündoğan şu açıklamayı yaptı: “Dekanlık tarafından ‘böyle bir filmin iletişim fakültesinde gösterilemeyeceği’ organizasyon komitesine bildirildi.

2010 yılında Dersim tartışmalarını başlatan film pek çok üniversitede, kurumda, sinemada uzun süre gösterildi.

Ulusal ve uluslararası film festivallerine katılmış bu eser ilk kez böyle yasakçı ve sansürcü uygulamayla karşılaşmıştır.

72 yıl boyunca yasaklanan, yok sayılan ve çarpıtılan Dersim katliamı gerçeği artık inkâr edilemez biçimde açığa çıkmış ve herkes tarafından görülmüştür.

Bu alandaki resmi tarih yazımı/yalanı önemli ölçüde açığa çıkmış ve yıkılmıştır. İletişim fakültesi Dekanı Nilüfer Sezer’i bir toplumun acısını, yarasını ve yaşadığı travmayı yok sayan, anti bilimsel, sansürcü ve demokratik olmayan tutumu nedeniyle kınıyoruz.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim