• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Depresyonun bilinmeyen faydaları

Uzmanlar bir miktar depresyonun bazı faydaları da beraberinde getirdiğini söylüyorlar.
Bazı ruh sağlığı uzmanlarına göre depresyonun olumlu tarafları bulunuyor. Bu "bardağın dolu tarafından bakmak" gibi bir kavram aslında.Son zamanlarda yapılan araştırmalar ise depresyon ile başa çıkmayı öğrenmenin pozitif olarak benzersiz beceriler elde edilmesini sağladığını göstermekte.
 
Depresyon sizi 6 adımda daha güçlü bir hale getirebilir
Araştırmalar göre;
 
• Problemleri akıllıca çözebilirsiniz
 
Depresyon belirtilerinden biri de konsantrasyon bozukluğu; bir diğer değişle hayatınızdaki sorunlar hakkında obsesif bir görüş sergilemeniz. Bu belirtiler üzerinde çalışmak ve aşabilmek için bir terapist ya da danışman yardımı gerekebilir. Peki ya bu durumun tam tersi ne olurdu? Bu analitik düşünce becerilerini hayatınıza entegre etmek etkin bir yöntem olabilir. Aslında son araştırmalar, depresif insanların daha bilinçli kararlar verdiğini göstermektedir çünkü daha fazla çaba elbette ki daha fazla tecrübe anlamına geliyor.
 
• Nasıl başa çıkılacağını öğrenirsiniz
 
Depresyon, yolunuzu bulma aşamasında karşınıza çıkabilecek zorluklar ile daha iyi başa çıkılması konusunda yardımcı olabilir. Bununla birlikte birçok kişi başa çıkma mekanizmalarında ilk olarak felakete dönüşebilecek seçimler yapmaktadır.
 
• Daha iyi ilişkiler kurabilirsiniz
 
Depresyon, bazı insanlar için bir uyarıcı görevi görerek, hayatlarında neyin önemli olduğuna dair bir uyandırma çağrısı niteliği taşıyabilir. Depresyon içeren durumlar genellikle kişiler arasındaki problemlerden kaynaklanıyor. Bu sebeple depresyon sırasında öğrenilenlere dikkat ederek, tecrübelerinizi ilişkilerinizi iyileştirmek için kullanabilirsiniz.
 
• Daha şefkatli olmanızı sağlayabilir
 
Bazı uzmanlara göre depresyon, şefkat gibi daha derin duyguları elde etmenize yardımcı olabilir.
 
• Stresle başa çıkmayı öğretir
 
Depresif insanlar, bir terapist ya da başkalarının yardımıyla neyin yanlış gittiğini anlamaya çalışırken birçok farklı bakış açısı ve fikir öğrenir. Bu süreç aynı zamanda gelecekte karşılaşabileceğiniz stresli durumlar karşısında başa çıkma konusunda tecrübe sağlar.
 
• Daha gerçekçi olmanızı sağlar
 
Araştırmalar, depresyonda olan insanların olmayanlara göre gerçekçi bir tutum sergilediğini göstermektedir.
Depresyonun insan doğasının bir parçası olduğu düşünürsek, depresyonla birlikte gelen acıların kişileri geliştirebileceğini söyleyebiliriz.
 
Depresyon tedavisinde yeni bir yöntem
 
Depresyon konusundaki bu yeni yaklaşım yeni tedavi yolları açılmasına olanak sağlayabilir mi?
 
Bu konuda Virginia Psikiyatrik ve Davranışsal Genetik Enstitüsü'nden Paul Andrews " Depresyon durumundaki süreç, dikkatin dağılması veya azaltılması için ilaç tedavisinin yerine doğal bir yaklaşımdan oluşabilir ve konuşma terapisinin yeni nesil hastaların düşünce biçimini değiştirerek, ilaç tedavisi yerine hastalığı kabullenip başa çıkma konusunda çaba göstermeyi seçmek farklı ve olumlu bir yaklaşım olabilir" diyor.
 
Farkındalık temelli tedaviler depresyon yönteminde daha etkili gözükmektedir. Bununla birlikte çözüm konusunda daha hızlı yanıt alma ve tekrar nüksetme riskinde azalmalar daha olasıdır.
 
Yaşam kalitesi önemli ölçüde bozulmuş ise, örneğin –yemek ya da uyku, ilişkilerde bocalamalar ya da intihar sorunları- tüm bunlar için de bir çözüm yöntemi olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın, bazı sorunlar ile kendiniz başa çıkamayabilirsiniz, bu gibi durumlarda bir doktor veya terapistten detaylı bir bilgilendirme ve tedavi yöntemleri öğrenmekten çekinmeyin.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim