• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Dernek Başkanı Babar’dan, Yapay Diş Kökü Uyarısı

Dernek Başkanı Babar’dan, Yapay Diş Kökü Uyarısı
Anadolu Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Yusuf Babar, yapay diş kökü yerleştirme çalışması olan dental implatla ilgili uyarılarda bulundu.

Anadolu Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Yusuf Babar, yapay diş kökü yerleştirme çalışması olan dental implatla ilgili uyarılarda bulundu.

Anadolu Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Yusuf Babar, yapay diş kökü yerleştirme çalışmasının genelde eksik olan dişlerin fonksiyon veya estetik açısından meydana gelen sorunlarda uygulandığını belirtti. Yapay diş kökü uygulamasının alternatif uygulamalardan olduğunu hatırlatan Babar, "Hasta vatandaşlar, eksik olan dişlerinin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla gittikleri diş hekimleri tarafından altarnatif uygulamalardan biri olan dental implantla, yani çene kemiklerine uygun malzemeden yapılan yapay diş kökü yerleştirme çalışması yapılmaktadır. Tedavi süresi uzun, pahalı ve uzmanlık gerektiren bir işlem olan dental implant uygulaması artık ülkemizde diş hekimliği fakültesini bitiren herkes tarafından rahatça yapılmaktadır. Hasta ve hasta yakınlarının çoğu fazla bilgi sahibi olmadan veya hekimin kariyerini, bilgi becerisini, mesleki yeterliliğini sorgulamadan hekimine teslim olmakta onun söylediklerini kanun kabul edip masaya oturup tedavisinin gerçekleşmesini beklemektedir.

Yine hasta ve hasta yakınları ağız içlerine yerleştirilen bu dental implantların kalitesini, ulusal bilgi bankasına kaydının olup olmadığını, ne kadar güvenilir olduğunu, garanti süresinin ne olduğunu bilmemektedirler. Diş hekimleri ister özel ister kamuda çalışan olsun, hasta ve yakınlarına yapmış oldukları işlemlerle ilgili aydınlatılmış onam ve eser sözleşme yapmaları zorunludur.

Aynı zamanda, diş hekimleri kamu da ise yapılan malzemenin garantörü kamu kurumu, özelde ise garantör diş hekiminin kendisidir. Anadolu Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği olarak, Türkiye genelinde 100'ün üstünde firmanın dental implant pazarladığını biliyoruz. Dolar fiyatlarındaki artış ve hasta ve yakınlarındaki talep yönündeki artış bu pazarı cazip hale getirip, insan sağlığını hiçe sayan bazı sahtekarların iştahını kabartmaktadır. Sağlık bakanlığından bir an önce dental implantlar için ürün takip sistemini devreye sokarak kaçak yollarla pazarlamanın önüne geçmelidir. Yine sağlık müdürlükleri hasta ve hasta yakınlarının hak mağduriyetlerini önlemek için bilgilendirme amaçlı paneller düzenlemeli, broşürler hazırlamalı, el ilanları dağıtmalıdır.

Özelikle özelde yapılan dental implatlar için vatandaşa garanti belgesi verilmesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim